Kajak-kenu

Szomolányi, Gere és Benedek nyerte a kajakosok ergométeres bajnokságát

Minden eddiginél látványosabb keretek között rendezte meg az MKKSZ és az Aquaworld a hagyományos téli ergométeres kupát. A kajakos mérőpadon zömmel azok szerepeltek a legjobban, akik a vízen is jól szoktak teljesíteni.

Ma délelőtt Újpesten hivatalosan is elrajtolt a 2012-es, vagyis olimpiai versenyszezon. Az MKKSZ első idei rendezvényén igazán méltó keretek között zajlott le az ergométeres kupa.

„Ezt a szárazföldi versenyt ezúttal igyekeztünk közelebb vinni a vízhez, így az egyik úszómedencére került egy színpad, ott rendezzük az ergométeres kupát. Idén először többen is mellénk álltak, a verseny méltó megrendezéséhez hozzájárult az Aquaworld Hotel és Élményfürdő, állandó kereskedelmi rádiós partnerünk a Rádió 1 pedig reklámkampánnyal vezette fel a rendezvényt” – mondta Vaskuti Máté, az esemény főszervezője, az MKKSZ szakmai referense.

A verseny hat egymás mellett elhelyezett fix üléses kajak-ergométeren zajlott, előfutamos rendszerben. 1000, 500 és 200 méteren a hat legjobb időt elérő versenyző került az „A” döntőbe.

A férfiak 200 méteres versenyszámában érvényesült a papírforma, mégis meglepetés született. A legjobb magyar sprinter, Molnár Péter csak a B-döntőbe tudta magát kvalifikálni, a kupát a tavalyi ergométeres bajnok, a győri Szomolányi Máté nyerte meg.

„Számítottam rá, hogy idén is nyerni fogok, úgy érzem, hogy 2012-ben a vízen is jól fogok teljesíteni. Nekünk most pont pihenőhetünk volt, de azért természetesen edzésben vagyok, ezen a távon fogok rajthoz állni az olimpiai válogatón egyesben és párosban is” – nyilatkozta a 20 éves versenyző.

Női kajak 500 méteren simán nyert Benedek Dalma. A 7-szeres világbajnoknő ezzel a teljesítménnyel jelezte, hogy idén is számolni kell vele K-1 500 méteren, a vízen.

„Azért messzemenő következtetések ebből a produkcióból nem érdemes levonni, de az biztos, hogy komolyan vettem a döntőt és örülök, hogy sikerült nyerni. Az előfutam jól sikerült, utána már számítottam rá, hogy tudok győzni, pedig az edzőm, Fábiánné Rozsnyói Katalin tegnap nagyon meghajtott, szóval jó fáradtan vágtam neki a mai napnak. Készülök az 500 egyesre, aztán a májusi válogató után meglátjuk, hogy még milyen számban lehet esélyem az olimpiai részvételre” – mondta Benedek Dalma az eredményhirdetés után.

A férfi kajakosok 1000 méteres versenyét az Építők 23 éves versenyzője, Gere Bálint nyerte meg.

Az idei rendezvény igazi színfoltja a látványos ergométeres küzdelem ellenére a medencés sárkányhajó verseny lett. Egy 20 fős sárkányhajóban két 6 fős csapat foglalt helyet egymással szemben. Minden futamból az a csapat jutott tovább, amelyik el tudta tolni az ellenfelét. A döntőben a Römi KKSK csapata győzött az Óvári Sárkányok ellen, harmadik lett a Százhalombatta, negyedik pedig a Graboplast-Győr. A Römisek győzelme nem meglepetés azok után, hogy a tavalyi versenyszezonban mindenhol nyertek, ahol rajthoz álltak.