Férfi kézilabda Eb

Hullámhegyre segíthetik a Mocsai-csapatot a Szlovénia elleni emlékek

A magyar férfi kézilabda-válogatott kedden este Szlovénia együttesével játszik az Európa-bajnokság középdöntőjében, és az Izland elleni vasárnapi vereség után nyernie kell, ha esélyt akar a továbbjutásra. Skaliczki László korábbi szövetségi kapitány szerint az ellenfél még nem olyan kiforrott csapat, mint a miénk.

A csodálatos sikereket - többek között a minden világversenyen címvédő franciák legyőzését - hozó csoportkör után a középdöntőt az Izland elleni vereséggel nyitotta a magyar csapat. Ennek oka Mocsai Lajos szerint láthatóan a fáradtság volt, ami azért tört ki a játékosokon, mert az első három mérkőzésen óriási érzelmi pluszokat mozgattak meg magukban, és ezeket az energiákat a szombati pihenőnapon nem sikerült pótolni.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy hétfőn megpróbálta a csapatot egy kicsit kiszakítani a torna körforgásából, és építő jellegű programokra küldte a játékosait.

Ilyés Ferencéknek győzelemre van szükségük, hogy a továbbjutási reményeik megmaradjanak - Fotó: AFP

Bár a torna előtt egyáltalán nem volt elvárás a magyar válogatottól az elődöntőbe jutás, és egyértelműen büszkék lehetünk a mieink eddigi eredményeire is, mégis van esély a még nagyobb sikerekre. Ehhez Szlovéniát kedden este mindenképp le kell győzni, és az eredmények függvényében Horvátország ellen is legalább egy pontra szükség lesz.

Egyelőre azonban foglalkozzunk a szlovén válogatottal! A D csoportban Norvégiától egy góllal, a horvátoktól kettővel kikaptak, majd Izlandot két góllal legyőzték. A kvartettben kialakult hármas holtversenyt megnyerték, mert az Izland és Norvégia elleni meccseken kialakult gólkülönbségük a legjobb volt. Mivel a szigetországiak jutottak velük együtt tovább, két pontot is hozhattak magukkal.

Ezt egyelőre még nem sikerült szaporítaniuk, mert bár sokáig vezettek a franciák ellen, végül két góllal kikaptak tőlük vasárnap. Bízhatunk abban, hogy a kiélezett meccseken a vesztes sokkal jobban elfárad, mintha egy ugyanolyan nehéz találkozót megnyernének, de nekünk is mindenképp kemény mérkőzésre kell ellenük készülnünk. Elég, ha arra emlékszünk, hogy 2010-ben két meccsen egyetlen góllal tudtunk náluk jobbak lenni vb-selejtezőn. Ugyanakkor az is igaz, hogy annak a drámai párharcnak az emlékei a mieinket segíthetik.

Skaliczki László véleményét a Franciaország elleni győzelem után kértük ki az ellenfélről.

"A szlovén iskola a két beállóra való befutások utáni megoldásokra épít, a kontraindításokban pedig az a Zvizej játszik a bal oldalon, aki a Szegedben letette a névjegyét" - mondta a Pick Szeged vezetőedzője. "Jó elegye a fiatalabbaknak és az idősebbeknek, de azért ez még nem egy stabil csapat. Azért ne feledjük el, hogy az egykori Jugoszlávia területén van az Eb, és négy egykori jugoszláv tagország is bejutott a legjobb tizenkét csapat közé, a szlovének ráadásul két pontot is hoztak magukkal. A játékukra jellemző még egy nyitottabb védekezés, amiben egy előre tolt zavaró próbálja zavarni a passzokat és a keresztmozgásokat. Számomra nem tűnik olyan stabil csapatnak, mint a miénk. Egy ugyanolyan feszes védekezéssel lehet operálni, mint a franciák ellen, és azokba a lövőfolyosókba kell lövetni őket, amiket kialakítunk. Ha egy Karabaticot bele lehetett tenni vagy egy Narcisse-t, akkor őket is."

A Skaliczki Lászlóval készült teljes interjút alább meghallgathatod

Férfi kézilabda Eb
Középdöntő, I csoport
    M Gy D V Gk P
1. Spanyolország 3 2 1 0 77-72 5
2. Horvátország 3 2 0 1 84-82 4
3. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 71-74 3
4. Izland 3 1 0 2 88-86 2
5. Szlovénia 3 1 0 2 89-91 2
6. Franciaország 3 1 0 2 77-81 2