NFL

Őrült végjátékkal jutott tovább a San Francisco

San Franciscóban kezdődtek meg az NFL főcsoport-elődöntők, ahol a 49ers az idén rekordokat felhalmozó New Orleans Saintst fogadta. A várakozásoknak megfelelően a hazaiak védelme megnehezítette Drew Brees dolgát, de a múlt héthez hasonlóan a második félidőben ismét hengerelt a több NFL-csúcsot is tartó Saints-irányító – azonban Alex Smith itudta tartani vele a lépést. A végjátékban csak úgy kapkodhatták a nézők a fejüket, az utolsó négy percben négy touchdownnak is részesei lehettek a kilátogatók, azonban a meccs csattanója mégis Smithé lett, akinek 9 másodperccel a vége előtt adott touchdown-passza kivívta csapatának a főcsoportba jutást.

2002 után térhetett vissza először a rájátszásba a San Francisco, és ha már ilyen régóta nélkülöznie kellett a posztszezont a 49ersnek, igyekeztek minél hosszabb élménnyé tenni az ideit Alex Smithék. A dolguk azonban nem volt egyszerű, hiszen bár a wild card körből kimaradtak, miután a második legjobb konferenciamérleggel zárták az alapszakaszt, első megmérettetésül az azonos mutatókkal rendelkező New Orleans Saintst kapták.

A 49ers játékosai tisztában voltak vele, hogyha folytatják domináns védekezési játékukat, melyet az alapszakasz során nem egyszer megcsillogtattak otthon, akkor lehet sütnivalójuk a meccsen. Az első negyedben pedig ennek lehettek szemtanúi a Candlestick Parkba kilátogató nézők - a hazai védelem tagjai háromszor is megkaparintották az első 15 perc alatt az ellenféltől a labdát. Előbb a 6. perc elején ejtette ki kezéből Pierre Thomas a játékszert, amire Patrick Willis azon nyomban lecsapott, majd utána Alex Smith első touchdown-passzát követően nem sokkal Dashon Goldson Drew Brees átadását fülelte le, majd 41 yardot is futott vele. Alex Smith ezután feljött, kiszórt egy TD-passzt, majd David Akers értékesítette az extra pontot, amivel 14-0-ra ment a hazai együttes az első negyed után. A fordulás után pedig egy újabb fumble-t kaparintottak meg a hazai védők, és a második negyed elején Akers 25 yardról megküldött mezőnygóljával már 17-0-t mutatott az eredményjelző.

Természetesen számítani lehetett rá, hogy Drew Brees előbb vagy utóbb megelégeli ezt a nullát a csapata neve mellett, és a második negyed hátralévő részében már megmutatta, hogy miért is tartják őt számon a legjobb irányítók között. A Saints következő két támadása Brees TD-passzban végződött, előbb Jimmy Grahamnek, majd Marques Colstonnak adott hat pontot érő labdát, melyekkel rögtön felzárkóztak a Szentek 17-14-re.

Ezután másfél negyeden keresztül úgy tűnt, hogy a 49ers védelme megbirkózik Breesszel a meccs végéig - Akers lőtt még két mezőnygólt, amire John Kasay, a vendégek rúgója csak eggyel tudott válaszolni. Már csak 7 és fél perc volt hátra, de a hazaiak 23-17-re vezettek. Ekkor azonban olyan végjáték vette kezdetét, amit még sokáig fognak emlegetni.

Brees megtáltosodott, és Darren Sprolest ugratta ki egy 44 yardos passzal, ami touchdownban végződött, és először a mérkőzés során vezetést szerzett a Saints. Sokáig nem tartott ki ez, Alex Smith a fordulás után megmutatta, hogy ő nemcsak passzjátékban jeleskedik, hanem futásokkal is eredményre tudja vezetni csapatát. Smith 28 yardot tett meg a touchdownért, azonban az ezt követő 2 extra pontért tett kísérletet nem tudták kihasználni a hazaiak. Nem úgy Breesék, akik a következő támadásból fél perc alatt touchdown értek el, hála Jimmy Graham 66 yardos elkapásának, majd ezt követően Sproles értékesítette azt a 2 extra pontot, amit alig harminc másodperccel előbb a Frisco nem tudott megtenni.

Alig másfél perc volt hátra, de ez az amerikai fociban még rengeteg idő, ahogy azt később Smith is bebizonyította. A 49ers utolsó támadásának előrehaladásából a csapat mindhárom kulcsjátékosa kivette részét - Smith passzolt előbb Frank Gore-nak, majd Vernon Davisnek, utóbbi pedig 47 yarddal a Saints végzónája elé varázsolta a csapatát. Ha már Davis a nehezét megoldotta, úgy volt illő, hogy ő is fejezze be: Smith erős passzát húzta le a vonalról, és bár egy védő keményen szorongatta, nem engedte ki markából a játékszert, így pedig 9 másodperccel a vége előtt ismét visszaszerezte a vezetést a 49ers, és végül nyert 36-32-re.

A New Orleans nyeretlen maradt idegen pályán a playoffban, pedig Brees ezúttal is megtett minden tőle telhetőt: 461 yardot osztott ki társainak, 63 passzkísérletéből 40-et sikerrel, 4 touchdown-passza mellett csak a két interception csúfít az irányító rezüméjén. A Saints öt alkalommal is elvesztette a labdát a támadásai során, és főleg az első negyed tükrében a fordulásokból ez 10 pontot jelentett a 49ersnek - ha jobban koncentrálnak a Szentek, most ők örülhetnének igazán. Egyébként Brees beállította Johnny Unitas csúcsát, sorozatban 49 mérkőzésen ért el legalább egy touchdown-passzt, azonban a rekord megdöntésére várnia kell szeptemberig, a következő idénykezdetig.

Mint azt az előzetesben is írtuk, sok függött Alex Smith játékától, aki viszont fel tudott nőni a nagy esemény elvárásaihoz. Brees mennyisége mellett „csupán” 299 yarddal segítette társait, azonban egyszer sem adta el a labdát, és 3 touchdown-passza mellett egyet maga is szerzett futásból. Vernon Davis volt még a másik hős a védelem és Smith mellett, a január 31-én 28. évébe lépő tight end két touchdownja keretbe zárta a mérkőzést: ő szerezte a találkozó első és utolsó TD-jét.
A San Francisco a folytatásban a Green Bay Packers-New York Giants meccs nyertesével fog megmérkőzni a Super Bowlba jutásért.

NFL főcsoport-elődöntő
San Francisco 49ers – New Orleans Saints 36-32 (14-0, 3-14, 3-0, 16-18)