Vízilabda Eb

A meccsnek csak az első fele volt nehéz - Kemény Dénes

A magyar férfi vízilabda-válogatott hétfő este 12-8-ra legyőzte a világbajnok olasz csapatot az eindhoveni Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában. Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint a győzelem kulcsa a higgadtságban rejlett.

A magyar csapat - Fotó: vlv.hu

Hétfő este a magyar vízliabda-válogatott remek játékkal négygólos győzelmet aratott a világbajnoki címvédő Olaszország ellen, az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon. Kemény Dénes legénysége az első negyedet leszámítva végig uralta a mérkőzést, a szövetségi kapitány kifogásolta is a kezdeti bizonytalankodást. 

"Tudtam, hogy hosszú a meccs, de nem nagyon tetszett, ahogy kezdtünk. Az a része nagyon lényeges volt a játékunknak, amire felkészültünk, vagyis hogy ha nehéz lesz a meccs, bármelyik fázisában, türelemmel játsszunk, nem kapkodva. Most szerencsére még csak az első fele volt meccsnek nehéz és nem kezdtünk el kapkodni" - értékelte a mérkőzést a kapitány a csapat hivatalos honlapjának, a vlv.hu-nak.  "Az az igazság, lehetett látni, hogy elég sok nehézséggel meg kellett ma küzdenünk. Első mérkőzés, néhány játékos most játszott először, Hárai legutóbb a Honvédban játszott, ehhez képest ma itt először. Rögtön ugye el is ment az önbizalma az első rossz lövését követően, de vagány volt, mert aztán talpra állt. Biros Péter a Kanada elleni meccs óta nem játszott mérkőzésen, Ádámnak tudjuk a nehézségeit, a többi játékos közül is jó néhányan más poszton játszottak, mint az eddigi felkészülési meccseken a problémák miatt. Egy olasz csapattal játszottunk, ahol ők mégiscsak nagy önbizalommal vetették ránk magukat, meg akartak verni, ezt lehetett látni. Tudtuk, hogy ez a meccs fontos lehet a csoport végeredménye szempontjából, de hát még sok mérkőzés van hátra."

Az Eb-n a válogatottba hosszú idő után visszatérő Kásás Tamás szerint a siker ellenére azért még van min javítaniuk, a védekezésben a világ egyik legjobbja látott még hibákat.

"Azért a védekezésben még jobbá kell válnunk, még van két hetünk, tehát még folyamatosan tudunk fejlődni, és a lyukakat betömni - mondta Kásás, aki szerint a folytatásban sem szabad lazsálni.

"Egy dolgunk van, hogy minden meccsre ugyanígy szálljunk be, tehát nagyon fontos mindig az eleje, hogy ne hitessük el az ellenféllel, hogy itt bármilyen esélye lehet ellenünk a vízben, tehát az első két negyedet azt emberesen meg kell hajtani a leggyengébbnek tartott ellenfél ellen is, és inkább a végén engedjünk ki többgólos vezetésnél, tehát nagyon-nagyon komolyan kell venni minden meccset."

Férfi vízilabda Eb
A-csoport
MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 12:8 (2:3, 5:0, 4:3, 1:2)
Európa-bajnokság, Eindhoven, v.: Brguljan (montenegrói), Buch (spanyol)
Magyarország: Szécsi - Katonás, Madaras, Varga Dénes 1, Kásás 1, Hosnyánszky 1, Kiss G. 2, Szivós 2, Varga Dániel 1, Biros, Steinmetz Á. 2, Hárai 2. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Olaszország: Pastorino - Perez, Gitto, Figlioli 2, Giorgetti 1, Felugo 1, Figari 1, Gallo, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi 2, Lapenna, Volarevic (kapus). Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 5/9, ill. 3/12
Kipontozódott: Fiorentini (23.p.)