Australian Open

Létrejött a Nadal-Federer álomelődöntő

  • VNA

A 2009-es győztes Rafael Nadal négy szettben nyert a hetedik helyen kiemelt cseh Tomás Berdych ellen a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság keddi negyeddöntőjében.

Hatalmas csatát hozott az Australian Open keddi napjának utolsó találkozója. A Rod Laver Arena közönsége nehezen tudott választani a cseh Tomas Berdych és a spanyol Rafael Nadal között. Az első szett rövidítésben ért véget, amely az idei tornán eddig Berdych specialitása volt. A cseh játékos a szoros tie-breakben most is felülkerekedett, így hétből a hetedik rövidítés is az ő javára dőlt el. A második szettben aztán már volt egy-egy adogatás elnyerés is, de megint csak a rövidítés döntött. Ebben Berdychnek volt egy szettlabdája, ahol viszont egy könnyűnek tűnő röptét rontott el. Nadal egyenlített, majd megnyerte a szettet.

Ekkor már több, mint két órája játszottak egymással, így sejthető volt, hogy hosszú találkozó alakul ki végül. Nadal az egyenlítés után sokkal jobban fogadta Berdych adogatásait, a cseh előtte szinte sebezhetetlennek tűnt adogatásai mögött, utána azonban rendre bréklabdákkal szembesült. A harmadik játszmát a nagyot küzdő Nadal hozta is, majd a negyedik szettre már az előzetesen várt fölényes is kijött. Az erőnlétbeli és koncentrációbeli különbséget jól jelzi, hogy a 4 óra 16 percig tartó mérkőzés utolsó játékában a spanyol semmire vette el ellenfele adogatását.

Rafael Nadal bajban volt a második szett végén, de túlélte a Berdych elleni meccset - Fotó:australianopen.org

A 2009-es bajnok Rafael Nadal ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol a kedden del Potro ellen három sima játszmában győztes Roger Federer lesz az ellenfele. Ők ketten sokszor találkoztak már egymással Grand Slam tornán, de az utóbbi években rendre a fináléban. Utoljára a 2005-ös Roland Garroson fordult elő, hogy már az elődöntőben is szembe kerültek egymással.

"Én mindig a legjobbamat próbálom hozni, a második szett végén szerencsém volt, hiszen kritikus pontnál Berdych rontott. Az a játszma volt a kulcsa mindennek, hiszen utána már könnyebb dolgom volt. Az első két szettben nem volt sok lehetőségem a pontokat végigjátszani, aztán viszont elkezdtem jól fogadni és ez fontos volt, hogy befejezzem a mérkőzést. Fáradt vagyok, hiszen hosszan játszottunk, de a korábbi sérüléseimet szerencsére nem érzem" - nyilatkozta a helyi idő szerint éjfélkor véget érő találkozó után Nadal.

Australian Open negyeddöntők
Férfiak:
Roger Federer (svájci, 3.) - Juan Martin del Potro (argentin, 11.) 6:4 6:3 6:2
Rafael Nadal (spanyol, 2.) - Tomás Berdych (cseh, 7.) - 6:7, 7:6, 6:4, 6:3
Nők:
Clijsters (belga, 11.)-Wozniacki (dán, 1.) 6:3, 7:6 (7-4)
Azarenka (fehérorosz, 3.)-A. Radwanska (lengyel, 8.) 6:7 (0-7), 6:0, 6:2

 

 

 

 

 

 

 

Az Australian Open alatt a hathárom.hu és az Eurosport közös játékán értékes napi nyeremények mellett Roger Federer teniszfelszerelését is megnyerheted. A részletekért kattints ide!