Magyar foci

Néhány játékosnál nem értettem, mit keres az NB II-ben - Dárdai Pál

  • Fotó:mlsz.hu
Címkék:

A Dárdai Pál vezette NB II-es válogatott január második felében Törökországban edzőtáborozott, ahol három nemzetközi mérkőzést játszott le. Azerbajdzsán B-válogatottja ellen döntetlent ért el a másodosztályú fiatalokból álló gárda, a Rubin Kazany második csapatát, valamint az amerikai ligaválogatottat pedig sikerült legyőznie. A törökországi másfél hét tapasztalatairól az mlsz.hu beszélgetett Dárdai Pállal - mi pedig ebből az interjúból szemezgettünk.

"Megpróbáltam minden egyes edzésen elérni, hogy a játékosok maximális fegyelem és figyelem mellett dolgozzák végig a másfél órát, és ebben végig partnerek voltak a srácok - mondta a 61-szeres válogatott futballista. "Az első edzések elején még gyakran kellett szólnom, hogy mit kell másképp csinálniuk, mivel nem vagyok elégedett, de gyorsan letisztázódott, mit várok tőlük. Végig tartottam magam ahhoz, hogy a lehető legbecsületesebben, legőszintébben elmondjam a véleményemet, a jót és a rosszat is, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, a futballisták értékelték az egyenes beszédet."

Dárdai elégedett volt a törökországi túrával - Fotó: mlsz.hu

"A mérkőzéseken minden kerettag pályára lépett, a három meccs mellett kilenc edzést is tartottam, ezért azt gondolom, a lehető legtöbbet hoztuk ki a lehetőségekből" - folytatta Dárdai, aki szerint a másodosztályban futballozó játékosok közül többen is érettek arra, hogy a legmagasabb osztályban is megmutassák magukat. "Több remek teljesítményt is láttam, szerintem a keretben helyet kapott focisták hetven százalékának jó esélye van arra, hogy visszakerüljön az élvonalba. Öt-hat játékos esetében pedig nem értettem, hogy egyáltalán mit keresnek a másodosztályban, mert véleményem szerint sokkal jobbak, mint jó néhány élvonalban szereplő külföldi labdarúgó. Látszott, hogy képzett játékosok alkotják a keretet, a legtöbbjüknek főleg a gondolkodás gyorsaságában kell előrelépniük. Ezek a fiatalok pályafutásuk fontos szakaszában járnak, ezért nagyon fontos, hogy megkapják a kellő odafigyelést az edzőktől. Remélem, a kerettagok megfogadtak néhány tanácsomat, és ez az edzőtáborozás olyan lökést adhat számukra, amelynek segítségével hamar visszakerülhetnek az élvonalba."

Dárdai Pállal természetesen továbbra is számolnak a Hertha csapatánál, a berliniek szereplési rekordere ezúttal az egyik utánpótláskorú csapatnál lesz pályaedző. "A Herthában, az U23-as együttesben még játszom túlkorosként, emellett besegítek az egyéni edzésekben a csapatnál, most pedig az egyik kolléga kiesése miatt az U17-es gárdánál kaptam pályaedzői feladatot. A legfontosabb azonban az, hogy mielőbb meglegyen a PRO Licencem, komolyabb terveim csak a legmagasabb edzői végzettség megszerzése után lesznek. Ezt az időszakot kizárólag a tanulásnak szentelem, egyelőre az A-licences tanfolyamnál járok. A Herthánál többször is jelezték, hogy számítanak rám, de akárhogyan is alakul a jövő, úgy gondolom, vagyok annyira talpraesett, hogy ha eljön az ideje, akkor megtalálom a számomra megfelelő munkát."