Birkózás

Deák Bárdos Mihály DVTK-meccsekkel készül az olimpiára

  • Jocha Károly

Ismételten látható a sportnapilap egyik hirdetési felületén Deák Bárdos Mihály, a kötöttfogású, nehézsúlyú, ötszörös világbajnoki ezüstérmes birkózó, aki már megszerezte a londoni kvótát.

Deák Bárdos Mihály birkozó - Fotó: Jocha Károly

A mob.hu először arról érdeklődött a nagyra nőtt sportembernél, netán pályamódosítás előtt áll? Esetleg betör a divatszakmába is?

„Ez a veszély a közeljövőben nem fenyeget senkit” - nyomatékosította a népszerű Misi. - „Mindössze arról volt szó, hogy egy francia divatlap megkért, öltözzek be nekik, de ennek a kalandnak nem lesz érdemi folytatása.”

- Ezek szerint a kifutó helyett továbbra is a szőnyeget akarja uralni?
Mondjuk inkább úgy, hogy megpróbálom minél több ellenfelemre rákényszeríteni az akaratomat. Mivel 1983 óta birkózom, így már elég komoly gyakorlatra tettem szert. Remélem, a rutin és a fiatalos lendület még tartogat számomra emlékezetes sikereket.

- Igaz ugyan, hogy közel három évtizede űzi sportágát, de azért olykor érik másféle kísértések is.
Már gyerekkoromban komoly vonzást jelentett a labdarúgás, tulajdonképpen az volt az első szerelem Diósgyőrben. A sok futás meg a gimnasztika viszont elég unalmas volt számomra. Egy ilyen alkalommal látott meg a legelső edzőm, Juhász József, aki megkérdezte: mit keresel az ízeltlábúak között? Vele mentem és - bár továbbra is szeretem a labdarúgást - nem bántam meg a végleges sportágváltást.

- Juhász Józsefet legelső edzőjeként említette. Ezt azt jelentheti, hogy utána még sokan foglalkoztak Önnel?
Elég sok edzőm volt, miután Budapestre kerültem. Így Kocsis Ferenc, Komáromi Tibor, Bódi Jenő és Sztruhács György. Amióta - 2009 januárjában - visszaigazoltam Diósgyőrbe, Repka Attila is ebbe a körbe tartozik. Mindannyiukkal jól jártam, mert nem csak szakmailag tanultam tőlük sokat, de valamennyien emberszámba is vettek.

- Ez a többoldalú törődés is nyilván benne van az elért eredménysorában, amelyet az öt világbajnoki ezüstérem vezet. 2001-ben nyert egy Európa-bajnoki aranyérmet is, az eddigi három olimpiai fellépése viszont jóval szerényebbre sikeredett. Mit gondol, miért?
Sydneyben, Athénban és Pekingben egyaránt próbára tehettem magamat. Az utóbbi két helyszínen mindkétszer a legjobb négy közé jutásért vívott meccsen kellett búcsúznom. Remélem, Londonban viszonylag kedvező sorsolást kapok, amihez nem is kellene túl nagy szerencse, hiszen súlycsoportom majdani húsz indulója közül legalább tizenötnél egyértelműen jobb vagyok.

- Ha már a sorsolás és London szóba jött, árulja már el: mi minden kellene még ahhoz, hogy végre olimpián is egyértelműen jól szerepelhessen?
Három dolog meglétére lenne szükségem. Sérülésmentesen jussak el az olimpiáig, kedvező sorsolásom legyen, és ki tudjam magamból adni a bennem lévő optimumot. Ha mindez összejönne, alighanem szép sikernek örülhetnénk.

- És a többi birkózótól mit várhatunk?
Először is azt, hogy az eddigi két, kötöttfogású kvóta mellé Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Kiss Balázs is megszerezze a részvételi jogot, miként a szabadfogásúaknál is összejöjjön még legalább két kvóta. A többi majd a helyszínen fog eldőlni.

- Az olimpiáig hátralévő hónapok monotóniáját mivel igyekszik oldani?
Veterán kedvezménnyel minden hónapban egy hetet Diósgyőrben tölthetek, ami nekem komoly kikapcsolódást jelent. Egyébként pedig amikor csak tehetem, igyekszem ott lenni a Diósgyőr labdarúgó mérkőzésein, ahol az egyik legismertebb törzsszurkolónak számítok.

Forrás és fotó: mob.hu / Jocha(Press) Károly