NFL

Egy győzelem mind felett - Super Bowl érdekességek

  • Molnár Dávid

Utolsó meccséhez érkezett az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság 2011-2012-es szezonja. A 46. Super Bowl a 2007-es finálé képviselőit vonultatja fel ismét, és a nagy kérdés, hogy Tom Bradyéknek sikerül-e visszavágni Eli Manningéknek a 4 évvel ezelőtt elveszített Super Bowlért.

A Super Bowlról

Regényeket lehetne írni az NFL nagydöntőjéről, mi azonban csupán a legfontosabb részleteket szeretnénk megosztani a kedves olvasóinkkal. A Super Bowlt mostanra nyugodtan lehetne jellemezni globális tv-eseményként, hiszen Amerikában is évről évre 100 millió vagy afölötti nézőt vonz a televízió-képernyők elé, és emellett szerte a nagyvilágban is egyre többen szeretik meg ezt a taktikai-fizikai sportágat. Ez alól hazánk sem kivétel.

A Super Bowlt a filmek szerelmeseinek is érdemes nézni, sőt még azoknak is, akik odavannak a kreatív és fantáziadús reklámokért - a Super Bowl reklámszünetei alatt ugyanis a tavaszi-nyári blockbuster filmek legújabb előzeteseit és egyéb nagy cégek reklámjait adják le. Tavaly egyértelműen a Volkswagen mini Darth Vaderes reklámja lett a győztese a Super Bowl reklámszüneteinek. Egy 30 másodperces spotért egyébként 3.5 millió dollár üti az NBC markát, mely csatorna Amerikában fogja közvetíteni az első félév egyik legnagyobb eseményét az Oscar-díjátadó mellett. Hazánkban a Sport1 TV élőben közvetíti magyar kommentárral a Super Bowlt, de akik az NBC közvetítést szeretnék követni, azok sem búslakodhatnak, ha van ESPN America előfizetésük.

A Super Bowlért a Nemzeti Futball Liga és az Amerikai Futball Liga összevonásától küzdhetnek meg a csapatok 1967 óta. 1971-tól kezdve a Ligákat felváltották a Főcsoportok, mely felbontás mai napig él. Mindeddig az NFC csapatai nyertek több Super Bowlt, szám szerint 24-et, míg az AFC 21-et - mégis az AFC-ben található az a Pittsburgh Steelers, mely a legtöbb Super Bowl-győzelemmel dicsekedhet, 6 alkalommal győzedelmeskedtek 8 részvételből. Mögöttük a Dallas Cowboys és a San Francisco sorakozik egyaránt 5-5 sikerrel, a 49ers például mind az ötször diadalmaskodott, amikor a Super Bowlban részt vett.

Az idei összecsapás a New York Giants és a New England Patriots között egyébként mindösszesen csupán a hatodik lesz a Super Bowlok történetében, amikor két már nagydöntőben találkozó csapat harcol ismét a bajnoki címért. Korábban a Dallas és a Buffalo Bills (2-0), a San Francisco és a Cincinnati Bengals (2-0), a Miami Dolphins és a Washington Redskins (1-1), valamint a Dallas és a Pittsburgh küzdöttek meg többször egymással Super Bowl döntőben, utóbbi két csapat például háromszor is, és egyelőre a Pittsburghnek áll a zászló két megnyert mérkőzéssel egy elvesztett ellenében.  Ami a mostani párharc pikantériáját adja, hogy nem is oly régen találkozott egymással a Patriots és a Giants: 2008-ban Eli Manning az utolsó pillanatokban vezette győzelemre a Giantset, és a két csapat irányítói azóta sem váltottak klubot.

A 46. Super Bowl

Eli Manning és Tom Brady a rivaldafényben.


Három MVP is pályára lép az idei nagydöntőben (Eli Manning, Tom Brady és az elkapó, Deion Branch), azonban egyik csapat Super Bowl-szereplése sem volt biztosra vehető a szezon előtt, főként a Giantsé.

Tom Brady pályafutása talán leggyengébb meccsén van túl, de a Baltimore Ravenst meggyőző védekezéssel, és Billy Cundiff elvétett mezőnygól-kísérletének köszönhetően, mégis sikerült felülmúlnia a Patriotsnak. Mindenesetre Bradynek mindenképp fel kell javulnia a Super Bowlra, és ezzel önmaga is tisztában van. Akár a szerencsének, akár a meggyőző játékuknak köszönhetik a Super Bowl-részvételt, az nem tagadható, hogy a New England Patriots az AFC meghatározó együttesévé nőtte ki magát a 2000-es évekre, és Bradyék ismét bebizonyították, hogy még ha vannak is gyenge pontjaik, csapatként képesek felülkerekedni saját hibáikon.

A New York Giants ellenben sokáig úgy tűnt, hogy lemarad az idei rájátszásról, hiszen az alapszakasz közepén igen mély hullámvölgybe kerültek Eli Manningék. Magát a playoffot is csak az utolsó fordulóban vívták ki a Dallas legyőzésével, és nem sok esélyt adtak a szakértők Manningék menetelésére. Azonban csattanós választ adtak az Óriások, hiszen már az Atlanta ellen is megmutatták, hogy a playoff az ő terepük, majd a címvédő Green Bay Packerst is kiejtették. San Franciscóban már igazán szoros mérkőzésre került sor, de Eli Manningre ezúttal sem panaszkodhattak a Giants szurkolók, és végül hosszabbításban felülmúlták a 49erst, kiegyenlítve az egymás elleni playoff mérlegüket a San Francisco-i gárdával szemben.

A mérkőzés legfontosabb kérdése, hogy a Patriots védelme meg tudja-e ismételni a Ravens ellen mutatott játékát. Mindenképp szükség lenne hasonló teljesítményre, de míg az eddigi ellenfeleik főként a futásokra helyezték a hangsúlyt a támadásaik során, addig a Giants már futásban és elkapásban is jeleskedik. Ami a Patriots támadóegységét illeti, nem valószínű, hogy Tom Brady két egymást követő meccsen gyengén produkáljon, és Rob Gronkowski, illetve Wes Welker tárt karokkal fogják várni Brady passzait.

Eli Manningék ezzel szemben a playoffban eddig a gyengeségnek kevés jelét mutatták, de vajon meddig tartható ez az alapszakaszbeli teljesítményhez viszonyítva erőn felüli játék? Hakeem Nicks eddig a playoffban brutálisan játszik, és ugyanez elmondható Victor Cruzról is. A 49ers ellen már a futásokra is több hangsúlyt helyeztek Manningék, hiszen futók terén sem állnak rosszul az Óriások. Ahmad Bradshaw és Brandon Jacobs fémjelzik a Giants futójátékát, azonban idén érthetetlen módon mégis utolsó helyen zárt a Giants a támadójáték eme tekintetében az alapszakasz végén. Ha azonban folytatják a 49ers ellen mutatott játékukat, akkor garantáltan nehéz perceket fognak okozni a Patriots védelmének.

Akármelyik csapat is győz, megszerzi 4. Super Bowl-sikerét. A New York utoljára 2008-ban hódította el a trófeát, pont a Patriots ellen, Bradyék pedig azt megelőzően 2004 és 2005 februárjában is bajnoki címnek örvendhettek. Eli Manning egyébként egy újabb sikerrel beelőzheti bátyját, a Colts legendás irányítóját bajnoki gyűrűk tekintetében, pont az Indianapolis otthonában, a Lucas Oil Stadionban.

Megtippelni a találkozó kimenetelét nem egyszerű, az azonban biztos, hogy drámában és harcias küzdelemben nem lesz hiány. A két csapat már az alapszakaszban is találkozott egymással, akkor szintén a 2008-as Super Bowlhoz hasonlóan az utolsó percekben nyertek Manningék, úgyhogy Bradyéket duplán fűtheti a bosszúvágy. Az eddigi playoffban mutatott játék alapján azonban mégis a Giantsre adnánk le a voksunkat.

Szombaton egyébként kiosztották az idei alapszakasz legjobbjainak járó díjakat. Komolyabb meglepetések nem születtek, maximum abban a tekintetben, amilyen könnyedén nyerte Aaron Rodgers a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat, valamint Drew Brees az év legjobb támadójának címét. A legjobb újonc támadó természetesen a tavalyi 1/1-es Cam Newton lett, valamint az év legjobb edzőjének járó díjjal sem tudunk vitatkozni, hiszen Jim Harbaugh remek munkát végzett a San Francisco élén.

A 2011-2012-es szezon díjazottjai
Legértékesebb játékos (MVP) Aaron Rodgers - Green Bay
Az év legjobb támadója Drew Brees - New Orleans
Az év legjobb edzője Jim Harbaugh - San Francisco
Az év legjobb védője Terrell Suggs - Baltimore
Az év legjobb újonc támadója Cam Newton - Carolina
Az év legjobb újonc védője Von Miller - Denver
Az év visszatérő játékosa Matthew Stafford - Detroit


 

 

 

 

 

 

NFL
46. Super Bowl
New York Giants - New England Patriots hétfő 00:30 TV: Sport1, ESPN America