NBA

Az Atlanta Hawks továbbra is hibátlan all-star centere nélkül

Számos győzelmi és vereségi széria szakadt meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 25. játéknapján. A Washington Wizards legnagyobb meglepetésre verte meg az Oklahoma Cityt, a Phoenix és a Boston pedig egyaránt pontot tett 5 meccses nyeretlen sorozatának végére. A San Antonio 5 vereség után nyert először idegenben a szezonban, míg az Atlanta és a Memphis szintén 4 meccs óta veretlen.

Ha így folytatja tovább az Atlanta Hawks, a végén még szükségük sem lesz Al Horford, a csapat all-star centerének visszatérésére. Joe Johnson volt ezúttal a Hawks hőse, aki 24 pontot vállalt a Portland felett aratott 92-89-re. A találkozó végig szoros volt, amikor úgy tűnt a harmadik negyed végén, hogy az Atlanta egy 14-0-s sorozattal elhúz, arra a Portland a következő játékrész elején rögtön válaszolt egy 13-0-s szériával. A Hawks védelme azonban kihúzta a végéig.

Atlanta Hawks-Portland Trail Blazers az NBA-ben


„Úgy vélem, hogy amikor elvesztettük Alt, az közelebb hozott minket egymáshoz, mint csapatot” - nyilatkozta a Hawks meneteléséről Jason Teague, aki 13 pontot vállalt. Josh Smith dupla-dupláig jutott a mérkőzésen, 17 pontjával és 11 lepattanójával Johnson mögött a hazaiak másik kulcsjátékosa volt. A győzelemmel az Atlanta a délkeleti csoport élére ugrott, megelőzve az Orlandót és a Miamit.

Nem akárhol sikerült megszakítani az idegenbeli vergődését a San Antoniónak. A Spurs az Orlando Magic otthonába látogatott, és alaposan meg kellett küzdenie azért az első győzelemért idegenben. Dwight Howard pedig ezúttal is kitűnt a mezőnyből, 24 pontot dobott, és 25 lepattanót gyűjtött össze, de a Tim Duncan és Tony Parker páros együttes teljesítménye elégnek bizonyult Howard pontjainak semlegesítésére. 75-75-tel indultak neki a ráadásnak a csapatok, ahol végül ha minimális különbséggel is, de kivívta a győzelmet a Spurs, megszakítva saját 5 meccses nyeretlenségét hazai pályától távol, valamint a Magic szintén 5 mérkőzés óta tartó veretlenségét.

A játéknap legnagyobb meglepetését a Washington Wizards szolgáltatta, akik hazai pályán szerezték meg szezonbeli második győzelmüket, az addig 7 meccs óta veretlen Oklahoma City ellen. Pedig a vendégek részéről ketten is 30 pont fölé jutottak, Russell Westbroook és Kevin Durant 36, illetve 33 pontot szereztek a Thundernek, azonban a hazaiak szorgosan gyűjtötték a lepattanókat (52-t az egész meccsen), ami elegendőnek bizonyult a skalphoz.

A New Jersey Nets 107-100-ra legyűrte a Golden State Warriorst otthon. Deron Williams és MarShon Brooks egyaránt 20 pont felett zártak, ami eddig a siker kulcsának tekinthető a Netsnél, hiszen mind a négy győzelmük a szezonban akkor született, amikor ők ketten legalább 20 pontot elértek.

Fellélegezhettek a Boston játékosai, két okból is. Először is a Toronto ellen 5 meccses nyeretlenségi szériát sikerült megtörni, valamint Rajon Rondo, a Celtics irányítójának sérülése sem lett olyan komoly, mint azt elsőre hitték. Ez volt két hét alatt csupán az első győzelme a Bostonnak.
Hosszabbításba csúszott a Philadelphia-Denver mérkőzés, ahol végül a hazai pályán játszó 76ers elszenvedte első vereségét közönsége előtt a szezonban. A 76ers veszte az az Andre Miller lett, aki 2006 és 2009 között még a philadelphiai együttest erősítette. Nem is rejtette véka alá örömét: „Mindig jó nyerni a volt csapatod ellen, azonban élveztem a srácokat és az itt eltöltött időmet.” Miller 28 pontot szerzett a cserepadról, Nene Hilario pedig dupla-duplával (20 pont, 14 lepattanó) segítette csapatát.

Steve Nashék a New York Knicks otthonában vetettek véget 5 meccs óta tartó pech szériájuknak. A Phoenix az utolsó pillanatban vívta ki a győzelmet Shannon Brown 3 pontosával, mellyel 91-88-ra módosult az állás a Suns javára.

A Memphis a Sunsszal ellentétben menetel, és sorozatban 4. győzelmüket aratták, ezúttal a New Orleans volt az áldozat. Marc Gasol, a Lakersben játszó Pau Gasol testvére, szezoncsúcsot érő 22 ponttal és 12 lepattanóval segítette csapatát az újabb sikerhez, amivel a Grizzlies először a szezon során 50% feletti teljesítménnyel (7-6) büszkélkedhet.

A Minnesota Timberwolves 16 pontos hátrányban volt a második negyed során, azonban a végén mégis ők örvendhettek a Detroit Pistons ellen. A vezetést 9 perccel a vége előtt szerezték meg, és onnan már nem engedték ki Kevin Love-ék.

Ricky Rubio pimasz cselsorozat után szerez kosarat

A Sacramento is a negyedik negyedben fordította meg és nyerte meg a mérkőzést az Indiana Pacers ellen. A vendég együttes csupán háromszor volt eredményes a záró játékrészben, míg a hazaiak 26 pontot dobtak, ledolgozva így a 14 pontos hátrányt, amivel nekivágtak a hajrának.

Chauncey Billups elhallgattatta a vendég szurkolókat 3 pontosával, mely 1 másodperccel a lefújás előtt eldöntötte a mérkőzést az otthon játszó LA Clippersnek. Chris Paul most sem játszott, már harmadik mérkőzését kellett kihagynia kisebb sérülése miatt, azonban Mo Williams, DeAndre Jordan, valamint Billups tökéletesen helyettesítették a sztárjátékost.

A Washington Wizards játékosai ezúttal sem feledkeztek meg a közönség kiszolgálásáról, amit ez az alley-oop is jól mutat.

NBA 25. játéknap
Orlando Magic – San Antonio Spurs 83-85 h.u.
Philadelphia 76ers – Denver Nuggets 104-108 h.u.
Washington Wizards – Oklahoma City Thunder 105-102
Boston Celtics – Toronto Raptors 96-73
New Jersey Nets – Golden State Warriors 107-100
New York Knicks – Phoenix Suns 88-91
New Orleans Hornets – Memphis Grizzlies 87-93
Atlanta Hawks – Portland Trail Blazers 92-89
Minnesota Timbewolves – Detroit Pistons 85-93
Sacramento Kings – Indiana Pacers 92-88
Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks 91-89