Sportfogadás

Így zártuk az Australian Opent

  • Barcsai Róbert

Két nappal az Australian Open vége után megvizsgáltuk, hogyan zártuk az idei év első Grand Slam-tornáját sportfogadási szempontból. Az utólagos elemzésekből mindig sokat tanulhatunk, ezért tükröt állítottunk magunk elé, és a fogadók típushibáira próbáltunk rávilágítani.

Novak Djokovics szerb teniszező örül a 2012-es Australian Openen aratott győzelmének

Aki rendszeresen fogad, az tisztában van azzal a ténnyel, hogy általában minden sportban idény elején a kiszámíthatatlan eredményekkel nagy nyereményekre lehet szert tenni, ugyanakkor hatalmas veszteségeket is elkönyvelhetünk. Ebben az időszakban érdemes megnézni annyi meccset, amennyit csak tudunk, hiszen a saját szemünk az, amiben a legjobban bízhatunk, a látottak alapján pedig könnyen előnybe kerülhetünk az irodákkal szemben, amelyet könyörtelenül ki is használhatunk.

Nincs ez másképp a tenisszel sem, sőt… Mivel teniszben már a szezon legelején Grand Slam-tornát rendeznek, ezért a rendelkezésre álló információknak jóval nagyobb súlya van. Sok olyan játékossal találkozhatunk, akik talán még meccset sem játszottak az évben, így tehát bőven akad sötét folt az irodáknál, amit könnyen kihasználhatunk, ha naprakészek vagyunk.

Az Open során minden nap megpróbáltunk friss információkat átadni Nektek, így remélhetőleg sokan kedvet kaptatok a sportfogadáshoz, és azokat is ki tudtuk szolgálni, akik már tapasztalt játékosok.

Az elemzéshez először álljanak itt a száraz tények, íme, az összes fogadásunk az Australian Openen:

Hathárom-tippek az Australian Openen
Esemény Tipp Odds
Tomás Berdych – Albert Ramos-Vinolas Összes játék – Under 27.5 1.87
Ivan Ljubicic – Lukas Lacko Összes játék – Over 39.5 1.95
Kim Clijsters – Joao Maria Köhler Összes játék – Under 17.5 1.73
Juan Ignacio Chela – Michael Russel Összes játék – Over 38.5 1.99
Janko Tipszarevics – Dimitrij Turszunov Összes játék – Over 30.5 1.81
John Isner – David Nalbandian Összes játék – Over 41.5 1.96
Francesca Schiavone – Romina Oprandi Pontos végeredmény – 2-0 1.60
Michael Llodra – Alex Bogomolov Jr. Michael Llodra 2.20
Roberta Vinci – Jie Zheng Jie Zheng 1.54
Dominika Cibulkova – Arn Gréta Összes játék – Over 18.5 2.10
John Isner – Feliciano López Összes játék – Over 42.5 1.73
Stanislas Wawrinka – Nicolas Almagro Összes szett – Over 3.5 1.61
Arn Gréta – Serena Williams Összes játék – Over 16.5 1.90
Janko Tipszarevics – Richard Gasquet Összes játék – Over 38.5 1.80
Kim Clijsters – Li Na Kim Clijsters 1.68
Paes/Stepánek – Llodra/Zimonjics Llodra/Zimonjics 1.61
Sabine Lisicki – Marija Sarapova Pontos végeredmény – 0-2 1.75
Richard Gasquet – David Ferrer David Ferrer 1.53
Rafael Nadal – Tomás Berdych Szett hendikep – Nadal -1.5 1.52
Novak Djokovics – David Ferrer Összes játék – Over 29.5 1.67
Kim Clijsters – Viktorija Azarenka Kim Clijsters 2.05
Novak Djokovics – Andy Murray Összes játék – Over 37.5 1.93
Pirossal a rossz tippeket, zölddel a helyes tippeket jelöltük

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha csak a száraz tényeket nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy összesen 22 tippet adtunk le, amiből 12-t találtunk el, 10-et pedig elhibáztunk, ami nem sokkal ugyan, de pozitív mutató.

Összességében 54.5%-os találati arányt könyvelhettünk el 1.8-as oddsátlag mellett, ami azt jelenti, hogy hosszú távon 100 tippenként 2 egységet buknánk, abban az esetben, ha mindegyik tippünkre ugyanakkora tétet rakunk. Természetesen ezek csupán feltételezések, nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy szezon elején járunk, ráadásul csak 22 fogadásról beszélünk, ami nem minta, bár nem árt elgondolkozni a hibáinkon, valamint azon, hogy mivel tehetnénk eredményessé a játékunkat.

Milyen hibákat követtünk el?

Az első dolog amit meg kell vizsgálnunk egy elemzésnél, méghozzá maximális objektivitással, az, hogy az adott időszakban volt-e olyan tipp, amelyet az adott körülmények között nem tennénk meg újra. Amennyiben nincs ilyen, jó úton járunk, ha viszont van, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen hibákat követtünk el, feljegyezni ezeket, legközelebb pedig tanulva a korábbi malőrökből, nem követjük el azokat.

A vizsgált mintánkon a Llodra/Zimonjics tippet emeljük ki ebből a szempontból. A Stepánek/Paes páros meglehetősen magabiztosan menetelt az Openen (később a Bryan tesókat legyőzve meg is nyerték a versenyt), majd megfeledkeztünk arról a tényről is, hogy mind Paes, mind Stepánek remek párosjátékosnak mondható, az addig elért eredményeik önmagukért beszéltek. Sokkal ésszerűbb lett volna megvárni a Llodra/Zimonjics duó elleni meccs végeredményét, majd újraértékelni a dolgokat, hiszen hosszú volt még a verseny, tehát bőven lett volna még alkalmunk fogadni.

Természetesen nem csak egy-egy mérkőzésről lehet hibákat kiragadni, érdemes átgondolni fogadási szokásainkat is. Biztos volt olyan, aki észrevette a következetesség hiányát. Két tippünk is volt, amely piros színben pompázik, azonban az elemzést könnyedén rá lehetett volna húzni az adott játékos következő meccsére is, azonban ezt mégsem tettük meg. Kim Clijsters az első körben lassan startolt a fiatal Köhler ellen, így elbukott az Under tippünk, azonban a következő fordulóban már tudta azt hozni a belga teniszező, amit az első körben vártunk tőle, 6:0, 6:1-re nyert a francia Foretz ellen. Hasonló helyzet állt elő Serena Williams esetében is, akit várakozásunk szerint Arn Gréta kényszeríthetett volna szorosabb meccsre. Grétának ugyan ez nem jött össze, de Serena a következő körben nem hogy szorosabb meccset játszott, de még ki is kapott az orosz Makarovától.

Amint látható, egyik esetben sem voltunk következetesek, mert egy-egy gyengén sikerült tipp eltántorított, majd elkövettük azt a hibát, hogy nem bíztunk az általunk látottakban, így nem hogy rosszul tippeltünk, de a későbbiek során nyereményektől estünk el.

Amennyiben képesek vagyunk tanulni a hibáinkból, abban az esetben súlyos veszteségektől kímélhetjük meg magunkat, valamint szert tehetünk némi extra profitra is. A sportfogadás egyik legfontosabb része, hogy bízz mindig saját magadban, a saját döntéseidben. Mást nem nagyon tehetünk, döntéseink eredménye viszont hosszútávon meglátszik majd az egyenlegünkön. Amennyiben az folyamatosan nő, jó úton járunk, de akkor sem szabad ellustulni, folyamatosan elemezni kell, hogy egy-egy rossz szokástól megszabaduljunk (ne feledjük: amit nem veszítünk el, azt már megnyertük), vagy megtaláljuk azokat a helyzeteket, ahol némi extra bevételre tehetünk szert. Ha az egyenlegünk viszont csökkenne, nem árt mélyebben elgondolkozni azon, hogy mit csinálunk rosszul.

Összességében az Australian Openen nyújtott teljesítménnyel nem vagyunk elégedetlenek, a tanulságokat persze le kell vonni, de nem szabad elfelejteni, hogy hosszú még a szezon, bőven lesz alkalmunk még profitálni.