Egyiptomi tragédia

Blatter magyarázatot vár, gyászszünet lesz az Afrika Kupán

  • MTI

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke magyarázatot vár a szerdai, 74 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő egyiptomi stadionkatasztrófára, miközben az észak-afrikai ország kormányfője csütörtökön menesztette a helyi futballszövetség vezérkarát. Az Afrika Kupa hétvégi negyeddöntői előtt gyászszünetet tartanak.

Blatter arra kérte az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség elnökét, Szamír Zahert, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra, mi okozta a szörnyű katasztrófát. Levelében utalt rá, hogy teljes mértékben megérti, hogy az ország sokkban van és dühös, amiért ilyen szörnyűség történhetett.

"A mai nap a labdarúgás fekete napja" - írta a FIFA vezetője. "Olyan lépéseket kell tennünk, hogy hasonló katasztrófa többé ne fordulhasson elő."

Kamál Ganzúri miniszterelnök csütörtök délután bejelentette, hogy menesztette az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség vezetőségét.
 
Issa Hayatou, a kairói székhelyű Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) elnöke hangsúlyozta, hogy a földrész futballja gyászol, és minden elhunyt hozzátartozójának részvétét fejezte ki. A Gabonban és Egyenlítői-Guineában zajló Afrika Kupa szombaton és vasárnap sorra kerülő negyeddöntői előtt egyperces gyászszünetet tartanak majd.

Manuel José, az al-Ahli portugál vezetőedzője szerint a felelősség egyértelműen a rendőrséget terheli:

"Több tucatnyi rendfenntartó volt a stadionban, de hirtelen mindannyian eltűntek, akik pedig maradtak, azok semmit sem tettek az események megfékezése érdekében" - nyilatkozta a 65 éves szakember.
 
Fábio Junior, az al-Ahli brazil csatára a SportTV News című televíziós műsornak adott interjújában azt mondta, a szurkolók az öltözőjükbe is be akartak jutni.
 
"Semmilyen biztonsági intézkedés nem történt a játékosok védelmére" - fogalmazott a 29 éves támadó. "Úgy tűnt, az egyiptomi rendőrséget egyáltalán nem érdekli, hogy mi történik, számukra minden rendben lévőnek tűnt. A brazil drukkerek szintén fanatikusak, s ott is előfordulnak erőszakos cselekmények, de nincs ennyi haláleset, mint itt. Én azért igazoltam ide, mert a családom jövőjére gondoltam. Ugyanakkor nem akarok veszélyben élni."

A Port Szaídban rendezett, a helyi al-Maszri és az első helyen álló kairói al-Ahli mérkőzését követően a hazai szurkolók elözönlötték a pályát, s összecsaptak a rivális klub szimpatizánsaival, játékosaival és a biztonsági erőkkel. Hetvennégy ember - köztük egy rendőr - vesztette életét és közel ezren megsebesültek. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint további 318 embert kezelnek kórházban.