NHL

Negyedszer is győzött a Carolina a címvédő ellen - videó

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság (NHL) 112. játéknapján a címvédő Boston Bruins a szezonban negyedszer is kikapott a Carolinával szemben, ezúttal is sima eredménnyel. A Sam Gagner gálázott Edmontonban, míg a New Jersey 8 gólt hozó találkozón diadalmaskodott a Montreal Canadiens ellenében.

Keserédes söprés

Valószínűleg az alapszakasz végeztével a Carolina Hurricanes lesz az egyetlen csapat, mely visszatekintve mind a 82 mérkőzését a címvédő ellen vívta volna, ha lett volna rá lehetősége. Bár a Hurricanes a keleti főcsoport alsó fertályában tanyázik már a szezon kezdete óta, a Boston Bruinsnak mégis nagy gondot okoz a legyőzésük, és ez nem változott az alapszakasz utolsó, negyedik találkozóján sem.

Cam Ward 47 védést mutatott be a vendégek kapujában, 22-t az első, 20-at a harmadik harmadban, úgyhogy nyugodtan kijelenthető, hogy a mai estén ő volt a kulcsfigurája a Canesnek. A másik zászlóvivőnek Brandon Sutter bizonyult, aki góllal és gólpasszal búcsúzott a szezon utolsó Bostonban játszódó összecsapásától. Bár nagy fegyvertény a címvédő alapszakaszbeli söprése – amit először hajtott végre a Carolina franchise-a – azonban a csapatkapitány is úgy vélekedett, hogy ezt a négy győzelmet elcserélné bármelyik csapattal egy jobb helyezését.

„Jól eső érzés, hogy mind a négyszer sikerült levernünk őket, de én inkább lennék első a főcsoportban és kapnék ki a sereghajtótól négy alkalommal” – nyilatkozta Eric Staal, akinek csapata 15-25-9-es mérleggel kullog a főcsoport végén. A rájátszás nem reális a csapattól az idei évre, és ennek valószínűleg a Bostonnál örülnek a leginkább, hiszen egy playoff-párharc során kellemetlen meglepetésben lehetne részük Zdeno Charáéknak.


Duplák éjszakája Newarkban

A Rangers elleni skalp után ismételten hátrányból állt fel a New Jersey, de ezúttal már a rendes játékidő során dűlőre tudott jutni a kimenetelt illetően a newarki csapat. A 2 pontért ismét megizzadtak Ilja Kovalcsukék, hiszen már 3-1-re is vezetett a vendég együttes, miután beengedték szezonbeli 13. emberhátrányban szerzett találatukat, ami messze a legtöbb a ligában, és egyáltalán nem fényezi a Devils emberelőnyös egységét.

De most kivételesen ez a találat nem vetette vissza az Ördögöket, és Dainius Zubrus szép beleérintős góljával hozták fel 1 gólosra a találkozót a második szünet előtt. A Devils további góljait már a csapatkapitány, illetve David Clarkson lőtték, mindketten dupláig jutottak, utóbbi játékos pedig már karriercsúcsot fut, ami a góljai számát illeti.

Az igen fizikális hokit eredményező mérkőzésen egyébként kisebb sérülést szedett össze a hazaiak svéd tinisztárja, Adam Larsson, akinek hosszabb kiesése igazán nagy érvágás lenne a Devils számára, hiszen már így is sok embert kell nélkülözniük sérülések miatt – igaz a sérüléshullám szinte egyetlen egy csapatot sem kerül el idén.


Sam Gagner mini-gálája


Bár túl vagyunk az idei All-Star mérkőzésen, Edmontonban az Oilers fiataljai saját közönségüket is megajándékozták a saját gálájukkal, Sam Gagner főszereplésével. A kanadaiak fiatal csatára 4 góllal és 4 assziszttal zárta a mérkőzést, tehát csapata mind a 8 találatából kivette a részét – a négy gólpasszból méghozzá három elsődleges is volt.

Ilyen teljesítmény mellett nem meglepetés, hogy az Edmonton egy nem akármilyen meccsen nyert a nyugati éllovasok közé tartozó Blackhawks vendégeskedése alatt. Pedig az első 40 perc még nem mutatta jelét annak, hogy itt a végén gólzápor, és Gagner-gála lesz, mivel 3-3-mal vonultak le a csapatok pihenőre.

A záró játékrészben azonban Gagnernek minden bejött, amivel csak próbálkozott, és vezérletével 5-1-re nyerte az utolsó 20 percet a rendes játékidőben. Gagner mellett az Edmonton másik fiatal reménysége, Taylor Hall is jól muzsikált, ő gólig és három asszisztig jutott a 12 gólt számláló találkozón. Még ha az Edmonton idén sem lehet részese nagyobb örömöknek, a jövővel kapcsolatban viszont nem kell aggódniuk, hiszen mint az Gagner és Hall is megmutatták, nem akármilyen tehetségek kergetik a pakkot Edmontonban.



A játéknap további mérkőzései

Öt nyertes mérkőzés után állította meg a Philadelphia Flyers a Nashville Predatorst, akiknek december 28-a óta a legjobb a mutatója az NHL-ben: ezzel a vereséggel is 13-3. A Flyers Ilja Brizsgalov védéseinek, és Wayne Simmonds két góljának köszönhetően sima 4-1-es eredménnyel hozta le a találkozót.

A Winnipeg Jets fontos csoportrangadón győzedelmeskedett a Tampa Bay Lightning ellenében. Az összecsapás után a hazaiak trénere, Guy Boucher az ellenfél kapusát, Ondrej Pavelect méltatta, aki ezen az estén alig engedett valamit Steven Stamkoséknak. Már csak gólokra volt szüksége a legújabb kanadai gárdának, azt pedig Blake Wheeler, majd a hosszabbításban Kyle Wellwood szolgáltatták. Mindkét játékosnak ez volt a 10. találata a szezonban.

Maga Greg Zanon sem gondolhatta komolyan, hogy a Minnesota Wild első lövéséből született gólja ki fog tartani a meccs végéig, azonban Niklas Backstrom hathatós segítségével, és 37 védésével mégsem volt szükség más eredményességre a Wildnak.

Vancouverben a két nyugati nagyágyú, a Canucks és a Detroit Red Wings csapott össze, és bár a mezőnyt a vendégek uralták, a rendes játékidőben a hazaiak képesek voltak minden Red Wings gólra válaszolni. A szétlövésekben azonban a vendégek lövői mind betaláltak, míg Jimmy Howard, a Red Wings kapusa mindkét kísérletet megfogta, ezzel megszerezve a második pontot is csapatának.

Egy nappal a nagyarányú Anaheim verést követően most a Dallas találta magát a szenvedő fél helyzetében a San Jose otthonában. A Sharkstól öt különböző játékos talált be, és magabiztos győzelmükkel kevesebb meccsből is vezetik a csoportjukat a Los Angeles és a Dallas előtt.

NHL
112. játéknap
Boston Bruins - Carolina Hurricanes 0-3
New Jersey Devils - Montreal Canadiens 5-3
Philadelphia Flyers - Nashville Predators 4-1
Tampa Bay Lightning - Winnipeg Jets 1-2 h.u.
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 0-1
Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks 8-4
Vancouver Canucks - Detroit Red Wings 3-4 szétlövésekkel
San Jose Sharks - Dallas Stars 5-2