Profi boksz

A börtön előtt Cottóval verekedik meg Mayweather

  • MTI

Mielőtt június elsején börtönbe vonul, május 5-én, Las Vegasban még ringbe lép a jelen profi bokszának egyik legjobbjaként számon tartott Floyd Mayweather Jr.

Az ebben a hónapban 35 éves amerikai nehézfiú, akit családon belüli erőszakért ítéltek három hónap letöltendő szabadságvesztésre - amely jó magaviselet esetén hatvan napra csökkenhet -, azért kért és kapott halasztást az illetékes bíróságtól, hogy még "beférjen" egy, a konyhára éppenséggel nagyon is jól hozó ringcsata. A májusi mérkőzésen Mayweather honfitársával, a 37 győzelem mellett két vereséget számláló Miguel Cottóval küzd meg, annak súlycsoportjában, a csaknem hetven kilósok kisközépsúlyú kategóriájában.
    
A profi karrierje eddigi mind a 42 meccsén győztes Mayweather utóbbi csatáit a könnyebb testsúlyúak mezőnyében vívta, a mostanihoz legközelebb 2007-ben bokszolt, amikor is nagyváltósúlyban kerekedett felül Oscar de la Hoyán. Eddigi utolsó fellépése váltósúlyban volt: tavaly szeptemberben a szintén amerikai Victor Ortizt verte a WBC szervezet világbajnoki övéért kiírt küzdelemben.
    
A profi ökölvívás világában sokan bíztak benne, hogy még a börtönbe vonulás előtt összejöhet az "álomcsataként" emlegetett ütközet Mayweather és a sportág másik hasonlóképpen korszakos alakja, a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao között, de a sokadik kísérlet sem járt sikerrel, s a felek rendre a másikat hibáztatják, amiért még mindig nem sikerült tető alá hozni az "évezred mérkőzését". Hol a kötelező doppingvizsgálatok kérdésében, hol a várható - amúgy óriási - bevételek megosztása körüli vita miatt maradt el az alku a bokszfenomének között.
    
"Én megajándékoztam Pacquiaót, de ő igazából sosem akarta ezt a meccset kettőnk között
- nyilatkozta csütörtökön Maywether. - Megadtam neki az esélyt, ráadásul olyan mérkőzésre, amely nem 10, hanem 40 millió dollárt hozott volna neki, ám nem vállalta a küzdelmet..."
    
Mayweather eddig hétszeres világbajnoknak vallhatja magát, címeit öt különböző súlycsoportban harcolta ki. A 31 esztendős Cotto legutóbb decemberben lépett a kötelek közé, s akkor technikai KO-val diadalmaskodott Antonio Margaritóval szemben, megvédve a WBA szervezetnél őrzött kisközépsúlyú világbajnoki titulusát. Cotto korábbi két vesztes meccsének egyikét éppen Margaritótól szenvedte el, míg a másik vereséget Pacquiao mérte rá.