Kajak-kenu

Holpert Ervin szerint itthon egy kis hátszél is kell a válogatottsághoz

A szerb színekben versenyző kajakos jól érezte magát Magyarországon, de már nem szeretne visszatérni.

A 2010-ben még magyar színekben indult Holpert Ervin például már Szerbiának szerzett olimpiai kvalifikációt. A Zomborban született Holpert Ervin a Honvéd kajakosaként 2010-ben tűnt fel a hazai felnőtt mezőnyben, amikor a szegedi világkupán nagy meglepetésre Dombi Rudolf, Hadvina Gergely és Boros Gergely társaságában megnyerték az 1000 méteres négyesek döntőjét, az 5000 méteres döntőben pedig nyolcadik lett. Azonban megkereste őt Miroslav Aleksić, a szabácsi Zorka-Color klub elnöke.

„2010 novemberében igazoltam át Szerbiába. - jelentette ki a kajak.hu-nak Holpert. - Azzal a céllal kerestek meg, hogy összeraknának egy olyan négyest, amely megszerezheti a londoni kvótát és a második lyukba hiányzott még egy ember, ezt a szerepet pedig én tökéletesen be tudtam volna tölteni. A nulláról kezdtük el a munkát, de kilenc hónap alatt sikerült annyira összecsiszolódnunk, hogy bejutottunk a döntőbe Szegeden, ami már automatikusan kvótát jelentett. A világbajnokság előtt sok civil emberrel beszéltem, ők azt mondták, hogy fél kezüket odaadnák az olimpián való részvételért. Amikor beértünk a célba, és láttam, hogy csak a magyar hajó előzött meg bennünket, nagyon boldog voltam, szavakkal nem is tudom leírni azt az érzést.”

Holpert Ervin a második beülőben

A férfi kajaknégyesek döntőjébe bekerülni azonban nem volt olyan egyszerű.

„A döntőben a szélviszonyok nem kedveztek nekünk, egy erős oldalhátszelet kaptunk. Talán egy másik pályán jobb eredményt érhettünk volna el, de ha valaki nekem a világbajnokság előtt azt mondja, hogy az A döntőben nyolcadikak leszünk, azonnal aláírtam volna. Szinte minden évben más egység nyeri a világversenyeket , ha elvégezzük az edzőnk által kiírt munkát és minden rendben lesz, akkor az első öt helyezett közé varom magunkat.”

A szerb Marko Tomicevic nyolcadik lett az 1000 méteres egyesben, de Ervin itthon is jól telesített a válogatókon ebben a számban, tehát adódik a kérdés, hogy megpróbálja e ezt a számot is odakint.

„Egyelőre csak K4-ben gondolkodom , de a májusi válogatón elindulok K1-ben is, hiszen mindig is közel állt a szívemhez az egyeses is.”

A szerb gyökerekkel rendelkező Holpert Ervin a családi hagyományok ellenére nyolc évig azonban mégis Magyarországra költözött, de ma már nem hiszi, hogy újra visszatérne.

„Jól éreztem magam Magyarországon, hiszen a kajakozás mellett tanulmányaimat is ott folytattam, és kiváló szakemberek keze alatt tudtam fejlődni. Magyarországon, ha jó kajakos is az ember, akkor sem biztos, hogy bekerül a válogatottba. Ahhoz, hogy a nemzeti együttesben szerepelj vagy nagyon jónak kell lenned, vagy kell hogy legyen egy kis hátszeled.”