Férfi kézilabda Eb

Császár időntúli hetesével bravúros pontszerzés a spanyolok ellen

  • 63/MTI

A Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság C-csoportjának második fordulójában a mieink a világbajnoki bronzérmes Spanyolországgal találkoztak. Mocsai Lajos együttese hatalmas küzdelem után, Császár Gábor időntúli hétméteresével döntetlent ért el az esélyesebbnek tartott spanyolok ellen.

Elképesztően nehéz mérkőzés elé nézett a magyar férfi kézilabda-válogatott, hiszen a kontinenstorna egyik legnagyobb favoritja, a világbajnoki bronzérmes Spanyolország ellen kellett olyan eredményt elérnie, amellyel életben tartotta továbbjutási esélyeit.  A közelmúlt eredményei egyértelműen a hispánok mellett szóltak, de ahogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány honlapunknak fogalmazott: nemzetközi szenzációra készültünk.

Nem indult valami fényesen a mieink számára a 60 perc, hiszen Harsányi rontott ziccereivel szemben Canellas három hétméterest is értékesített, így már az elején jelentős volt a spanyol fór (3-0). Szerencsére szép lassan magára talált a magyar alakulat, Mikler védései és Mocsai Tamás bátor és gólokat hozó megmozdulásai révén az első negyedóra végére sikerült utolérnie ellenfelét (6-6), amely szemmel láthatóan nehezen bírkozott meg a nagyon masszívnak tűnő magyar védőfallal. Császár Gábor 19. percben belőtt hetese után első ízben vettük át a vezetést (8-9), melyet a szünetig már nem is engedett ki a kezéből a Mocsai-csapat, igaz az előny minimális volt 30 perc játék után (11-12).

Fordulás után elsősorban a kapusok és a védők villogtak, nehezen indult be a gólgyártás, de tíz perc játék után Császár büntetője és Zubai gólja után kétgólos lett a magyar előny (14-16). A két Enterrios fivér pályára küldése jó húzásnak bizonyult Rivera mestertől, a játékrész középső fázisában a spanyol akciók rendre góllal fejeződtek be, míg a mieink elöre játékban mintha fáradtak volna. Ahogy haladtunk a találkozó vége felé egyre nőtt a feszültség, a barcelonás Dani Sarmiento az 56. percben pedig kettőre növelte a pályaválasztók előnyét (24-22). A véghajrában azonban hihetetlen akaratról tettek tanúbizonyságot a magyar játékosok: az egész mérkőzésen jól teljesítő Mikler Roland az 58. percben óriási bravúrral szedte ki a léc alól Alberto Enterrios löketét, majd Császár a vége előtt 70 másodperccel egy gólra hozta fel övéit. A spanyolok időt kértek és támadhattak, a több, mint félperces akciójuk végén Ugalde azonban a szélről vonalra lépett, így 17 másodperccel a vége előtt a mienk akciózhattak az egy pontért. Mocsai Lajos a kapus helyett mezőnyjátékost cserélt, Mocsai Tamás pedig az utolsó pillanatban játszotta meg Szőllösi Szabolcsot, aki ugyan elvétette a ziccert, de a német játékvezetők hétméterest ítéltek. A labdát az addig négyből négyet értékesítő Császár Gábor kérte el, és Hombrados eszén túljárva belőtte a sorsdöntő büntetőt (24-24).

Az újabb döntetlen után a magyar együttes két ponttal a csoport harmadik helyén áll, az utolsó fordulóban a szintén kétpontos franciákkal mérkőzik meg pénteken. A továbbjutás szempontjából a helyzetünk jelenleg jónak mondható - mivel az oroszok kikaptak a galloktól - de a pénteki eredmények szerencsétlen alakulása miatt akár még ki is eshetünk.

Mocsai Lajos, szövetségi kapitány: "Óriási küzdelemben, ilyen dramaturgiával igazságos döntetlen született. Komoly eredmény az előző világbajnokság harmadik helyezettje elleni pontszerzés. A mérkőzés elején nehezen találtuk a spanyol védekezés ellenszerét és ziccereket is hagytunk ki. De szerencsére végül sikerült javítani a támadójátékon, majd mi is vezettünk, aztán ők jöttek vissza, végül nekünk kellett időn túli hétméteresből egyenlítenünk. Büszke vagyok a csapatomra, hogy így szerepel az Eb-n, és most pedig a világbajnok következik pénteken. Lehetne vitatni a mai mérkőzésen a kihagyott helyzeteinket és kiállításainkat, ezzel együtt összességében igazságos a döntetlen. Bízom a továbbjutásban."

Valero Rivera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: "Jól kezdtünk, majd a védekezésünk leromlott. A végjátékban volt esélyünk a győzelemre, ám azt kell mondanom, mindkét csapat megérdemelte a döntetlent."

Császár Gábor: "Ez a csapat már évek óta szerényen és alázatosan dolgozik, és nem hiába jöttünk: tudtunk extrát nyújtani, és rengeteg embert megörvendeztettünk ma este. Ilyen csapatban játszani és sorsdöntő hétméterest lőni nem is akkora felelősség, mert sokan álltak mögöttem. Örülök annak, hogy magunknak kapartuk ki a szerencsét, és nem más kezében van a sorsunk. Bízom a továbbjutásban."

 

Férfi kézilabda Eb
C-csoport, 2. forduló
SPANYOLORSZÁG-MAGYARORSZÁG 24-24 (11-12)
Újvidék, játékvezetők: Geipel, Helbig (németek)
SPANYOLORSZÁG: Hombrados, Sierra (kapusok), Aguinagalde 1, Canellas 6 (4), A. Entrerrios 2, R. Entrerrios 2, Garcia Parrondo 1, Guardiola 2, Gurbindo, Juanín Garcia 1, Maqueda 1, Morros, Romero 2 (2), Sarmiento, Tomas 1, Ugalde 4. Szövetségi kapitány: Valero Rivera.
MAGYARORSZÁG: Fazekas, Mikler (kapusok), Ancsin, Császár 7 (5), Harsányi 1, Ilyés 2, Iváncsik G. 2, Krivokapics, Laluska, Mocsai 7, Nagy, Putics, Schuch 1, Szöllősi 1, Zubai 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Kiállítások: 0, ill. 10 perc
Hétméteresek: 7/6, ill. 5/5

 

Tabella
C-csoport
1. Spanyolország 2 1 1 0 53-50 3 p
2. Franciaország 2 1 0 1 54-53 2 p
3. Magyarország 2 0 2 0 55-55 2 p
4. Oroszország 2 0 1 1 55-59 1 p










Szöveges tudósítás!

60. perc: Hiába állt be Hombrados, Császár Gábor nem remegett meg és ötödik értékesített büntetőjével kiegyenlítettünk!! A vége 24-24.

60. perc: Spanyol időkérés után jól védekezik a magyar csapat, Ugalde pedig ziccerben rálép a vonalra. Támadhatunk az egy pontért, Mocsai lehozza Miklert, Szőllösit ziccerbe tudjuk hozni, de szabálytalankodnak vele szemben és a bírók időntúli hétméterest ítélnek a javunkra.

59. perc: Mikler elképesztő bravúrral hárít, de Ilyés hát mögötti passzát leszedi a spanyol szélső. Kár érte..

58. perc: Alberto Enterrios bombáját Mikler szedi ki, Ilyés pedig hetest harcol ki. Császár nem véti el. 24-23

57. perc: Ilyést leblokkolja a spanyol fal, sorsdöntő támadás következik.

56. perc: Aginagalde dömper módjára dől be, Mikler tehetetlen. 24-22

56. perc: Harsányi is betalál, újra egy gól a különbség. 23-22

56. perc: Mocsai Lajos időt kér  - támadásunkat megszakítva.

55. perc: Szerencsés spanyol gól, Dani Sarmiento. 23-21

54. perc: Alberto Enterrios kisodródott helyzetből Mikler feje mellé tüzel, viszont Szőllösi gyorsan válaszol. 22-21

53. perc: Császár lövését védi Sierra, majd Mocsai a felső lécet találja telibe.

52. perc: Alberto Enterrios lő talpról Mikler kapujába. 21-20

51. perc: Mocsai Tamás faltol rossz helyen, újabb spanyol hetes következik. Iker Romero ezúttal is belövi. 20-19. Ilyés szép átlövés után gyorsan egyenlít. 20-20

50. perc: Hatalmas Mikler bravút után csodás akció végén Schuch egalizál. 19-19

49. perc: Eladott labda után Ugalde növeli a spanyol előnyt.19-17 Emberhátrányban dobunk kínai gólt! Ilyés előszö talál be. 19-18

48. perc: Aginagaldéval szabálytalankodunk, hét méterest kapnak a spanyolok. Iker Romero bepattintja Mikler mellett. 18-17

47. perc: Szép akció végén Mocsai Tamás lő gólt. 17-17 Laluskát beállása után azonnal kiküldik.

46. perc: Zubai nem tudja meglepni Sierrát, Guardiola a másik oldalon megszerzi a vezetést a spanyoloknak. 17-16

45. perc
: Raúl Enterrios lő mellé, támadhatunk újra.

44. perc: Nagyon küzdünk, de nincs tiszta helyzet, de maradunk támadásban.

43. perc: Császár alsó bombáját hárítja Sierra,  Ancsinnal szabálytalankodnak, de még sem ítélnek semmit.

42. perc: Raúl Enterrios felugrásból szépít, majd Canellas is betalál. 16-16

41. perc:
Mocsai kapufája után Zubai szedi össze a kipattanót és gólt szerez. 14-16

40. perc: Kiegészülünk, Iváncsik Gergő pedig azonnal büntetőt harcol ki. Császár kéri el a labdát, könyörtelenül bevágja Hombradosnak. 14-15

39. perc: Ugalde értékesíti az ajtó-ablak ziccert. 14-14

37-38. perc:Császár ellen belemenést fújnak egy szenvedős támadásunk végén, Schuch Timuzsint pedig kiállítják lerántásért.  Emberhátrányból dobunk csodás gólt, Császár. 13-14

35. perc: Eladott labda után Ugalde fejezi be eredményesen az akciót. 13-13

33. perc: Mikler véd egy szélső ziccert, másik oldalon Sierra véd, García pedig kapufát találja el.

32. perc: Mocsai Tamás nagy erővel a bal alsóba lő. 12-13 .Iváncsik Gergő ellen nevetséges támadót fújnak a bírók...

31. perc: Ilyés hibája után Guardiola egalizál lerohanásból. 12-12

Elsősorban remek védekezésének köszönhetően a kezdeti nehézségek ellenére a magyar válogatott teljesen megérdemelten vezet a vb-3. spanyol válogatott ellen. A mienk egyik legjobbja Mikler Roland, aki fontos pillanatokban mentette meg csapatát. Támadásban elsősorban Mocsai Tamás remekel, de a magyar támadók eszén sokszor kifog a Valladolid portása, Sierra is. A második játékrészben elképesztő nagy küzdelem várható.

30. perc: Nem sikerült már akciót végig vinni, de így is meg van az előnyünk a szünetre.

30. perc: Putics lövi el kényszerből, de Sierra véd, Aginagalde hetest harcol ki. Mikler kivédi!!

29. perc: Laluskát állítják ki a játékvezetők, immáron másodszor. Canellas mezőnygólja után 11-12.

28. perc: Spanyol időkérés.

27. perc:  Dani fölé durrant, Mocsai pedig gyönyörű mozdulatsor végén kettőre növeli az előnyt. 10-12

26. perc: Mocsai passza után Zubai okosan talál be.10-11

25. perc: Ilyés ellen lépést ítélnek, Maqueda betörés egyenlít. 10-10

24. perc: Támadószabálytalanságot fújnak Zubai ellen, de jól védekezünk, és megszerezzük a labdát.

22. perc: Császár lövését védi a kapu, de szerencsére hibáznak a spanyolok.

22. perc: Mi támadhatunk, mikor Mocsai Lajos időt kér, már csak néhány másodpercig vagyunk emberhátrányban.

21. perc: Mocsai saját kipattanóját gyűjti be, és szerez gólt emberhátrányból, García lövését Mikler védi. 9-10

20. perc: Ilyés Ferencet szórják ki, Canellas pedig 4. hetesét is bevágja. 9-9

19. perc: Császár Gábor értékesíti második hetesét, először vezetünk! 8-9

17-18. perc: Iváncsik Gergő Ilyés passzából újra betalál, García válaszol, majd Zubai is gólt szerez. 8-8

16. perc: Raúl Enterrios talpról visszaszerzi a vezetést a spanyoloknak. 7-6

15. perc: Mikler megint olvassa Enterriost, Császár szép helyzetfelismerés után egyenlít. 6-6

14. perc: Mocsai Tamás 9-ről nagy gólt szerez. 6-5

13. perc: Harsányi hatodik ziccerét is blokkolja Sierra, a lerohanás után Tomas mattolja Miklert. 6-4

12-13. perc: Mikler védi ki Enterrios átlövését, hosszú támadásvezetés végén Iváncsik Gergő pimaszul megszerzi a negyedik gólunkat. 5-4

11. perc: Egy-egy kimaradt helyzet után Mocsai lódult meg és szerzett ismét gólt. 5-3

10. perc: Mocsai Tamás adta el kedvenc lövőcselét, szépen tört be és pattintott a kapuba, de a spanyolok megjátszák a balszélső Ugaldét. 5-2

9. perc: Laluska kiállítása után emberelőnyben Ugalde talál be. 4-1

8. perc:
Mocsai Tamás tört be a balátlövő helyén, hetest kapunk mi is. Császár bevágja. 3-1

7. perc: Joan Canellas harmadik hetesét is bevágja, nem indul jól a találkozó.3-0

5. perc: Újabb ziccert fog Sierra, szerencsére Mikler is nagyot véd.

3-4. perc: Mocsai Tamás átlövését megint hárította a spanyol portás, majd Harsányi ziccerét is védi, majd Ilyés alsó bombáját is kitornássza.

2. perc: Iváncsik Gergő kanyarodott fel, de lövését Sierra védte, amott ismét Aginagalde harcolt ki egy büntetőt. Canellas eladta ugyanazt. 2-0

1. perc: A spanyolok vezethették az első támadást, és azonnal hétméterest harcoltak ki. Canellas nem hibázott. 1-0

20:14 - Felcsendültek a himnuszok, kezdődhet a találkozó! Meglepetés mindkét kapuba: nálunk Mikler, amott Sierra kezd.

20:09 - A hispán együttessel összefutottunk a svédországi vb-n, a középdöntő utolsó fordulójában 30-24-es verséget mértek ránk. Most is ők az esélyesebbek, főleg azok után, hogy az első körben gyakorlatilag simán legyőzték a sokat hibázó franciákat.

20:06 - Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerdán a beállós Szöllősi Szabolcsot is benevezte a spanyolok elleni összecsapásra, a megsérülő Iváncsik Tamás helyére tehát nem érkezett senki.

20:01 - Az első találkozón a mieink 31-31-es döntetlent játszottak Oroszország legjobbjaival, így a továbbjutás kérdése nagy valószínűséggel hajszálon múlik majd.

Férfi kézilabda Eb
Spanyolország - Magyarország 11-12
SPANYOLORSZÁG: Hombrados, Sierra, Aginagalde, Canellas, A. Enrerriós, R. Entrerriós, García Parrondo, Juanín García, Guardiola, Gurbindo, Maqueda, Morros, Romero, Sarmiento, Tomás, Ugalde. Szövetségi kapitány: Valero Rivera.
MAGYARORSZÁG: Fazekas, Mikler, Ancsin, Császár, Harsányi, Ilyés, Iváncsik G., Krivokapics, Laluska, Mocsi, Nagy, Putics, Schuch, Szöllősi, Zubai. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos