Férfi kézilabda Eb

A franciák ellen folytatódhat a remeklésünk

  • 63

Péntek este 20.15 perckor a magyar válogatott a címvédő francia csapattal játssza utolsó csoportmérkőzését, amely a spanyol-orosz találkozó kimenetelét függően akár már "tétnélküli" is lehet a mieink számára.

Magyarország - Franciaország 20.15 Tv: m1

A lebonyolítás értelmében ugyanis a négyfős csoportok első három helyezettje jut tovább a középddöntőkbe, és mivel két forduló után a magyar együttese két pontjával a C-jelű kvartett harmadik helyén áll, jó esélye van arra, hogy a jövő héten is folytathassa a küzdelmeket. Hogy ez megvalósuljon kétfajta forgatókönyv lehetséges: az egyik, ha a kora esti találkozón Spanyolország megveri Oroszországot, a másiik, ha a mieink pontot illetve pontokat szereznek a franciák ellen. Elsőre talán könnyebbnek tűnhet az első verzió -  a papírforma is ezt diktálja - de Mocsai Lajos alakulata már bebizonyította ezen a viadalon, hogy bárki ellen bármire képes lehet.

Mikler védéseire nagy szüksége lehet a magyaroknak - Fotó: AFP

A spanyol válogatott ellen szerdán elért bravúros döntetlen során ugyanis olyan értékeket csillogtattak meg - újfent - a magyar játékosok, amelyek csak nagyon kevés csapatra jellemzőek, és ezeket az erényeket a világ legjobbjának tartott francia válogatott ellen is megcsillogtathatják. Egy jó eredmény elérésére minden esély meg van, hiszen a mieink remek formája mellett a gall csapat talán elmarad mutatott játékban az előzetesen várttól. A földkerekség egyik legkiválóbb kézilabdázójának tartott Nikola Karabatic egyelőre még keresi a formáját, míg Thierry Omeyer kapus a spanyolok ellen gyakorlatilag nem találkozott a labdával. Persze rajtuk kívül is akad világklasszis bőven, Jeromé Fernandez vagy éppen Daniel Narcisse személyében gólveszélyes támadók rohamozzák majd a magyar kaput. A kontinenstorna idején a hatharom.com Skaliczki Lászlót kérte fel a "szakértésre", a Pick-Szeged trénere, korábbi szövetségi kapitány úgy érzi, ki kell hozni a maximumot a péntek esti találkozóból.

"A franciák ellen biztosan egy tüzes válogatottat láthatunk, de egy nagyon nehéz mérkőzésnek gondolom én. - kezdte a szakember, aki szerint, akkor sem "adhatjuk fel" a győzelmi esélyeket, ha a spanyol-orosz találkozó a számunkra kedvező eredménnyel zárul.

"Azt gondolom, hogy Mocsai Lajos szövetségi kapitánytól távol áll ez a szemlélet, hogy a második sorral álljon ki, és ez nem is feltétlenül jó, mert egy csapatot soha nem szabad levattázni. Meg kell próbálni kihozni a francia meccsből amit lehet, esetleg ha látjuk, hogy nem megy, az előző mérkőzés függvényében lehet pihentetni. Az elején mindenképpen meg kell nézni, hogy mire vagyunk jók,. ha úgy alakul, van mód több embernek is lehetőséget adni, aki eddig nem játszott olyan sokat, mint esetleg néhány társa." Skaliczki László szerint az sem mellékes, hogy az Eb-n eddig felépített tekintélyünket ne romboljuk le, ráadásul véleménye szerint egyáltalán nem lefutott a pénteki mérkőzés. "Ellenfelünknél több játékos sincs topformában, nagyon sok sztár van, és ilyenkor a szerénységet, alázatot kezelni kell - nyilván Claude Onesta szövetségi kapitány ezt tudja is. Egyelőre azonban a játékunk nem olyan gördülékeny, mint szokott,  leginkább Thierry Omeyer remek teljesítménye hozta nekik az oroszok elleni győzelmet is."

Válogatottunk szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos honlapunknak azt mondta, semmilyen esetben nem beszélhetünk tétnélküliségről, és a mester szavaiból kiderül az is, hogy bizony az orosz csapatnak legalább annyi esélye van a győzelemre, mint a spanyoloknak.

"Bízom benne, hogy a spanyolok elverik az oroszokat, mert ha nem, abban az esetben az orosz csapat lehet a továbbjutó, feltéve, ha nem győzzük le az olimpiai, világ- és Európa-bajnokot.  Tétnélküliségről nincs szó, mert a verseny úgy van felépítve, hogy minden vihető pontnak óriási jelentősége van. Ugyanakkor látni kell, hogy a francia-orosz találkozón az első tíz percben ugyan a franciák nyitottak egy 7-0-val, de a hátralévő 50 percet az oroszok nyerték négy góllal. A spanyol-orosz mérkőzésnek óriási tétje van, hiszen az oroszoknak az utolsó lehetőségük, hogy kiharcolják az olimpiai kvalifikáció jogát, így mindent meg fognak tenni ennek érdekében".

A spanyolok elleni meccs egyik hőse, az időntúli hetest értékesítő Császár Gábor szerint a francia csapat egyedüli ebben a mezőnyben, ezért reméli a spanyol kollegák "besegítenek" egy kicsit. "Én nagyon bízom benne, hogy már a franciák elleni meccs előtt már úgy melegíthetünk, hogy az a meccs csak arról dönt, hogy ki hány pontot visz magával a csoportból. Ez a francia csapat már az oroszok ellen is máshogy játszott, mint az első meccsen. Ők egy olyan erőt képviselnek, mint senki itt az Európa-bajnokságon. Az egy nagyon komoly csúcsteljesítmény volt a spanyoloktól, hogy meg tudták őket verni, de azóta is léptek már előre a franciák."

Claude Onesta alakulata az 2010-es, ausztriai Eb-n is egy csoportban szerepelt a mieinkkel, akkor a csoport nyitómérkőzésén 29-29-es döntetlennel végződött a két fél találkozója, a 2011-es vb középdöntőjében viszont már alaposan elpáholtak minket Karabaticék (37-24). A gallok keretében egy helyen változás történt a szerdai meccshez képest, ugyanis combsérülés miatt nem szerepelhet a magyarok Michael Guigou, az ő helyére a Montpellierben profiskodó Samuel Honrubiát nevezték.

A mienknél nincs változás a csapatban, Zubai Szabolcs hasfalhúzódása ellenére vállalni tudja a játékot, így a spanyolok ellen szereplő gárdát láthatjuk majd péntek este is. Hogy sikerül-e megráncigálni a magyaroknak az oroszlán bajszát, azt a élő szöveges tudósításunk segítségével megtudhatod!
 

Férfi kézilabda Eb
C-csoport, állás 2. forduló után
1. Spanyolország 2 1 1 0 53-50 3 p
2. Franciaország 2 1 0 1 54-53 2 p
3. Magyarország 2 0 2 0 55-55 2 p
4. Oroszország 2 0 1 1 55-59 1 p