FA Kupa

Botrányoktól övezett rangadók Londonban és Liverpoolban

Ezen a hétvégén az FA Kupa küzdelmei kerülnek előtérbe Angliában, a világ legrégebbi labdarúgó-sorozatában a negyedik fordulóban a 16 közé kerülésért csatáznak a csapatok. A szombati játéknapon két mérkőzés emelkedik ki a programból, de a Chelsea-Queens Park, illetve a Liverpool-Manchester United találkozók egyikét sem csak a futball miatt övezi nagy érdeklődés.

Queens Park Rangers-Chelsea
13:00 Tv: Digi Sport Plusz
Hathárom-tipp: 2

Ami a Terry-ügyet illeti, a sértett Anton Ferdinand 30 ezer fontot (!) költött biztonsági óvintézkedésekre, a meccs napján minden lépését testőrök figyelik, házát pedig teljesen bekameráztatta. Bár félnivalója inkább Terrynek lehet az idegenbeli összecsapáson. A védő következő bírósági meghallgatása egyébként szerdán lesz.

A két klub elnöke, Tony Fernandes és Bruce Buck közös nyilatkozatot adott ki, hogy csökkentsék a két szurkolótábor közötti feszültséget, és felhívják arra a figyelmet, hogy gyűlöletnek nincs helye a pályán. Ennek ellenére pénteken Ferdinandnak postán egy töltényt küldött egy "jóakarója".

Az előjelek után térjünk rá az összecsapásra! Gary Cahill a Chelsea-ben, Nedum Onuoha a QPR-ban debütálhat. Frank Lampard és John Obi Mikel sérült, Didier Drogba és Salomon Kalou az Afrikai Nemzetek Kupáján érdekelt. A hazaiaknál ugyanakkor szinte biztosan ott lesz a pályán a hétvégén bombagólt szerzett Buzsáky Ákos, társai közül Adel Taarabt és Armand Traore szintén az afrikai kontinenstornán szerepel, míg Alejandro Faurlin sérült.

A két fővárosi együttes 50. alkalommal méri össze erejét, a Chelsea 18, a QPR pedig 14 győzelmet aratott. Az FA Kupában hatodszor találkoznak. Két és fél héttel ezelőtti edzőváltása óta a Queens Park egy vereség után kétszer győzött, a Chelsea december 31. óta veretlen, ami a hullámzó idényben szinte kimagaslónak számít, de múlt hétvégén csak ikszelt az újonc Norwich otthonában.

A QPR 2011-ben is eljutott a negyedik fordulóba az FA Kupában, legnagyobb sikerük egy ezüstérem (1982) a sorozatban, a Chelsea hatszoros győztes, az utóbbi öt döntő közül hármat megnyert.

Luiz Suárez és Patrice Evra vitáznak a Liverpool és a Manchester United mérkőzésén a Premier League-ben 2011-ben

Liverpool-Manchester United
13:45 Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1

Egy biztos: bár Steven Gerrard, a Vörösök csapatkapitánya annak a reményének adott hangot, hogy csak a játékról fog szólni az összecsapás, a Patrice Evra-Luis Suárez ügy miatt (is) pokoli körülmények fogadják majd az Anfielden a Unitedet. Mint ismert, a két csapat október 15-i bajnokiján az uruguayi csatár rasszista szavakkal illette a francia védőt, amiért az FA nyolc mérkőzésre eltiltotta, amiből még két meccs van hátra.

"Mindannyiunk felelőssége, hogy ez a mérkőzés kizárólag a játékról szóljon" - mondta pénteken Gerrard. "A Liverpool és a Manchester United között óriási a rivalizálás, és persze az újságok hasábjain is folyik a háború, de az lenne az igazán nagyszerű, hogy ha erre a hétvégére úgy emlékezhetnénk vissza, hogy fantasztikus meccset vívott meg a két csapat - és természetesen a mi szempontunkból a győzelem lenne még nagyszerűbb. Nem akarunk címlapra kerülni semmi olyan sztorival, aminek nincs köze a futballhoz, csak egy színvonalas mérkőzéssel két nagy hagyományú klub között, ahol a jobb nyer."

Gerrardhoz csatlakozott Sir Alex Ferguson is: "Félelmetes múltja van ennek a párharcnak, szombaton az egész ország erre fog figyelni. Ahogy Steven Gerrard is fogalmazott, a játékosok feladata elsősorban az, hogy becsületesen viselkedjenek a pályán. Ezt várom tőlük és a szurkolóktól is. A lefújás után kizárólag a futballról szeretnék beszélni."

A United menedzsere a hiányzókra is kitért. Wayne Rooney szinte biztosan nem szerepelhet, a csatár az Arsenal ellen szenvedett kisebb sérülést, térdét és bokáját is fájlalja, egész héten nem edzett.

"A meccsig még lesz két-három edzésünk, és remélhetőleg a legjobb formánkba tudjuk hozni magunkat, de nem tagadom, hogy nem ez a legideálisabb helyzet nekünk."

Rooney mellett Rio Ferdinand játéka sem biztos, Nemanja Vidics, Darren Fletcher, Phil Jones, Nani és Michael Owen biztosan hiányozni fog. A Vörösöknél Lucas az egész szezonra kidőlt, kérdés, hogy a Manchester City elleni Ligakupa-elődöntő egyik hőse, Craig Bellamy vállalja-e a játékot. Kenny Dalglish csapata  a másik manchesteri gárda ellenében a döntőbe jutott a Carling Cup-ban, ez a diadal a United ellen is erőt adhat - noha a bajnokságban komoly problémái vannak a Liverpoolnak, már három mérkőzés óta nem tudtak nyerni Gerrardék, legutoljára Boltonban kaptak ki 3-1-re. Az MU két bajnoki vereség után búcsúztatta a Cityt az FA Kupából, majd legyőzte a Boltont és az Arsenalt  - idegenben - a PL-ben.

A két csapat egyébként gyakran randevúzik az FA Kupában, de az utóbbi időben nem éppen gólzáporos meccseket játszanak, az utolsó öt kupamérkőzés egygólos győzelem született, három alkalommal összesen is csak egy találat esett. A Mersey-partiak talizmánja Steven Gerrard lehet, a cséká az elmúlt négy meccsen háromszor is betalált az MU-nak, igaz, tavaly ugyanebben a sorozatban egy piros lapot is összeszedett.

Az FA Kupa történetében a Manchester United a legsikeresebb csapat tizenegy elsőségével, a Liverpool hétszer diadalmaskodott.

A mérkőzésről élő, szöveges közvetítéssel jelentkezünk a hatharom.com-n!

FA Kupa
4. forduló (a 16 közé jutásért)
Szombaton:
Queens Park Rangers-Chelsea 13:00
Liverpool-Manchester United 13:45
Blackpool (II.)-Sheffield Wednesday (III.) 16:00
Derby County (II.)-Stoke City 16:00
Bolton Wanderers-Swansea City 16:00
Leicester City (II.)-Swindon Town (IV.) 16:00
Sheffield United (III.)-Birmingham City (II.) 16:00
Hull City (II.)-Crawley Town (IV.) 16:00
West Bromwich Albion-Norwich City 16:00
Millwall (II.)-Southampton (II.) 16:00
Stevenage (III.)-Notts County (III.) 16:00
Brighton & Hove Albion (II.)-Newcastle United 18:15
Vasárnap:
Sunderland-Middlesbrough (II.) 14:30
Arsenal-Aston Villa 17:00
 
Pénteken játszották:
Everton-Fulham 2-1 (1-1)
Gólszerző: Stracqualursi (27.), Fellaini (73.), illetve Murphy (14. - tizenegyesből)
Watford (II.)-Tottenham 0-1 (0-1)
Gólszerző: Van der Vaart (42.)