El Clásico

Pepe jobban teszi, ha otthon marad - Carles Rexach

A klub korábbi vezetőedzője és egykori játékosa szerint a Real Madrid portugál védője jobban teszi, ha otthon marad, ha nem akarja megtapasztalni azt, amit 2002-ben Luis Figo is.

A 65 éves Rexach a minap az El Mundo Deportivónak nyilatkozva fejtette ki véleményét az ősi rivális fővárosaikról, különösen a támadások kereszttüzében lévő Pepéről.

A múlt heti El Clásico után Katalónia elsőszámú közellenségévé előlépett Pepét a hírek szerint durvaságai és a Barcelona egyenlítő gólja előtt elkövetett hibája ( lemaradt Puyolról) oda juttatta, hogy Mourinho két hét pihenőt rendelt el a számára. A hivatalos indoklás szerint Pepe meghúzódott, ezért kényszerül pihenőre, de a Nou Campban rendezendő kupavisszavágó előtt talán ő sem sajnálja, hogy így alakult.

A távolmaradásra bíztatta Pepét Carlos Rexach is, aki szerint a portugál jobb, ha be sem teszi a lábát a Nou Campba - feltéve, ha nem akarja átélni azt, amit közel tíz évvel ezelőtt honfitársa, Luís Figo is átélt.

"Hacsak nem szeretné saját bőrén megtapasztalni azt, amit Figo, jobban teszi, ha otthon marad - mondta Rexach, aki szerint az elmúlt napok történései alapján valami nagyon nincs rendben a blancók háza táján. "Amikor az emberek gúnyolódnak, az azért van, mert valami miatt boldogtalanok. Azt nehéz megmondani, pontosan mi is ez" - mondta a katalánok legendája, aki 2001 és 2002 között vezetőedzői feladatokat látott el a csapatnál.

A közelmúltban felröppent hírek szerint a Reálnál felbomlott a csapaton belüli egyensúly, "élesedik" a portugál és spanyol vonal, Sergio Ramos és Iker Casillas állítólag az egyik tréningen szócsatát vívott Mourinhóval, akit a Bilbao elleni hazai mérkőzésen a Bernabéu közönsége füttyszóval köszöntött. A portugál szakvezető távozását már meg is szellőztette a mindig jól értesült spanyol sajtó, de a gondokat csak tetézheti, ha szerdán újabb pofont kapnak a Barcelonától. Márpedig mióta Josep Guardiola irányítja a gránátvörös-kékeket, azóta nem sok babér termett a madridiaknak, a megváltóként várt Mourinhóval is egy hosszabbításos kupagyőzelem, valamint két döntetlen, amit sikerült elérniük - öt sima vereség ellenében.

Még talán a fiatalabb futballszurkolók is emlékezhetnek rá, hogy miről is beszélt Rexach: Luís Figo pályafutása csúcsán, meglehetősen ellentmondásos körülmények között, öt év után - akkor világrekordot jelentő összegért - a Barcelonától átigazolt az ősi rivális Real Madridhoz, ami csak tovább fokozta a két klub közötti ellenségeskedést. A portugál Aranylabdás iránti gyűlölet a 2002-es évben tetőzött, amikor is messzire merészkedtek a katalán fanatikusok: a királyi gárda vendégjátéka alkalmával üvegpalackok, öngyújtók és petárdák mellett egy disznófejet is behajítottak Figo irányába, ami után a játékvezetőnek 12 percre félbe is kellett szakítania a találkozót...

A Király Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a Barcelona Puyol és Abidal góljaival 2-1 arányban legyőzte Madridban a Realt, így jó esélyekkel várhatja a szerda este 22 órakkor kezdődő visszavágót. A 2012-es év második El Clásicójáról honlapunk élő szöveges tudósítással jelentkezik!

Figo fogadtatása az "árulás" után: