La Liga előzetes

Vajon besegít-e a Getafe a Barcelonának?

Öt mérkőzést rendeznek a spanyol labdarúgó-bajnokság 22. fordulójában, a hétvége legnagyobb kérdése, hogy vajon a városi rivális Getafe borsot tör-e a listavezető Real Madrid orra alá.

Getafe - Real Madrid 20.00
Tv: sport2
hatharom-tipp:2

A hét pont az hét pont, így mondhat akárki akármit a Real Madrid előnye a címvédő Barcelonával szemben - figyelembe véve a spanyol bajnokság erőviszonyait - tetemesnek mondható. Ugyan  José Mourinho határozottan ráförmedt azokra az újságírókra, akik azt hangoztatják, hogy a bajnokság eldőlt, de a portugál is tisztában van azzal, hogy ezt az aranyérmet már csak elbukni tudják.

A szombat esti találkozóra a királyiaknak nem kell túl sokat utazniuk, ugyanis a szintén madridi Getafe otthonában lesz jelenésük. A liga 9. helyén álló kiscsapat kiváló formában várja a "nagy testvér" elleni derbit, Victor Munoz alakulata legutóbb december 5-én a Sevilla otthonában szenvedett vereséget. Az " El Geta" a múlt héten a Levante otthonából csente el a három pontot, hazai pályán pedig legutóbb a Bilbao ellen ért el egy gólnélküli döntetlent.

Az Alfonso Perez stadionban 2011. márciusában találkoztak a felek, akkor a blancók Cristiano Ronaldo duplájával 3-2-re legyőzték a Getafét.  A mérkőzés esélyesei természetesen most is ők lesznek, dacára annak, hogy több húzónév sem léphet majd pályára. Semi Khedira és Angel Di María és Marcelo sérülés miatt marad távol a derbitől, Hamil Altintop és Carvalho pedig a szakmai stáb döntésének köszönhetően kapott pihenőt. A héten "csökkentett módban" végezte el az edzésmunkát Xabi Alonso, de a spanyol játékát alighanem megcsodálhatják majd a helyszínre kilátogató szurkolók.

Barcelona - Real Sociedad 22.00
Tv: sport2
Hatharom-tipp:1

A katalánok a Villarreal elleni - kudarccal felérő - döntetlen után egyre kellemetlenebb helyzetbe kerülnek, mert ugyan a Real elleni párharcokból rendre győztesen kerülnek ki, mégis hétről hére "nyílik az olló" köztük és az ősi rivális között.

Pep Guardiola szokásához híven visszafogottan értékelte a helyzetet, a katalán szakvezető szerint a bajnoki cím sorsa immáron leginkább a madridiak kezében van, de semmiképp sem adják fel. "Sokan hiszik azt, hogy már elvesztettük a bajnoki elsőségért folyó csatát, de ez korántsincs így" - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a szakvezető. - "Meg tudjuk, és meg is kell nyernünk soron következő mérkőzéseinket, csak erre szabad gondolnunk és törekednünk ahelyett, hogy már most gratulálnánk legfőbb kihívónknak. Egyáltalán nem adtuk fel." A Sociedad ellen remek alkalom nyílhat arra, hogy egy önbizalomnövelő győzelemmel újra rálépjenek a helyes útra. A Nou Campban egészen félelmetes statisztikát tudhat magáének a Barcelona: 10 mérkőzesen, 9 győzelem mellett mindössze egy döntetlen a mérleg, 43-2 gólkülönbség pedig szinte már csodaszámba megy.

A baszk csapat ellen ugyanakkor vigyáznia kell a hazaiaknak, hiszen a tavalyi évben mindössze egy pontot (!) sikerült ellenük szerezniük. A futó szezon őszi mérkőzésén 2-0-s félidei vezetés után kiengedtek Messiék, egyenlített a Sociedad, megráncigálva ezzel az oroszlán bajszát. A katalánoknál sérülés miatt nem számolhatnak Villára, Afellayra, Pedróra és Iniestára valamint az Afrika Kupán tartózkodó Seydou Keitára, de a helyükre nevezett saját nevelésű fiatalok már számtalanszor bizonyították, hogy megállják a helyüket a fontos szituációkban. Ez most is az...

További mérkőzések:

Athletic Bilbao  - Espanyol 18.00 hatharom-tipp: x
Levante - Racing 18.00
hatharom-tipp:1
Mallorca - Betis 18.00
hatharom-tipp:x