Australian Open

Ki nyeri meg a századikat?

  • VNA/MTI

Különleges jubileumhoz érkezett az Australian Open tenisztorna, amely idén avatja századik bajnokát a férfiaknál.

A férfiaknál több mint száz esztendeje, 1905-ben rendezték meg az első teniszviadalt az ötödik kontinensen - igaz, akkor még Australasian Championshipsnek hívták -, míg a nők 1922 óta vesznek részt az Australian Openen. A férfiaknál Rodney Heath, míg a hölgyeknél Margaret Molesworth vitte el a pálmát az első tornán. Azóta Melbourne 55, Sydney 17, Adelaide 14, Brisbane nyolc, Perth pedig három alkalommal lehetett házigazda, míg 1906-ban és 1912-ben Új-Zélandon (!) rendezték a tornát.

Pénzdíjak: férfi és női egyes      győztes: 2 300 000 ausztrál dollár döntős: 1 150 000                elődöntősök: 437 000   negyeddöntősök: 218 000 nyolcaddöntősök: 109 250                    3. forduló: 54 625                                .
2. forduló: 33 000                                  1.forduló: 20 000                            
(Egy ausztrál dollár 252 forint.)

A szervezők 1972-ben határoztak úgy, hogy a legnagyobb teniszstadiont biztosító városban, Melbourne-ben lesz végleges otthona az ausztrál nemzetközi bajnokságnak. A Kooyong Tennis Club füves pályáin 1987-ig versengtek a legjobbak, majd a következő évtől a nagy érdeklődésre való tekintettel a Flinders Parkban (1996-tól Melbourne Park) bonyolították le a mérkőzéseket. A női és a férfi indulók 2012-ben ismét azonos pénzdíjért játszanak. A győztesek 2 millió 300 ezer ausztrál dollárt vihetnek haza, de az első forduló vesztesei is húszezerrel vigasztalódhatnak. A férfiaknál - lassan már megszokott módon - idén sincsen magyar résztvevő a főtáblán (sőt még sajnos a selejtezőben sem volt), így beharangozónkat jobb híján a végső győzelemre esélyes versenyzőkre koncentráljuk.

Most századszor avatnak bajnokot a férfiaknál az Australian Openen - Fotó:australianopen.com

A harmadik melbourne-i diadalára készülő Novak Djokovics az egyik fő esélyes, aki tavaly elképesztő idényt produkált, hiszen három Grand Slam-torna mellett öt mesterversenyt nyert meg, a világranglista élére került, hetven meccsen diadalmaskodott és mindössze hatszor kapott ki. Az idei évben eldőlhet, hogy a szerb klasszis uralkodása amolyan egynyári királyság volt-e vagy sem, igaz erre a kérdésre aligha közvetlenül az Australian Open után kapunk majd pontos választ. Djokovics önbizalma a világelsőség mellett azért is verdes(het)i az egeket, mert a 2011-es naptári évben a Nadal-Federer-Murray hármas ellen 12-2-es (!) mérleget hozott össze. Az ő ágán van viszont a fiatal Milos Raonic (vele a negyedik körben találkozhat), Andy Roddick és David Ferrer is, így már az elődöntőig is vélhetően komolyan meg kell izzadnia.

Tavaly hosszú idő után először fordult elő minden idők egyik legjobb játékosával, a svájci Roger Federer-rel, hogy nem nyert GS-tornát. Az óévet azonban remekül zárta, megmutatta, hogy még mindig számolni kell az "öreggel", aki a 31. életévét tapossa. A svájci ugyanis három tornát nyert zsinórban, az évvégi londoni világbajnokság megnyerésével pedig jelezte, hogy újra képes a többieknél is magasabb színvonalon teljesíteni. A húsz mérkőzés óta veretlen Federer ugyan a január eleji dohai tornán is megőrizte hibátlan mérlegét, de kérdés, hogy akkor hátsérülésre hivatkozó elődöntős visszalépése mennyire volt a komolyabb gondok megelőzése vagy azok következménye. A svájci két éve nem nyert GS-tornát (utoljára 2010-ben éppen Ausztráliában győzött), így nagyon szeretne végre ismét győzni - ez az extra motiváció pedig jól jöhet a nehéz pillanatokban. A svájci a legutóbbi 30 Grand Slam tornáján mindig legalább negyeddöntős volt, mostani sorsolását elnézve ez a sorozat pedig aligha most szakad majd meg - bár Mardy Fish vagy Juan Martín del Potro rágós falat lehet számára.

Az Australian Open férfi tornájának korábbi többszörös bajnokai
1905-2011
Roy Emerson (AUS)   6 1961, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967
Andre Agassi (USA)   4 1995, 2000, 2001, 2003
Jack Crawford (AUS)   4 1931, 1932, 1933, 1935
Roger Federer (SUI)   4 2004, 2006, 2007, 2010
Ken Rosewall (AUS)   4 1953, 1955, 1971, 1972
James Anderson (AUS)   3 1922, 1924, 1925
Rod Laver (AUS)   3 1960, 1962, 1969
Adrian Quist (AUS)   3 1936, 1940, 1948
Mats Wilander (SWE)   3 1983, 1984, 1988

 

 

 

 

 

 

 

 



A spanyol Rafael Nadal tavaly egyedül a Roland Garrost tudta megnyerni, és az utóbbi időben több alkalommal is gyengébb ellenfelekkel szemben botlott meg, ráadásul rendre fizikai problémák, sérülés vetették vissza, így nála nagy kérdés, hogy a decemberi pihenő időszakot mennyire tudta regenerálódásra fordítani. A spanyol játékostól érkező nyilatkoztatok az utóbbi fél évben ráadásul komoly motivációs gondokat is sejtetnek, ami egy nehéz meccsen akár döntő tényező is lehet. A Melbourne Park klímája január elején meglehetősen meleg és párás lesz, ami nem Nadalnak kedvez, de a hőség nem csak az ő erejét szívhatja ki a második hét végére. A spanyol klasszis viszont nyert már korábban(2009) Melbourne-ben (összesen 10 Grand Slam győzelme van), így senkit sem lepne meg egy újabb sikere - még ha most az előzmények ismeretében nem is őt tippelik a legtöbben.

Sokan ugyan outsidernek vélik, ám rendre a „négy nagy” közé kap besorolást Andy Murray. A skótnak ugyan még nem sikerült Grand Slam versenyt nyernie (eddig három elbukott GS döntője van), de lehet, hogy ez a helyzet idén megváltozik. A 24 esztendős játékos ugyanis sokakat meglepő választással az egykori csehszlovák klasszist, a nyolc Grand Slam tornát nyerő Ivan Lendlt kérte fel edzőnek, akinek ugyan trénerként nincs jelentős múltja, de játékos korában mentálisan nagyon erős volt és bírt azzal a különleges képességgel, hogy nem félt erősebbnek gondolt ellenfeleitől sem. Ha ebből a titokból valamit át tud(na) adni Murray-nek, a skót két elbukott Australian Open döntő (2010, 2011) után idén akár a csúcsra is felérhet. A nagyok közül viszont éppen Murray kapta a legnehezebb sorsolást (elsőre Harrison, majd Malisse, Llodra és akár Monfils is jöhet), bár a nehéz kezdés lehet hogy éppen majd a legfontosabb pillanatokra, mondjuk a Tsonga elleni várható negyeddöntős csatára, vagy a címvédő Djokovics elleni elődöntőre (ami nem mellesleg a tavalyi döntő visszavágója is lehetne) pörgetheti fel őt.

Bár Andy Roddick torna előtti nyilatkozata szerint az utóbbi időben a fenti négyes tagjai a játék színvonalában még inkább eltávolodtak a mezőny többi játékosától, azért nem szabad elfelejtenünk, hogy a spanyol David Ferrer, a két francia (a dohai tornán győztes Joe-Wilfired Tsonga illetve az idén már Nadalt is legyőző Gael Monfils) is veszélyes ellenfél, nem is beszélve az argentin Juan Martín del Potro-ról, aki szintén képes bárki ellen győzni. Ha viszont a TOP4-en kívül keresünk a végső győzelemre is esélyes favoritokat, nem árt egy különleges statisztikai adatra is felhívni a figyelmet: a 2005-ös Roland Garros óta rendezett 27 Grand Slam tornából 26-ot (!) a Nadal-Federer-Djokovics hármas valamelyike nyert meg, az egyetlen kivétel a 2009-es US Open, amelyen del Potro győzött. Hát most sem lesz könnyű dolga a triumvirátus uralmának megtörésére a főtábla 125 próbálkozójának...

Az Australian Opent két héten át az Eurosporton követhetitek figyelemmel, így hát joggal lehette kíváncsiak arra, hogy a kommentátorok miként látják az esélyeket a rajt előtt. Természetesen erről is készítettünkegy összeállítást, amelyet az alábbi videóban láthattok.