Cselgáncs

Kétmillió forintjáért harcol Moravetz Ferenc

  • VNA

Az egykori cselgáncs szövetségi kapitány egy közlekedési baleset miatt nem kapja az olimpiai járadékot.

Nemcsak Farkas Péter (1992, Barcelona) és Majoros István (2004, Athén) olimpiai bajnok birkózó, de Moravetz Ferenc mesteredző, az 1992-es barcelonai aranyolimpia judós szövetségi kapitánya sem kapja hónapok óta az államtól olimpiai életjáradékát - írja napokban megújult dizájnnal jelentkező judoinfo.hu. A judós szakember azonban vissza akarja szerezni 2.1 millió forintját.

Moravetz Ferenc nyugdíjas mesteredzőtől két évvel ezelőtt egy közlekedési baleset miatt megvonták havi 109 ezer forintos olimpiai járadékát. Az összegre azért volt jogosult, mert az 1992-es barcelonai olimpián Kovács Antal aranyérmet szerzett, s akkor Moravetz Ferenc volt a szövetségi kapitánya. Az edző vesszőfutása 2006-ban kezdődött, amikor egy tizenöt éves fiú jogosítvány nélkül, az előírt ötven helyett hetven kilométer/órás sebességgel haladva, húszméteres csúszást követően Moravetz kocsijának oldalába vágódott, és csonttöréseket szenvedett.

Moravetz Ferenc az 1992-es olimpia sikerkapitánya volt a cselgáncsozóknál - Fotó: judoinfo.hu

“A bíróság egy évre felfüggesztett fél év börtönre és nyolcvanezer forint megfizetésére ítélt, merthogy két másodpercre ellankadt a figyelmem – emlékszik vissza a kellemetlen esetre a hetvennégy éves Moravetz Ferenc. – Persze fellebbeztem, s másodfokon egy év próbára bocsátottak. Viszont – szerintem igazságtalanul, hiszen nem én voltam a hibás – a járadékomról le kellett mondanom, ha minden igaz, februártól folyósítják majd újra." (Tegyük hozzá: az előírások egyértelműek, akit jogerősen elítélnek, nem kaphatja a pénzt.) Máig 2.1 millió forintja esett ki, de reméli, hogy az illetékes szervek, a MOB és az állami sportvezetés a kiesett összeget méltányosságból visszaadja neki.