Vízilabda Eb

Ráadás után buktuk el a finálét

Az Eindhovenben zajló vízilabda Európa-bajnokságon a magyar csapat a 2008-as győztes Montenegróval csapott össze a döntőbe kerülésért. Kemény Dénes együttese a hosszabbítás után 14-13-as vereséget szenvedett, így majd a bronzéremért mérkőzhet vasárnap.

A két együttes eddigi hat találkozója közül - egy döntetlen és két vereség mellett - hármat a magyar csapat nyert meg, s persze a negyediket várta minden magyar érzelmű az eindhoveni uszodában, ahol a Biros Péteréket éltető csatakiáltások mellett számos piros-fehér-zöld lobogó látványa jelezte, hogy igen sokan kiruccantak Magyarországról a németalföldi Eb színhelyére.



Az első ráúszást a montenegróiak nyerték, ami rosszabb: az első - pattintott - lövés rögtön beakadt Baksa László kapujába, sőt az első emberelőnyös helyzetüket is értékesítették (0-2). Steinmetz Ádám büntetőt harcolt ki, Biros Péter keze nem remegett meg (1-2). Majd jött az egyenlítés is: Kiss Gergelyt senki sem támadta, ő meg nagy erővel bevágta a léc alá a labdát (2-2).

A második negyed "ismétléssel" rajtolt: emberelőny végén Biros pattintott a jobb alsó sarokba, ugyancsak fórból egyenlített a rivális (3-3). Aztán Biros a szintén háromszoros olimpiai bajnok csapattársnak, Kásás Tamásnak varázsolta a kezére a labdát, amely onnan célba is ért (4-3). Ez a vezetés sem tartott azonban sokáig: hat az öt ellen támadhattak a montenegróiak is, és nem hibáztak, mi több, akcióból, aztán pedig egy újabb emberelőnyből is betaláltak, miközben néhány magyar megoldás csak szépnek bizonyult, de eredményesnek nem (4-6). Ötméteresből szépített egy harmadik háromszoros ötkarikás aranyérmes, Kiss (5-6), és a nagyszünet előtt akár 6-6 is lehetett volna, ha pontosabb az összjáték. 

A harmadik nyolc perc elején aztán meglett az egál: egy végletekig kijátszott remek magyar támadást lezárva Madaras Norbert villant meg (6-6). Hamar visszakerült a vezetés "oda", de - szintúgy fórból - Varga Dénes a gólvonal mögé juttatta a labdát (7-7). Ellépni azonban nem skerült, mert baj volt a pontossággal, akadoztak a támadások, mígnem az ifjabbik Varga nagyon is precíznek bizonyult a játékrész hajrájában (8-7). Aztán magyar hátránynál montenegrói gól következett, majd újabb kettő, amelynél védekezési hibák is segítették az ellenfelet (8-10). Na meg az, hogy addig hét magyar emberelőnynek csak négy gól volt a hozadéka.

A befejező negyed magyar fórját aztán Kiss bevágta, de a montenegróiak sem voltak restek válaszolni (9-11). Újabb magyar lehetőségek maradtak ki, viszont öt perccel a befejezés előtt látványos adogatás végén Steinmetz Ádám behúzta a labdát, majd - miután a Baksát váltó Szécsi Zoltán, a gárda negyedik háromszoros olimpiai bajnok tagja hárított - ismét Steinmetz remekelt (11-11). Kevesebb, mint három perc maradt, amikor Hosnyányszky Norbert elemi erejű lökete is a hálóba csapódott, 12-11-re átvette a vezetést a magyar csapat. De még maradt ideje az ellenfélnek is, amely 41 másodperccel a dudaszó előtt emberelőnyből egyenlített (12-12). Ők támadhattak az utolsó 13 másodpercben, létszámegyenlőségnél azonban nem tudtak mit kezdeni, jöhetett a kétszer háromperces hosszabbítás, ha addig nem lett volna elég az izgalmakból...

Az első ráadást a montenegróiak nyitották egy fór végi góllal (12-13), de Kiss negyedszer is tökéletes megoldást választott, pár másodperccel a térfélcsere előtt (13-13), zúgott a nézőtér, "megtelt" az uszoda légtere a "Hajrá magyarok!" rigmussal, bár a montenegróiak harsány tábora is megtette a magáét.
 
A záró három perc forgatókönyve sem tartogatott újdonságot, ugyanis montenegrói emberelőnyös góllal indult (13-14), aztán Szécsi bravúrja kellett a versenyben maradáshoz. Az utolsó fél percben a magyar válogatott támadhatott, de már nem sikerült helyzetbe kerülni, győzött Montenegró, s döntőzhet Szerbiával, Magyarország pedig a vb-címvédő Olaszországgal a bronzéremért szállhat medencébe vasárnap.

Férfi vízilabda Eb
elődöntő
Montenegró-Magyarország 14-13 (2-2, 4-3, 4-3, 2-4, 1-1, 1-0) - hosszabbítás után
a magyar góldobók: Kiss G. 4, Biros, Varga Dénes, Steinmetz 2-2, Kásás, Madaras, Hosnyánszky 1-1

Percről percre

 

 

 

 

 

 

 

Vége a mérkőzésnek! A magyar válogatott 14-13-as vereséget szenvedett Montenegrótól!

38. perc: Bepasszoljuk centerbe, de nem kaptunk kiállítást, a labdát pedig megszerzik a montenegróiak., ezzel pedig eldőlt a találkozó.

38. perc: Gojkovics hatalmas kapufát lő, Kemény Dénes pedig időt kér.

38. perc: Csúnyán elszórjuk a labdát támadásban, ha gólt kapunk vége..

37. perc: Hárayt látták szabálytalannak a játékvezetők, hősiesen védekezünk, Szécsi Zoltán pedig óriási bravúrt is bemutat.

36. perc: Elveszítjük a ráúszást, kapunk egy emberhátrányt, Jokics szépen kijátszott akció végén a felső léc alá bombázott. 13-14

Vége a ráadás első felének!

35. perc: Radovics bombáját kapja le Szécsi, újabb kiállítást kapunk, Kiss Gergely pedig egalizál! 13-13

34. perc: Rossz a bejátszás Steinmetznek, Gojkovicsot kétes körülmények között választjuk el a labdától, de a bíró sípja néma marad.

33. perc: Montenegró nyeri a ráúszást, Szécsi fejjel hárít egy lövést, de ezután Madarast kiküldik, Gojkovics iszonyat nagy gólt szerez. Előny újra ott. 12-13

Ugyan a játékrészt kétgólos hátrányban kezdtük, a vége lőtt nem sokkal mégis Montenegrónak kellett egyenlítenie. Szécsi beállítása jó döntésnek bizonyult beállítása, szemmel láthatóan megzavarta az ellenfelet, ezt kellene kihasználni a ráadásban.

32. perc: Egy-egy blokk mindkét oldalon, maradt a döntetlen. Következhet a hosszabbítás!

32. perc: Nem tudunk mit kezdeni a labdával, ezért Kásás szinte a félpályáról kell, hogy lőjjön. 15 mp van hátra és támadhat Montenegró.

32. perc: Emberhátrányba kerülünk, Petrovics lövése Szécsi karjáról pattan a kapuba. 40 másodperc van még...12-12

31. perc: Brugljan is a kapufát találja el, de gyorsan elszórjuk a labdát.

31. perc: Nem sikerült kihasználni a fórt..

30. perc: Szécsi beállása szerencsét is hozott, Jokics ugyanis csak a kapufát trafálta telibe. A másik oldalon Hárayról csinál egy kiállítást, Kemény Dénes azonnal időt kér.

30. perc: Szécsi védése után Hosnyánszky talál be az nagyon szép átlövésből, újra vezetünk! 12-11

29. perc: Végre sikerül kivédekezni egy emberhátányos szituációt, elöl pedig Steinmetz Ádám villant újfent! 11-11

28. perc: Sokadik fórunkat kapjuk, Steinmetz Ádám szép akció végén szépít. 10-11

27. perc: Emberelőnyünk ellenére eladjuk a labdát...

26. perc: Janovics képtelen hibázni, ötödik góljával újra két gól a hátrányunk. 9-11

25. perc: Elveszik a bírók a montenegróiaktól a labdát, majd kettős emberelőnybe kerülünk, aminek végén Kiss Gergely szedi ki a pókot a bal felsőből. 9-10

25. perc: Kásás Tamás nyeri a ráúszást, Kemény Dénes időt kér, 15 másodpercig még emberelőnyben vagyunk, de Madaras lövését könnyedén blokkolják a védők.

Hiába egyenlítettünk, sőt a vezetést is sikerült átvennünk, a záró játékrész előtt kétgólos hátrányban vagyunk. Kemény Dénes megpróbálja felrázni a csapatát, amely támadásban továbbra is nagy hibaszázalékkal dolgozik.

24. perc: Simán elveszítjük a labdát, ami után nem érünk vissza időben, Ivovics könyörtelen, újra kettővel vezet Montenegró. 8-10

24. perc: Biros rossz lövése után Paskovics szökött meg és Baksa mellett a kapuba pattint. 8-9

23. perc: Gyorsan jön a válasz: Janovics értékesíti az újabb fórt. 8-8

22. perc: Baksa László véd nagyot egy emberhátrányos szituáció után - ez volt az első montenegrói hiba előnyben. A másik oldalon Varga Dénes úszott meg, és a kapus feje fölé bombázott. 8-7

21. perc: Ivovics ejtett egyet, de célt tévesztett, támadhatunk a vezetésért, Hosnyánszkyt azonban simán leblokkolják.

20-21. perc: Ismét kiküldenek egy montenegróit, Varga Dénes nagy mázlival ugyan de ki is használja ezt. 7-7

19. perc: Kontrát fújnak a montenegróiak ellen, de nem sokkal később Háray ellen is ezt teszik a bírók. Emberelőnybe kerül az ellenfél is, Petrovics lövése pedig meglepi a mieinket. 6-7

18. perc: emberelőnyös helyzetbe kerülünk, Madaras kapáslövése a kapus keze alatt becsússzan a kapuba. Egyenlítünk! 6-6

17. perc: Varga Dénes elhozza Paskovics előtt a labdát, de elpackázzuk a lehetőséget, szerencsére jól zár a védelemünk is.

A nagyszünetben egygólos hátrányban a magyar csapat, amit első sorban a pontatlan támadójátékának köszönhet. Kásás Tamás 1/5-ös mutatója is sok mindent elárul a mieink mai formájáról. A montenegróiak bátran és keményen küzdenek, a háromgólos Ivovicsot pedig egyelőre nem tudjuk tartani.

16. perc: Ivovics ellen kontrafaltot fújnak, majd kiállíást is kapunk, de elkapkodjuk a lehetőséget.

16. perc: Ötméterest kap a magyar csapat, a labdát Kiss Gergely kéri el és könyörtelenül a léc alá helyezi azt. 5-6

15. perc: Pontosan nem tudni, hogy miért, de a montengrói támadás lejárta előtt kevéssel emberhátrányba kerültünk. Időkérés után - némi szerencsével - Ivovics bepattintja a hatodik montenegrói gólt. 4-6

14-15. perc: Ivovics lőtt a kapásoldalról a másik oldalon, de Baksa véd, mint ahogy Biros húzását is hárítja a másik oldalon Scepanovics.

13. perc: Újabb magyar emberelőny végén Biros Péter is a lécet találja telibe.

12. perc: Szabaddobást kaptak a montenegróiak, Janovics kihasználva azt, hogy ötméteren kívül volt, azonnal tüzelt és gólt is talált. 4-5

11. perc: Brugljan gyorsan kiegyenlít, majd Kásás távoli lökete a kapufát találta el. 4-4

11. perc: Emberelőnyben a magyar válogatott, gyönyörű összjáték után Kásás emelkedett ki a védők közül - újra vezetünk! 4-3

10. perc: Katonás Gergőt állítják ki a játékvezető, a Savona játékosa, Mladan Javonics pedig ezt kihasználva egalizál. 3-3

9. perc: Ismét emberelőnybe kerülünk és végre ezt már kihasználjuk: Biros Péter második góljával vezetünk! 3-2

9. perc: A ráúszásnál Varga Dénest is leúszták, támadhatnak a fehérsapkások.

Kicsit álmosan kezdtek a mienk, a montenegróiak gyorsan elhúztak kétgóllal, szerencsére azonban felvettük a találkozó ritmusát és az első negyed második felében akár már a vezetést is megszerezhettük volna.

8. perc: Újabb emberelőnyt kapunk, miután megjárattuk a labdát Kásás Tamás sajnos mellé lőtt. A másik oldalon a játékrész zárómomentumaként Janovics lövését Baksa védi.

7. perc: Hosnyánszky próbálkozott ismételten, de a montenegrói kapus eszén ezúttal sem tudott túljárni. A másik oldalon Baksa László is hárít egy lövést.

6. perc: Újabb jó védekezést követően Kásás lövését védi a kapus, majd emberelőnybe kerülünk, Hosnyánszky azonban a kapusba lövi.

5. perc: Kiss Gergely vitte fel a labdát egy jól kivédekezett montenegrói támadás után, a védők nem vették komolyan, háromszoros olimpiai bajnokunk ezt kihasználva hatalmas gólt szerez. 2-2

4. perc: Madaras passza után Steinmetz Ádám harcolt ki egy büntetőt. Biros Péter bepattintja az ötméterest. 1-2

3. perc: Szinte már lejárt a támadóidő, ezért Varga kényszerből tüzelt - eredménytelenül. Ezután magyar kiállítás, Kiss Gergő mellett Janovics nagy gólt lő. 0-2

2. perc: Egy-egy lövésnélküli támadás mindkét oldalon, majd Boskovics ejt csúnyán fölé.

1. perc: Ivovics megpattanó kinti lövésével máris vezetnek a montenegróiak! 0-1

1. perc: Elkezdődött a találkozó! A ráúszást Paskovics nyeri Madarassal szemben.

19:59 - A magyarok kapujába a világversenyen most debütáló Baksa László kezd.

19:54 - A mérkőzést megelőzően Szerbia négy góllal legyőzte a világbajnoki címvédő Olaszországot, így ők biztosan ott lesznek a fináléban.

19:48 - Legutóbb a tavalyi világbajnokság csoportkörében találkoztunk a montenegróiakkal, akkor szoros csatában, 11-10-re legyőztük mostani ellenfelünket.

19:45 - A mieink eddig valamennyi mérkőzésüket megnyerték a tornán, és az elődöntőnek is ők számítanak a favoritnak.