FA-kupa

Kétgólos hátrányt ledolgozva jutott tovább az Arsenal

Az Arsenal az első félidő végén ugyan kétgólos hátrányban volt, ám a fordulást követően hét percen belül háromszor is eredményes volt, ezzel legyőzte a vendég Aston Villa együttesét és továbbjutott a labdarúgó angol FA Kupában a nyolcaddöntőbe.

Az Aston Villa az első félidőben 2-0-ra vezetett, de az Ágyúsok a folytatásban hét percen belül három gólt szereztek.

Veszélyes szabadrúgással nyitott az Arsenal, az 5. percben Robbie Keane kezezése után Vermaelen 30 méteres löketét tornázta ki Shay Given. Az Aston Villa az első negyedóra végén lélegezhetett fel valamicskét az Ágyúsok nyomása alól, de a folytatásban is a hazaiak domináltak. Ehhez lépest a 33. percben a Villa talált egy gólt, Keane ívelt balról a kapu előterébe, Dunne közelről bólintott a hálóba, de Fabianki is benne volt a gólban (0-1). A hajrában Rosicky és Ramsey lövése akadt el Givenben, majd a hosszabbítás első percében jött az újabb hidegzuhany van Persie-éknek: Darren Bent lépett ki a jobb oldalon, az első lövés kijött Fabianskiról, az ismétlést éles szögből már a hálóba vágta a csatár (0-2).

A második félidő már az Arsenal szájaíze szerint alakult, Mertesacker fejesénél Ireland még mentett a gólvonalról, majd az 53 percben Dunne buktatta Ramseyt, a tizenegyest Robin van Persie bevarrta (1-2). Három perccel később Walcott lövése kipattant Givenről, Ireland felszabadítani akart, de Walcottot találta el, a támadóról a hálóba pottyant a játékszer (2-2). Az Ágyúsok nagyon belelendültek, a 60. percben Darren Bent szabálytalanul állította meg Koscielnyt, az újabb büntetőnél sem hibázott van Persie (3-2).

A hajrában Rosicky, Walcott és van Persie is közel járt a gólhoz, az utolsó percekre az október 2-án megsérült Bacary Sagnát és Thierry Henryt is becserélte Arsene Wenger.

Az Aston Villa az első félidőben két szerencsés góllal meglepte a londoniakat, de a második játékrész elejét nagyon megnyomta az Arsenal, remekül futballoztak és mindössze hét perc alatt megfordították a mérkőzést. Bár Wenger egyértelmen a Bajnokok Ligája-szereplés kiharcolását tűzte ki célul a szezonra, a bajnokságban csak az ötödikek, hét serleg nélküli év után az FA-kupába is kapaszkodhatnak. A nyolcaddöntőben a Middlesbrough-Sunderland párharc győztesével találkoznak a fővárosiak.

FA-kupa, 4. forduló:
Arsenal-Aston Villa 3-2 (0-2)
Gólszerző: Van Persie (53., 61. - mindkettőt 11-esből), Walcott (56.), illetve Dunne (33.), Bent (45+1.)
 
Korábban:
Sunderland-Middlesbrough (II.) 1-1 - újrajátszás
 
Szombaton:
Brighton & Hove Albion (II.)-Newcastle United 1-0
Derby County (II.)-Stoke City 0-2
Bolton Wanderers-Swansea City 2-1
Leicester City (II.)-Swindon Town (IV.) 2-0
Sheffield United (III.)-Birmingham City (II.) 0-4
Hull City (II.)-Crawley Town (IV.) 0-1
West Bromwich Albion-Norwich City 1-2
Stevenage (III.)-Notts County (III.) 1-0
Blackpool (II.)-Sheffield Wednesday (III.) 1-1 - újrajátszás
Millwall (II.)-Southampton (II.) 1-1 - újrajátszás
Queens Park Rangers-Chelsea 0-1
Liverpool-Manchester United 2-1
Pénteken:
Everton-Fulham 2-1
Watford (II.)-Tottenham 0-1
 
Az 5. forduló (nyolcaddöntő) párosításai:
Liverpool-Brighton & Hove Albion (II.)
Everton-Blackpool (II.)/Sheffield Wednesday (III.)
Chelsea-Birmingham City (II.)
Crawley Town (IV.)-Stoke City
Stevenage (III.)-Tottenham Hotspur
Norwich City-Leicester City (II.)
Sunderland/Middlesbrough (II.)-Arsenal
Millwall (II.)/Southampton (II.)-Bolton Wanderers
A mérkőzéseket február 17-19-én rendezik.