Kajak-kenu

Furcsa, hogy Kozmann György nekiugrik a torkomnak - Vajda Attila

  • kajakkenusport.hu

Várja már a január végén kezdődő portugál edzőtábort a londoni olimpia elsőszámú magyar aranyesélyese, Vajda Attila. Peking bajnoka nem foglalkozik azzal, hogy itthon ki akarja őt megverni, teszi a dolgát, és készül a válogatókra, amelyek közül neki csak egyet kell megnyernie ahhoz, hogy ott lehessen Londonban.

Vajda Attila, a szegedi kajak-kenu világbajnokság C-1 1000 méter győztese

- Idén is többen vadásznak majd a skalpjára a válogatókon, mit szól hozzá?
- Ez évek óta így van, mindenki engem akar megverni C-1 1000 méteren, de régóta nem indult más ebben a számban a legfontosabb világversenyeken. Furcsa, hogy Kozmann György arról beszél, hogy nekiugrik a torkomnak egyesben, pedig őt azért támogatják, hogy a párosra készüljön. Annyit viszont el kell ismernem, hogy utánam ő legrutinosabb magyar kenus. A többi ellenfelem elég tapasztalatlan, Kozmann viszont már két olimpián szerzett bronzérmet, tisztában van vele, hogy miről szól az ötkarikás verseny.

- Ez azt jelenti, hogy tőle van félnivalója?
- Ez egyáltalán nem jelenti azt. Nekem az eddigi eredményeim, a tavalyi világbajnoki győzelmem miatt elég egy válogatót megnyernem és mehetek az olimpiára, szóval szerintem nincs miért aggódnom. Az elmúlt években többször előfordult, hogy tavasszal nem én voltam a legjobb formában, Nagy Péter tavaly legyőzött a magyar bajnokságon, aztán a szegedi világbajnokságon már nem volt annyira a helyzet magaslatán, még kvótát sem tudott szerezni Széles Gáborral párosban, míg én világbajnok lettem. Furcsa helyzet, hogy miattuk nincs elég kenus kvótánk, ehhez képest őket támogatja a szövetség, míg csapattársamat, Horváth Gábort nem, pedig ő is pótkvalifikációt szeretne szerezni C-1 200 méteren a poznani kontinentális pótkvalifikációs versenyen.

- Hogyan telnek a napjai, hogyan folytatódik a felkészülése a szezon kezdetéig?
- Ma (01.20. péntek) nagyszabású sajtótájékoztatót tart 14 órától a szegedi Napfényfürdőben klubbom, az EDF DÉMÁSZ Szeged, amin természetesen én is részt veszek. Köszöntöm a szakosztály magyar bajnokait, élménybeszámolót tartok utánpótláskorú versenyzőknek és tájékoztatom a sajtót a felkészülésem alakulásáról. Egyébként a januárom eddig egész jól telt, nem zavarta semmi a munkámat, de szeretnék már Portugáliában lenni és végre vízre szállni. A hónap végén utazunk, és 9 hétig leszünk az edzőtáborban csapattársaimmal, Vécsi Viktor kenusaival. Áprilisban jövünk haza, utána májusban szeretnék versenyezni egy jót a poznani világkupán és felkészülni a júniusi válogatóra.

Forrás: kajakkenusport.hu