Női vízilabda Eb

Hazai pályán vertük az olimpiai bajnok hollandokat

  • MTI

Második mérkőzését is megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott a hollandiai Európa-bajnokságon: Merész András csapata - amely szerdán a britek ellen 19-9-re győzött - pénteken az olimpiai címvédő, házigazda együttest verte remek hajrával 9-8-ra.

Női vízilabda Eb A magyar együttes legutóbbi - előkészületi - meccsét idegenben is megnyerte a hollandok ellen, csakhogy péntek este Eb-csoporttalálkozón, valódi tétmérkőzésen szállt vízbe a két együttes egymás ellen - a németalföldiek otthonában.

Rögtön emberelőnyt is kaptak az olimpiai bajnoki címvédő házigazdák, s végszóra be is lőtték a létszámfölényes helyzetüket, de azonnali válaszként centerből Bujka Barbara remekül centerezett (1-1). Az újabb holland fórt kivédekezte Merész András csapata, amely Keszthelyi Rita pimasz távoli ejtésével átvette a vezetést, igaz, nem sokáig (2-3). Sőt a hazai gárda megduplázta előnyét, Szücs Gabriella azonban bombagóllal szépített (3-4), s ugyanő a negyed végén megítélt büntetőből – a kapufáról visszapattanót értékesítve – ki is egyenlített (4-4).

 A kiváló magyar védekezés a második negyedben is folytatódott, viszont a támadójáték döcögött, egészen addig, amíg – három perccel a nagyszünet előtt – Keszthelyi ismét átejtette a kapust (5-4). A hetedik hazai fór nyomán viszont visszaállt a döntetlen (5-5).

 A harmadik negyedben emberelőnyből a vendéglátókhoz került át a vezetés, Drávucz Rita hatásos feleletét követően azonban egymás után két holland találat következett (6-8), s maradt is a differencia, többek között azért, mert a magyar lövések a háló helyett a kapufán landoltak.

A befejező nyolc perc Antal Dóra látványos lövésével indult, majd Csabai Dóra vette be a bal felső sarkot, utána pedig a ritka magyar fórok egyikének pompás lezárásaként centerből Tóth Ildikó húzta kapuba a labdát, megint a Merész-csapat vezetett (9-8). És bár jöttek a menetrendszerű magyar kiállítások, a hollandok már nem tudtak élni lehetőségeikkel, így bravúrosnak mondható teljesítménnyel második meccsét is megnyerte a magyar válogatott, amely vasárnap 17:30 órától a csoportelsőségért küzd meg az Európa-bajnoki címvédő oroszokkal.

Női vízilabda Eb A csoport, 2. forduló
Magyarország-Hollandia 9-8 (4-4, 1-1, 1-3, 3-0)
A magyar góldobók: Szücs, Keszthelyi 2-2, Bujka, Drávucz, Antal, Csabai, Tóth 1-1
A négyes másik mérkőzésén:
Oroszország – Nagy-Britannia 15-10 (6-2, 3-2, 1-3, 5-3)
A csoport állása:
1. Magyarország 6 pont (28-17)
2. Oroszország 6 (26-20)
3. Hollandia 0 (18-20)
4. Nagy-Britannia 0 (19-34)