NBA

A Grizzlies állította meg a Bulls menetelését

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 23. játéknapja 11 mérkőzéssel kedveskedett a kosárlabda szerelmeseinek. A Chicago Bulls a hibátlan múlt heti teljesítmény után kikapott a Grizzlies vendégeként, az LA Clippers Chris Paul nélkül is győzött a Nets ellen, míg az Oklahoma City immáron 7 meccse nem kapott ki, miután sorozatban ötödik vereségében részesítették a vergődő Boston Celticst.

Fotó: nba.com

A Memphis Grizzlies játékosai nem felejtették el, ahogy a Bulls újév első napján 40 ponttal legyőzte őket, azért emlékeztetőként Mike Conley, a Medvék irányítója is felhívta társai figyelmét, hogy itt az esély a revánsvételre. A játékosok pedig vették az üzenetet. Annyival könnyebb dolguk akadt, mint 15 nappal ezelőtt, hogy a Chicago tavalyi MVP-je, Derrick Rose sérülés miatt sorozatban második meccsét volt kénytelen kihagyni, de ez nem zavarta a hazaiakat.

D-Rose nélkül ott kinn a pályán, ki kellett használnunk ezt a lehetőséget” – értékelte a helyzetet Conley. A Grizzliestől Rudy Gay és az inspirátor Conley lettek a legeredményesebbek a 102-86-ra végződő mérkőzésen, előbbi játékos 24, utóbbi 20 ponttal és 8 assziszttal járult hozzá a sikerhez, mellyel a Grizzlies 50%-osra feljavította mérlegét a szezonban (6-6). A Bulls kezdői közül Luol Dengen kívül senki sem nyújtott maradandót, a cserepadról érkező C.J. Watson és Taj Gibson tudták megközelíteni Deng ponttermelését 17, illetve 16 ponttal.

A Philadelphia igazi sztárjátékosok nélkül is folytatja menetelését, ezúttal a Milwaukee-t győzték le hazai pályán, ahol még veretlenek az idén Andrew Iguodaláék (6-0). A győzelmi recept most sem volt eltérő az előző meccsekhez képest, sok ponttal nyertek két negyedet, illetve az elvesztett játékrészekben csupán 2 ponttal maradtak le ellenfelüktől. A Bucks részéről Andrew Bogut 20 dupla-dupláig jutott 20 ponttal és 11 lepattanóval, de ez az egyéni teljesítmény ma nem volt elegendő a győzelemhez.

Chris Pault térdszalag-húzódás miatt kellett nélkülözniük az LA Clippers játékosainak, de nem estek kétségbe, hiszen még mindig ott volt a veterán Chauncey Billups, akinek tapasztalatára és vezérletére lehetett számítani. Így is történt. Billups 9 pontot dobott az utolsó 4 és fél percben, melynek hála a Clippers fenntartóztatta a feltámadó New Jersey Nets második rohamát, miután előtte egy 18 pontos előnyt már sikerült leadniuk.

Az Orlando Magicben Ryan Anderson karriercsúcsnak számító 30 ponttal hozakodott elő a New York Knicks ellen, ezzel befejezve 4 meccses idegenbeli túrájukat, melynek minden állomásán nyertek Dwight Howardék. A Knicks igyekezett Howardot semlegesíteni, és igen jó munkát végeztek vele, hiszen csak 8 pontra és 10 lepattanóra tellett tőle, azonban Anderson előtt eközben megnyílt a pálya, és élt a lehetőségeivel.

Kylie Irving folytatja pompás debütálását az NBA-ben, az újonc játékos újabb 25 ponttal gyarapította eddigi termését, emellé pedig 7 asszisztot is összegyűjtött, a Cleveland pedig 102-94-re nyert a Charlotte otthonában. Ez volt a Cavaliers 7 meccses idegenbeli túrájának végső felvonása, Irvingék ezzel a győzelemmel 3-4-gyel tudták le a megerőltető utazásokat, és indulhatnak haza, ahol eddig csupán 3 mérkőzést játszottak.

Továbbra sem jön ki a lépés a Washingtonnak, köszönhetően annak, hogy néhány játékos a rossz rekord (1-12) ellenére is inkább a show-elemekre utazik, mintsem a biztos pontokra. JaVale McGee trükközéseivel nem lopta be magát az edző szívébe, és az utolsó negyedben már nem is játszatta a négy éve az NBA-ben edződő centert. A játékosok tanultak társuk hibájából, és megpróbáltak felkapaszkodni, azonban a 19 pontos houstoni előny túl nagy falatnak bizonyult, hogy egy játékrész alatt ledolgozzák a hátrányt.

LaMarcus Aldridge vezetésével a Portland a New Orleans otthonában szakította meg három mérkőzés óta tartó vereségsorozatát. Aldridge 22 pontjából 16-ot a második félidőben dobott, és Nicolas Batum, illetve Gerald Wallace is 19, illetve 14 ponttal járultak hozzá a Trail Blazers 84-77-es győzelméhez.

Semmi jelét nem mutatja az Atlanta Hawks, hogy Al Horford elvesztése komolyabb befolyással lenne a csapat teljesítményére. Ez legfőképp Josh Smithnek köszönhető, aki 28 ponttal, és szezoncsúcsot érő 15 lepattanó megszerzésével vezette sikerre a Hawkst a Raptors ellen. Az Atlana mindhárom mérkőzését megnyerte, mióta kiderült, hogy Horfordot 3-4 hónapig biztos nem látják ismét a pályán, és legújabb sikerük egyben a 10. győzelmük volt a szezonban.

Az Oklahoma City egyelőre megállíthatatlannak tűnik, immáron hetedszer diadalmaskodtak zsinórban, ezúttal a Bostonon léptek át. Russell Westbrook az utolsó két percben két triplát is értékesített a csapata négy hárompontosából, és összesen 26 ponttal zárta a mérkőzést. Csapattársa, Kevin Durant 28 pontig meg sem állt, és 7 lepattanót is összegyűjtött a 97-88-ra végződő találkozón.

Két kiscsapat csapott össze Minnesotában, ahol a Timberwolves a Sacramento Kingst fogadta. Egyik gárda sem büszkélkedhet fölényes mutatókkal, de mindkettőnek tagjai tisztában voltak vele, hogy az ilyen alsóházi rangadók megnyerésével lehet elindítani egy jó szériát. Kevin Love 33 pontjának és 11 lepattanójának, valamint Luke Ridnour 25 pontos teljesítményének köszönhetően pedig a Timberwolves reménykedhet a jó folytatásban.

Derek Fisher megpróbálkozott egy triplával 3 másodperccel a vége előtt – és bejött neki. Ezzel a találattal múlta felül az LA Lakers a rossz szezonrajt után egyre jobb formában játszó Dallas Maverickst, akiknek 5 meccses győzelmi szériája szakadt így meg. Kevés pontot hozott a találkozó, aminek köszönhetően Kobe Bryant sem tudott ötödik alkalommal is 40 pontot elérni, ezúttal 14 pontnál ragadt meg, de a Lakers így is nyerni tudott.

Bár az edzője döntésével egyetértünk, de meg kell jegyezni, hogy JaVale McGee érti a dolgát, ha a közönség kiszolgálásáról van szó. A hétfői legszebb megmozdulás díját neki adjuk.

 

NBA
23. játéknap
Memphis Grizzlies – Chicago Bulls 102-86
New York Knicks – Orlando Magic 93-102
Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 94-82
Charlotte Bobcats – Cleveland Cavaliers 94-102
Washington Wizards – Houston Rockets 106-114
New Orleans Hornets – Portland Trail Blazers 77-84
Los Angeles Clippers – New Jersey Nets 101-91
Atlanta Hawks – Toronto Raptors 93-84
Boston Celtics – Oklahoma City Thunder 88-97
Minnesota Timberwolves – Sacramento Kings 99-86
Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks 73-70