Sportgazdaság

Az IMF ne szóljon bele a Fradi-stadion sorsába! - Kovács Árpád

  • MTI

Az idei év az építkezések helyett inkább a stadionépítések előkészítéséről szól majd - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács új elnöke.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában pénteken úgy vélekedett: az IMF-tárgyalások befolyásolhatják a magyar sport idei finanszírozását, azonban az ország maga dönti el, hogy mire mennyit költ. A látványsportok társasági adókedvezmény rendszerét nem érintik majd a nemzetközi hiteltárgyalások, ez a támogatási forma bevált - tette hozzá.

Az Albert Stadion 2012-ben várhatóan még nem újul meg, de előkészítik az újjáépítését

"A valutaalap szakértői nyilvánvalóan nem szólhatnak bele abba, hogy építünk-e stadionokat vagy kapnak-e adókedvezményt a látványsportok. Elképesztőnek tartanám, s kizárt, hogy egy meghatározó világintézmény meg akarná határozni például a Fradi-stadion sorsát" – mondta Kovács, aki szerint strukturális reformokat kívánhat az IMF, ami érintheti a sportpénzeket is.

"A magyar államnak kell megfontolnia, mennyire tartja a társadalom szempontjából fontosnak a sportot, mennyire kiemelt része a sport a jövőképének" - nyilatkozott Kovács.

A társasági adókedvezménnyel kapcsoltban elmondta, valószínűsíthetően maradni fog: "Voltak aggodalmaim korábban a megvalósítás miatt, de szépen sikerült, nálunk, az MLSZ-ben is. Jó a mechanizmus, a rendszer láthatóan működik."

A stadionépítések esélyeiről az MLSZ elnökségében is dolgozó gazdasági szakember azt mondta: 2012 a stadionépítések előkészítésének éve lehet, ugyanakkor mekkora tempóban, mennyi pénz marad rá, az a gazdaság előremozdulásától függ. "Ebben idén szkeptikus vagyok a világgazdasági folyamatok miatt is" – jelentette ki Kovács Árpád.