Férfi kézilabda

Az 1. kalapból várjuk a vb-pótselejtező sorsolását

  • MKSZ

Január 29-én a férfi kézilabda Európa-bajnokság helyszínén, Belgrádban tartják a júniusi világbajnoki pótselejtezők sorsolását. Az Európai Kézilabda Szövetség a vb-előselejtezők, valamint az Európa-bajnokság eredményei alapján készítette el a kiemelést. A 2013-as spanyolországi tornán való részvételért zajló párharcban az Eb-8. magyar csapat Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Hollandia, Litvánia, Montenegró, Portugália, valamint Csehország, Norvégia, Oroszország és Szlovákia négyese közül két csapat, tehát összesen kilenc válogatott közül kaphat ellenfelet - olvasható a magyar szövetség hivatalos honlapján.

Miután a spanyolországi világbajnokságon a házigazdán és a címvédő Franciaországon kívül az Európa-bajnokságon a legjobb helyezést elérő további három válogatott szerepelhet selejtező nélkül az európai csapatok közül, ezért a vb-rájátszásban a kontinenstorna 5-16. helyezettjei, valamint az előselejtezők győztesei (hét válogatott) vehetnek részt. Az Európai Kézilabda Szövetség közlése szerint a január 29-én 13 órakor sorra kerülő sorsolás előtti kiemelésen az 1. kalapba az Európa-bajnokság 5-12. helyezettjei, a 2. kalapba az Európa-bajnokság 13-16. helyezettjei, míg a 3. kalapba az előselejtezők hét győztese került.

A sorsoláson elsőként a 2. kalapból húznak ki két válogatottat, amelyek csatlakoznak az 1. kalaphoz, a fennmaradó két csapat a 3. kalapba kerül. Végül az 1. kalap kilenc csapatának sorsolnak ellenfeleket a 3. kalap csapatai közül.

A vb-pótselejtezők sorsolás előtti kiemelése:
1. kalap (Eb 5-12. helyezettek): Izland, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Németország, Svédország, Szlovénia
2. kalap (Eb 13-16. helyezettek): Csehország, Norvégia, Oroszország, Szlovákia
3. kalap (vb-előselejtezők győztesei): Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Hollandia, Litvánia, Montenegró, Portugália
 
A vb-pótselejtezők időpontjai:
1. mérkőzések: 2012. június 9. vagy 10.
Visszavágók: 2012. június 16. vagy 17.
 
A párharcok győztesei jutnak ki a 2013. január 13-27. között sorra kerülő spanyolországi világbajnokságra.