NHL

Alekszej Ponikarovszkij a Devilsben folytatja

  • Molnár Dávid

Egyre közeledik a február 27-i határidő: az NHL csapatai eddig az időpontig cserélhetnek játékosokat, megerősítve a playoff kezdete előtt kereteiket. Egyes menedzserek még az őrültek háza előtt igyekeznek befoltozni a csapaton található lyukakat, így tett a New Jersey Devils főnöke, Lou Lamoriello is, aki megszerezte a Carolinától az ukrán Alekszej Ponikarovszkijt, mondhatni ingyen.

Az elkövetkezendő hetekben az NHL-es klubok egyre több cserét fognak nyélbe ütni, hiszen már csak alig 5 hetük van hátra, hogy játékostranzakciók révén megerősítsék keretüket. Azonban nem mindenki vár az utolsó pillanatig, a New Jersey Devils például tipikusan egy olyan csapat, mely szereti minél hamarabb lerendezni a kereterősítést. 2010 januárjában is meglepték az NHL-t azzal, hogy megszerezték az akkori Atlanta Thrashers - a mai Winnipeg Jets jogelődje - sztárszélsőjét, Ilja Kovalcsukot még január közepén.

Alekszej Ponikarovszkij mostantól a Devils színeiben ütközhet - fotó: Washington Post


Mostani húzásuk nem szól akkorát, de mindenképp jelzi az Ördögök szándékát, hogy idén vissza akarnak kerülni a rájátszásba, miután tavaly nagy meglepetésre lemaradtak róla. A pénteki játéknapon, miután a Carolina 3-0-ra leverte a Washington Capitalst, a Carolina menedzsere, Jim Rutherford bejelentette, hogy Alekszej Ponikarovszkijt egy 4. körös draftcéduláért, és egy farmklubban játszó védőért, Joe Sováért, elcserélte New Jersey-be.

A 31 éves ukrán szélső eddig 7 gólt és 8 gólpasszt szerzett eddig a Hurricanes színeiben, ám -12-es mutatója nem túl imponáló, igaz a keleti főcsoport legrosszabb csapatában játszott eddig. Ugyanakkor a játék minden terén bevethető, emberelőnyben és emberhátrányban egyaránt, ami jól fog jönni a Devilsnek, hiszen másodéves játékosuk, Mattias Tedenby eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és egyelőre nem tudott stabil helyet kibérelni a keretben, valószínűleg az ő helyére érkezett a veterán játékos. Ponikarovszkij egyébként 603 NHL mérkőzésen van túl, 128 gólja mellett 168 asszisztot gyűjtött össze eddigi karrierje során.

Míg a Devils láthatóan erősödött, addig a Hurricanes egyre inkább úgy tűnik, hogy lemondott az idei szezonról (is), habár csak 10 pont választja el őket a 8. helytől keleten. Az is elképzelhető, hogy Ponikarovszkij elküldésére csupán egy másik csere előkészülete miatt volt szükség, bár nem valószínű, hogy az ukrán szélső 1.5 milliós szerződése állt volna útjában egy magasabb fizetéssel bíró játékos érkezésének.

A pénteki játéknapon még az Anaheim Ducks bejelentette, hogy megállapodtak francia-kanadai védőjükkel, Francois Beaucheminnel, aki 3 éves szerződést írt alá, melynek értelmében évi 3.5 millió dollár üti majd a markát a Ducks idei legponterősebb bekkjének.