Serie A

Az Inter nyerte a derbit, de a Juve a forduló nagy nyertese - lapszemle

  • Bodnár Gergő

Campionato riaperto. Vagyis újra nyílt a bajnokság. A Milan-Inter rangadó másnapján a legtöbb olasz újság beszámolójában ezzel a mondattal lehetett találkozni.

Vasárnap este a milánói városi derbit Claudio Ranieri csapata nyerte 1-0-ra, így a Cagliari ellen csak döntetlent játszó Juventus már pontelőnnyel vezeti a bajnokságot. "Ez nem egy sima vereség volt, de el kell ismerni az Inter kiválóan védekezett. A második félidőben egy kis fáradságot éreztem a csapaton, talán ezért alakítottunk ki mindössze két nagyobb helyzetet. Szerettünk volna az élen maradni, de ezt már csak jövő vasárnap a Novara ellen harcolhatjuk ki"- értékelt rögtön a lefújás után a La Gazzetta dello Sportnak Massimo Allegri. 

A győztes gólt szerző Diego Milito nyilatkozata: "Egy derbit megnyerni nagyon jó érzés, ráadásul a bajnoki címvédő Milant vertük meg, szerintem teljesen megérdemelten. A bajnokság második felében kevesebbet kell hibáznunk, és akkor lehet esélyünk. Most még elég messze vagyunk az első helytől, 6 pont a hátrányunk, de ennek a sikernek köszönhetően elkezdhetünk bizakodni". Az argentín csatár 7. alkalommal volt eredményes ebben az idényben, de Milito góljához kellett Abate komoly hibája is. A Milan védője sportszerűen elismerte a rontását és elnézést kért a szurkolóktól, ugyanakkor hagsúlyozta a bajnokság még nagyon hosszú.

A hétfői La Gazzetta dello Sport az "Urlo Inter" azaz "Ordító Inter" címmel és a győztes gólját ünneplő Milito hatalmas képével jelent meg. A közismerten Juventus párti Tuttosport vasárnap délután még a Cagliari elleni döntetlen miatt szomorkodott (korábban a Bologna-Genoa duó is pontot rabolt Torinóból!) de az Inter sikere után hétfőn már az "Örülhet a Juve” címmel jelent meg. A Sky Sport internetes oldalán a meccs legjobbja Milito és Samuel lett 7-es osztályzattal, a vesztes csapatból Ibrahimovic csak ötöst, a kapufáig jutó van Bommel pedig Thiago Silvához hasonlóan 6.5-et kapott.

A harmadik olasz sportnapilap a Corriere dello Sport is a milánói városi derbivel foglalkozott: “Ranieri együttese győzelmével, már csak 5 pontra van legnagyobb riválisától a Milantól” - olvashattuk a címlapon. A római székhelyű újság persze a Lazio szezonbeli kilencedik sikerére is kitért, nem véletlenül: Edy Reja csapata az Atalanta legyőzésével még mindig negyedik a tabellán. "Nyugalomra intenék mindenkit, egyenlőre csak egy lépést tettünk célunk elérése fel. Messze még az első hely, de a zsinórban megnyert hat meccs mindenféleképp jó hír. Nem szabad, hogy ettől a győzelemtől elszálljunk, hisz még mindig komoly a lemaradásunk a Juvéhoz képest"- mondta Claudio Ranieri.

Az Inter edzője ezen kívül az alázatával és a munkához való hozzáállásával mindenki számára példaként szolgáló Javier Zanettit dicsérte (a 39 éves játékos vasárnap negyvenegyedik városi derbijén szerepelt, és gólpasszt adott) de Carlos Tevez kapcsán nem foglalt egyértelműen állást. Ranieri kijelentette semmi biztosat nem tud az argentín érkezésével kapcsolatban, noha Massimo Moratti elnök elmondta, ha megnyerik a derbit komolyan “rámozdulnak” Tevezre.

Három elveszített rangadó után az Inter legyőzte a Milant és feljött az 5. helyre. A sikernek mindenki örült (Moratti elnök is Ranierit dicsérte) az Inter szakvezetője viszont, szokásához híven higgadt maradt: "Szép győzelmet arattunk, de nem beszélünk a scudettóról". -nyilatkozta az első milánói városi rangadója után a szeptember vége óta munkában álló Claudio Ranieri. Az Inter szurkolók csak most gondolhatnak bele igazán, mi lett volna ha csapatuk nem Gasperinivel a kispadon kezdi az idei szezont.