Légiósaink

Szalait ünnepli Németország, Németh büntetőt harcolt ki

Az elmúlt hétvégén Szalai Ádám és Németh Krisztián remekeltek légiósaink közül. A mainzi csatár napra pontosan egy nappal szörnyű térdsérülése után a kezdőcsapatban szerepelt, büntetőt és kiállítást harcolt ki a Freiburg ellen, a német sajtó is terjedelmesen foglalkozott vele. Németh Krisztiánnak szintén tizenegyest köszönhet új csapata, az RKC Waalwijk. Hollandiában Babos Gábor már 337 perce védi hibátlanul a NEC hálóját.

ANGLIA

A szigetországban a hétvégén az FA-kupa 4. fordulóját rendezték. A Bolton kapuját ezúttal is Bogdán Ádám védte, újabb remek teljesítménnyel járult hozzá a Swansea elleni győzelemhez és továbbjutáshoz. Rajta kívül sajnos többi légiósunk nem ünnepelhetett.

Buzsáky Ákost ismét a Queens Park Rangers kezdőcsapatában szerepeltette Mark Hughes, de a középpályás ezúttal nem tudott lendíteni csapat játékán, amely egy véleményes büntetővel kapott ki a Chelsea-től a Loftus Roadon, így a Kékek jutottak a nyolcaddöntőbe. Buzsákyt a 79. percben cserélték le. A sérült Gera Zoltán és Fülöp Márton együttesét, a West Bromwich-t a Norwich búcsúztatta, Fülöp padozott.

A másodosztályú Brighton & Hove Albion hazai pályán nagy meglepetésre legyőzte a Newcastle Unitedet, Kádár Tamást nevezték a mérkőzésre a vendégeknél, de nem cserélte be Alan Pardew. A Somogyi Csaba nélküli Fulhamet az Everton verte ki.

A másodosztályú együttesek közül a sérült Gulácsi Pétert nélkülöző Hull Cityt a negyedosztályú Crawley ejtette ki.

A Championship 28. fordulójában a Futács Márkót foglalkoztató Portsmouth magabiztosan, 3-0-ra legyőzte idegenben a Peterborough együttesét. Az utánpótlás-válogatott csatár kezdőként lépett pályára, a 81. percben cserélték le, ezúttal nem tudott gólt szerezni. Gyepes Gábor együttese, a Cardiff City bejutott a döntőbe a Ligakupában, miután a tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult a Crystal Palace-nál, de a védő ezúttal sem volt a keretben.

NÉMETORSZÁG

Szalai Ádám, a Mainz légiósa a múlt héten a második félidőben már pályára lépett a Leverkusen ellen, a Bundesliga 19. fordulójában napra pontosan az egy évvel ezelőtti súlyos sérülése után a kezdőcsapat tagja volt a Freiburg ellen. A csatár rögtön a mérkőzés elején kiállítást és büntetőt harcolt ki, és a folytatásban is remekelt, a 68. percben cserélték le. Szalait a német sajtó és edzője, Thomas Tuchel is dicsérte, Thomas Tuchel szerint aranyat ér a támadó. Stieber Zoltán sérülés miatt kimaradt a Mainzból.

A Stuttgart már zsinórban negyedszer kapott ki, november 27. óta nyeretlen a bajnokságban. Ezúttal a Mönchengladbah verte a svábokat 3-0-ra. A VfB-ben végig a pályán volt Hajnal Tamás, több veszélyes mezmozdulása is volt, de nem tudta gólhoz segíteni csapatát.

OLASZORSZÁG

A másodosztály 24. fordulójában a magyarok közül egyedül Laczkó Zsolt került be csapata keretébe, de végül ő sem kapott lehetőséget, így sajnos egyetlen légiósunk sem játszott ezen a játéknapon.

A Brescia keretébe Feczesin Róbert nem került be, és a korábbi piros lapja után Vass Ádám sem tért még vissza a csapatba. Együttesük 2-0-ra nyert idegenben az Empoli ellen.

Kovácsik Ádám szintén kimaradt a Regginából, amely 0-0-ra végzett a Grosseto vendégeként. Laczkó Zsolt ugyan ott volt a Sampdoria kispadján, de nem állhatott be a csapatba, amely szintén idegenben, a Gubbio ellen játszott gól nélküli döntetlent. Az elvágyódó Koman Vladimir szintén kimaradt az együttesből.

A Palermótól frissen kölcsönadott Simon Ádám sem volt még ott az Albinoleffe ellen 2-0-ra nyerő Bari keretében, és Filkor Attila sem kapott lehetőséget a Nocerina otthonában 2-2-ra végző Livornóban.

SPANYOLORSZÁG

A Primera División 21. körében a Real Zaragoza ráijesztett a Real Madridra a Santiago Bernabéuban, de végül Ronaldóék simán nyertek 3-1-re. Pintér Ádám a kispadon foglalt helyet, de nem kapott lehetőséget a vendégeknél.

HOLLANDIA

Az Eredivisie 29. fordulójában Németh Krisztián kiharcolt büntetővel és agilis játékkal mutatkozott be az RKC Waalwijk együttesében, amely hazai pályán 4-0-ra legyőzte a Venlót. A 85. percben lecserélt támadó büntetőt harcolt ki, amelyet Evander Sno értékesített is a 29. percben. A NEC-Ado Den Haag mérkőzésen négy magyar volt a pályán, a nijmegenieknél Babos Gábor, Szélesi Zoltán és Vadócz Krisztián gyaránt végigjátszotta a találkozót, a hágaiaknál a 16. percben besárguló Horváth Gábort a szünetben váltotta Chiro N'Toko. A NEC győzött 2-0-ra, Vadóczék zsinórban harmadszor győztek, Babos immáron 377 perce nem kapott gólt.

BELGIUM

Juhász Roland csapata, az Anderlecht 0-0-ás döntetlent ért el a Beerschot otthonában a Pro League 23. fordulójában, a válogatott védő végig a pályán volt, együttese továbbra is vezeti a pontvadászatot.

Tőzsér talán utoljára vezette ki a Genket

A Tőzsér Dánielt és Köteles Lászlót foglalkoztató Genk 5-0-ra kiütötte az OH Leuvent. Köteles sérülés miatt hiányzott a címvédő genkiek kapujából, Tőzsért kezdőként a 78. percben cserélték le a közönség tapsa közepette, valószínűleg ez volt az utolsó fellépése a Genk mezében.

A Genk-Leuven meccs összefoglalója, Tőzsér "búcsúztatása" 6:10-től:

Czvitkovics Péter csapata, a Kortrijk hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Zulte-Waregemmel, a válogatott középpályás nem lépett pályára.

GÖRÖGORSZÁG

A Szuperliga 19. körében Megyeri Balázs csapata, az Olympiakosz Pireusz könnyed, 3-0-ás győzelmet aratott az Ergotelisz ellen, a magyar kapus védte az Olympiakosz kapuját. Bodor Boldizsár 13 percet játszott csereként beállva az OFI-ban, amely a Skoda Xanthi ellen nyert 1-0-ra.

Az éllovas Panathinaikosz Toché góljával győzött a Droxa Dramasz otthonában, zsinórban hatodszor, Rudolf Gergely nem került be a vendégek keretébe.

TÖRÖKORSZÁG

A Szüper Lig 23. fordulójában hazai pályán szenvedett vereséget Elek Ákos klubja, az Eskisehirspor (0-1, Orsuspor), a középpályást nem nevezték a meccsre. A Samsunspor 4-2-re kikapott az Isztanbul Büyüksehirtől, Lázár Pállal a kispadon.