Australian Open

Sarapova vagy Azarenka - egy, aki mindent visz

  • VNA

Az Australian Open női döntőjének különös tétje lesz, a győztes ugyanis a világelsőséget is átveszi.

A dán Caroline Wozniacki negyeddöntőbeli veresége után eldőlt, hogy új világelsőt avatnak a hölgyeknél. Egyelőre viszont még kérdéses, hogy a hétfőn nyilvánosságra kerülő új lista kinek a nevével kezdődik. A mai elődöntők után kialakult ugyan a finálé párosítása, de ezzel még csak az dőlt el, hogy Petra Kvitová biztosan nem lesz még világelső. A cseh hölgyet legyőző Marija Sarapova és a címvédő Kim Clijsters ellen továbbjutó Viktorija Azarenka közül kerülhet ki az új éllovas.

A magyar idő szerint szombaton délelőtt sorra kerülő döntő győztese tehát átveszi a világelsőséget. Ha az első Grand Slam-döntőjére készülő Azarenka nyer, első fehéroroszként vezetheti a rangsort, a hatodik GS-fináléjára készülő Sarapova azonban visszaszerezheti a trónt. Az orosz játékos siker esetén 190 hét után kerülhet vissza a rangsor élére, ahol utoljára 2008. június 8-án jegyezték őt. Érdekesség, hogy ha Azarenka nyer, akkor ő lesz az első olyan világelső (az 1975-ös alaprangsort vezető Chris Evert mellett) a női teniszben, aki anélkül került az élre, hogy korábban a második helyen jegyezték volna. Ő lenne amúgy a sportág történetének 21. női világranglista-vezetője.

A világelsőséget visszaszerző női teniszezők rangsora
A két elsőség között eltelt hetek alapján
Játékos A két világelsőség dátuma Hetek száma
Serena Williams 8/11/2003-9/8/2008 265
Kim Clijsters 3/10/2006-2/14/2011 256
Lindsay Davenport 1/14/2002-10/18/2004 144

 

 

 

 

 

 

Az Australian Open alatt a hathárom.hu és az Eurosport közös játékán értékes napi nyeremények mellett Roger Federer teniszfelszerelését is megnyerheted. A részletekért kattints ide!