Alpesi sí

TV-showban hódított a svéd sílegenda

  • VNA

Az alpesi sízés korábbi klasszisa, Ingemar Stenmark tavaly megnyert egy televíziós showt - újra reflektorfénybe került Svédországban.

A svéd legenda még mindig számos rekordot tart az alpesi sízők között, most viszont már inkább sífutni szokott. Manapság már családjával tölti ideje nagy részét Svédországban, évente egyszer pedig Thaiföldre utazik, ahol szintén van háza. Tavaly egy svéd tv-show sztárja volt, ahol egykori kiváló sportolók versenyeztek egymással. Az 1956 márciusában a svédországi Joesjö-ben született sztárt a német Sport Bild című újság faggatta arról, hogy jelenleg mivel foglalkozik.

Ingemar Stenmark pályafutásának legnagyobb sikerei:               1976-olimpiai bronzérmes (óriás-műlesiklás, 1980-2x olimpiai bajnok (műlesiklás, óriás-műlesiklás),
5x világbajnok, 86 Világkupa győzelem

- Tizenhat év után, 1989-ben fejezte be alpesi síző pályafutását. Milyen gyakran szokott manapság sílécre állni?
- Természetesen most is szívesen síelek, de már nem olyan gyakran, mint szeretnék. Mostanában sokkal többet sífutok, hiszen Stockholmban kevés hegy van, sífutni viszont lehet. Nyáron viszont nagyon sokat kerékpározom.

- Sokáig Monacóban lakott, jelenleg hol van az otthona?
- Monacóban már nem nagyon szoktam tartózkodni, hiszen 2006 óta Stockholmban lakom. Egyszer egy évben viszont elutazom hosszabb időre Thaiföldre, ahol szintén van egy házam.

- Mivel foglalkozik jelenleg?
- Cégem, az Elan képviseletével, vezetésével foglalkozom. Ez nem jelent teljes idejű elfoglaltságot, így sok időm jut a családomra. Tavaly viszont eléggé elfoglalt voltam, hiszen egy televíziós showban szerepeltem.

Stenmark ismét az érdeklődés középpontjába került Svédországban - Grafika:teknomedia.se- Miről szólt ez a show?
- A Bajnokok Bajnoka címre hallgató versenyben ex-sportolók különböző feladatokban mérték össze a tudásukat. Én nyertem meg az összetett versenyt. Nagy sikere volt a műsornak, hiszen minden egyes adást 2,5 millióan néztek, ami azért nagy szó, ha hozzátesszük, hogy 9,5 millióan laknak nálunk Svédországban. Az újságokban többet írtam rólam, mint amikor aktív sportoló voltam. A siker ellenére azonban nincs a céljaim között az, hogy újabb tv-műsorokban szerepeljek.

- Követi még az alpesi sísportot?
- A szlalom és az óriás-műlesikló versenyeket szívesen megnézem, de különösebb kedvencem nincs a jelenlegi mezőnyben.

- Ön 86 alkalommal nyert Világkupa versenyt, ami máig rekordnak számít. A jelenleg is aktív versenyzők közül a legtöbb sikere az osztrák Benjamin Raichnek van, aki 35-ször győzött. Mit gondol, lesz valaki, aki megdönti majd az ön rekordját?
- Természetesen. Biztosan megdöntik majd valamikor a rekordomat, de nehéz lesz. Különösen akkor, ha valaki hozzám hasonlóan csak két szakágban (műlesiklás és óriás-műlesiklás) akarja megszerezni a sikereket.


- A sízőknél mostanában sokat beszélnek a versenyzők biztonságáról. A nemzetközi szövetség ismét szeretne hosszabb léceket látni a versenyzőkön, Önnek mi a véleménye erről?
- Jó dolog, ha több figyelmet kap a biztonság. Azt gondolom viszont, hogy a mai sízők egyike sem akarna olyan léceken versenyezni, mint mi tettük. Akkoriban még teljesen egyenesek voltak a lécek és a kanyarokban csúsznunk kellett.