Haladás

Elkezdődött Aczél Zoltán munkaügyi pere

Munkaügyi pert indított Aczél Zoltán, a Haladás-Sopron Bank korábbi vezetőedzője a volt munkáltatója ellen, mert az rendkívüli felmondással - a tréner szerint jogellenesen - megszüntette a munkaviszonyát tavaly december derekán.

Elkezdődött Aczél Zoltán munkaügyi pere

A vasnepe.hu beszámolja szerint A jogvita szerdán kezdődött a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon, ahol dr. Szőke Zoltán tanácsvezető bíró elsőként azt kérdezte a felektől, látnak-e lehetőséget a peren kívüli megegyezésre. A felperes Aczél Zoltán jogi képviselője, dr. Varga M. Péter igennel felelt, ezzel szemben az alperesi képviselő határozottan elutasította azt.

Aczél Zoltán munkaviszonyát rendkívüli felmondással szüntette meg a munkáltatója tavaly december 15-én. Ennek az volt az előzménye, hogy a vezetőedző sportszakmai tevékenységét a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felfüggesztette az ellene folyó büntetőeljárásra hivatkozva.

A Haladás vezetőedzőjét egy decemberi bajnoki mérkőzés után őrizetbe vette a nyomozó hatóság,  majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte kötelességszegés, vesztegetés, korrupció megalapozott gyanújával. Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága határozata ellen Aczél fellebbezett. A Haladás Kft., nem bevárva a jogerős szakmai határozatot, rendkívüli felmondással élt az edzővel szemben. Aczél a rendkívüli felmondás jogellenességének megállapítását kéri a munkaügyi bíróságtól.

A szerdai tárgyaláson dr. Szőke Zoltán meghallgatta a felperest, az alperesként jelen lévő Tóth Miklóst, a labdarúgó kft. ügyvezetőjét, illetve a jogi képviselőket. A többi között  arra keresi a választ a bíróság, hogy a nem jogerős MLSZ-határozat miként értelmezhető, s a rendkívüli felmondás indokai - igazolatlan hiányzás a munkahelyről, kötelezettségszegés - megállják-e a helyüket munkajogi szempontból.

Tóth Miklós a bíró kérdésére elmondta, hogy a december 14-ei tulajdonosi taggyűlés döntött Aczél eltávolításáról, anélkül, hogy az edzőt meghallgatták volna. A felmondást ő maga szerkesztette meg a Kövesdi Ügyvédi Iroda képviselőjével, erre neki,  mint a munkáltatói jogok gyakorlójának a taggyűlés adott felhatalmazást. A tárgyaláson derült ki, hogy tulajdonképpen csak felmondólevél készült, ami részletes indoklást nem tartalmazott. Dr. Szőke Zoltán elnapolta a tárgyalást, a következőre tanúkat is beidéz.

Aczél Zoltán nem akart pereskedni volt munkáltatójával. Jogi képviselőjével írásban is jelezték hajlandóságukat a peren kívüli egyezségre. Ám mivel ez ügyben falakba ütköztek, az ügyvéd szerint fontolóra veszik anyagi követelések előterjesztését. Keresetükben azt kérték, az edzőt eredeti munkakörében foglalkoztassák.