Forma-1

Uborkasaláta – hogyan dübörög az F1-es holtszezon?

  • Kele János

Új rovatunkban az uborkaszezont segítünk feldolgozni - benézünk például a hírek háta mögé is.

 



Igazi uborkaszezon a január az F1-es csapatok háza táján, nincsen rá jobb szó, egyszerűen dübörög a holtszezon, bennfentesnek tetsző félinformációkon és ostoba találgatásokon kívül nem sok minden mozgatja meg ilyenkor a rajongók fantáziáját. Néha azonban érdemes a jelentéktelennek tűnő hírek mögé is benézni kicsit, és elgondolkodni azon, vajon hosszú távon lehet-e nekik jelentőséget tulajdonítani, és ha igen, mekkorát – új rovatunkban, az uborkasalátában erre teszünk kísérletet.

Berger szerint Schumacher esélytelen Rosberg ellen

A héten újabb taggal bővült a Schumacher visszavonulása mellett kampányoló, már eddig is igen nagy szaktekintélyeket felvonultató kórus, Gerhard Berger ugyanis jó szélkakas módjára megint fordított egyet orcáján, és nem egész fél évvel azután, hogy kijelentette, Schumacher még mindig a legjobbak közé tartozik, változtatott véleményén. A jó Gerhardnak egyébként sem ez az első hatalmas pálfordulása a témában, 2011 szeptemberében alig négy napon belül sikerült álláspontot váltania, úgyhogy maradjunk annyiban, az ő esetében már semmin sem lepődünk meg. Most éppen azzal állt elő, hogy a veterán német teljességgel esélytelen Rosberg ellen a következő évadban – azt mondjuk elfelejtette megemlíteni, hogy maga a Mercedes mire lehet esélyes, mondjuk a hatodik helyen kívül. Berger azzal érvelt, hogy Schumacher utál kikapni (ez egyébként minden valószínűség szerint igaz is), éppen ezért bele fog fáradni a folyamatos verésbe, és az idény végén végleg szögre akasztja a bukósisakját. Anélkül, hogy az ember rosszmájú akarna lenni: vajon, ha a minden valószínűség szerint szintén a győzelmet preferáló Berger minden akkora veresége után visszavonulót fúj, mint amekkorát Schumacher 2011-ben elszenvedett Rosberggel szemben (13 pontos különbség, ez a régi pontrendszer szerint 5,2-nek, vagyis egy fél győzelemnek felelt volna meg), miképpen jutott volna el majd’ 200 F1-es futamig…?

Bianchi a Force Indiánál

Alapvetően nem számít orkántos nagy előrelépésnek, ha az ember a Ferraritól a Force Indiához teszi át a székhelyét, pláne nem akkor, ha tartalékversenyzői státuszából sem tud kikecmeregni – az olaszos nevű Jules Bianchi esetében azonban el kell vonatkoztatnunk a közhelyektől, a francia versenyző és menedzsere (a Massa környékéről már ismerős Nicolas Todt) ugyanis remek húzást csinált azzal, hogy végre valahára otthagyta Maranellót.  Egyrészről az eddigi 0 szabadedzés helyett kilenc alaklommal is vezethet majd pénteken, ami extra fejlődési lehetőséget biztosít számára, másrészről pedig hatalmas esélyt kap arra, hogy 2013-ban már hivatalos versenyzőként debütáljon a Cirkusz porondján.

Az előző két esztendőben ugyanis a Force India egyaránt egy tartalékversenyzőt előléptetve frissítette fel csapatának keretét, de 2009-ben is az istálló harmadik számú menője, Vitantonio Liuzzi kapott esélyt arra, hogy a Ferrarihoz hazatérő Giancarlo Fisichella ülésébe pattanjon. A sorminta folytatódására ráadásul jó esély van, hiszen Michael Schumacher szerződése 2012-ben lejár a Mercedesnél, a pletykák szerint pedig a stuttgartiak nem is hosszabbítanának a veterán csillaggal, inkább megszereznék maguknak a Di Resta-Hülkenberg páros valamelyikét. Így pedig ugye Vijay Mallya csapatában megürülne egy hely…

Bianchi Ferraritól való elpártolása azonban mást is jelent, azt, hogy a Ferrarinál a Massa utáni időszak másodpilótájának szerepére sem a kis francia volt az első számú jelölt. Ne áltassuk ugyanis magunkat, Felipe Massának valószínűleg már csak hónapjai vannak hátra a tűzvörös overallban, hacsak nem produkál valami fergeteges feltámadást, neki valószínűleg már meszeltek Maranellóban. Eddig úgy tűnt, a helyére a csapat utánpótlás programjából is többen pályázhatnak, de a legnagyobb esélyes szinte utolsó pillanatban történt eligazolása után joggal hihetjük, hogy ez nem így van – vagyis csak részben van így.
Meggyőződésem ugyanis, hogy legkésőbb 2013-tól Massa helyét a jelenleg a Sauber kormányát tekergető Sergio Perez veszi majd át, aki egyébkén a tényszerűség kedvéért szintén a maranellóiak neveltje. Csak épp már rendelkezik némi F1-es tapasztalattal…

Räikkönen: Nem fogok győzni az első évben

Túl van a kötelező tiszteletkörökön a Formula-1 aktuális nagy visszatérője, és most nem a minapi valenciai száguldásra gondolunk, hanem sokkal inkább a bizakodó és önbizalomtól duzzadó nyilatkozatokra. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy Kimi Räikkönen legújabb megszólalása már szívbe ötlően realista, a 2007-es világbajnok amondó: „idén maximum a középmezőnyre lehetek jó”.

Ezt a kijelentést persze mindjárt kétféleképpen is lehet értelmezni, a vérmes rajongók minden bizonnyal úgy vélik, hősük abszolúte a földön jár, és pontosan látja a versenygépe által elé állított akadályokat, jól fel tudja mérni a határait; az ellendrukkerek pedig már előre dörzsölik  markukat, mondván Kimi elkezdte a szégyenteljes mosakodást, és máris kibúvókat keres bűngyenge teljesítménye leplezésére.

Az igazság – egy váratlan fordulattal – nyilván a kettő között mozog.

Azt persze nem hagyta ki a finn, hogy ne szúrjon oda egy apró fricskát volt csapatának, a Ferrarinak: „Összességében arra, számítok, hogy minden olyan lesz, mint az utolsó évemben. Küzdeni fogunk, és igen, a középmezőnyben. De van már ebben tapasztalatom…”