Alpesi sí

Tina Maze alsóneműje miatt tiltakoznak a riválisok

  • VNA

Vetélytársai szerint szabálytalan alsóneműt visel Tina Maze, a szlovénok kétszeres olimpiai ezüstérmes sízője.

Furcsa indokra hivatkozva kritizálták riválisai a szlovén alpesi sízőt, Tina Mazét. A hírek szerint ugyanis Maze szabálytalan alsóneműt visel a síruhája alatt. A szlovén versenyző a múlt héten a svájci Fabienne Suter mögött második lett szuperóriás-műlesiklásban az ausztriai Bad Kleinkirchheimben rendezett Világkupa-versenyen, ezután érték a támadások. A svájciak azt állítják, Maze egy gumiból készült alsóneműt visel a síruhája alatt, amely kevésbé ereszti át a levegőt, így kisebb a légellenállása, és ezért gyorsabban csúszik lefelé a lejtőn.

A szabály szerint a síruha egy négyzetméterének másodpercenként harminc liter levegőt kell áteresztenie. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) az érintett ruhadarab megvizsgálása után még pénteken úgy döntött, hogy nem módosítja a múlt heti verseny végeredményét, igaz közleményében jelezte, hogy az alsónemű egészségtelen is lehet, mert megakadályozza, hogy a bőr megfelelő módon lélegezzen. A nemzetközi mezőnyben nem csak Maze versenyez az amúgy az olasz Energia Pura nevű cég által gyártott alsóneműben, de a teljes olasz női csapat is. A csapatok edzői még szerdán informálisan megállapodtak arról, hogy engedik használni az ominózus ruhadarabot, amíg további teszteket nem sikerül végezni annak kapcsán.

„Biztos az a bajuk, hogy túl szexi az alsóneműm. Legközelebb a nélkül versenyzek majd" - viccelt Maze, aki előbb betegsége miatt nem akart indulni a hétvégi, Cortina d'Ampezzóban esedékes Vk-viadalon, de szombaton mégis ott volt a lesikló versenyen és a negyedik helyen végzett. Igaz ezúttal a hagyományos alsóneműben versenyzett - tán ennek is köszönhető, hogy hat századmásodperccel lemaradt a dobogóról...