NBA

Formába lendült a Dallas, csúnyán leengedett a Miami

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 20. játéknapján 11 mérkőzéssel folytatódott a harc a rájátszásért. A nap legnagyobb rangadóján kikapott a Miami, ezzel már három meccs óta nyeretlen a Heat. A Dallas Mavericks is kezdi megtalálni tavalyi formáját, zsinórban már a negyedik akadályt vették sikerrel Nowitzkiék.

Terry és a Dallas jó formában - Fotó: nba.com

Hat mérkőzésből álló nyeretlenségi szériájának vetett véget a Detroit, akik idegenben 98-81-re verték meg a Charlotte Bobcats együttesét. Mindkét félidő végén jól hajrázott a Pistons, a második negyedet egy 8-2-es rohammal fejezték be, míg a záró játékrész utolsó 4 percében csupán kettő pontot tudott szerezni a Bobcats. Jonas Jerebko, a Pistons mai legjobbja karriercsúcsot jelentő 22 pontot dobott. A svéd játékos így értékelte csapata teljesítményét: „Kiváló csapatmunkát végeztünk. Eleinte értékesíteni tudtam a dobásaimat, ez jó érzéssel töltött el. Mindenki jól játszott, általában sikerült megtalálni az üres játékosokat. A mai mindenképp az én napom volt, jó érzés volt ismét nyerni.”

Keleti rangadón idegenben verte a Chicago a Bostont. A mérkőzés elején 20 ponttal elhúztak Rose-ék, azonban ez az előny a negyedik negyed elejére egy pontra olvadt, ekkor a tavalyi MVP kezébe vette az irányítást, és zsinórban hét pontot szerzett. Rose végül 25 ponttal és 7 gólpasszal zárt, érdekesség viszont, hogy 25 pontjából 12-t a záró játékrészben szerzett. A hazaiak oldalán nagy meglepetésre kikerült Jermaine O’Neal a kezdőből, a helyére pedig az eredetileg erőcsatár Brandon Bass került, aki 10 ponttal és 9 lepattanóval hálálta meg a bizalmat.


Úgy tűnik, hogy a Dallas is megtalálta tavalyi formáját, ugyanis a címvédő a Milwaukee 102-76 arányú legyőzésével immáron négy mérkőzés óta veretlennek mondhatja magát. Amint az az eredményből is látható, a Dallas végig kontrollálni tudta a meccset, lényegében egy percig sem volt izgalmas az összecsapás. Andrew Bogutnak, a Bucks centerének ismét a pálya széléről kellett végignéznie társai szenvedését, hiszen újabb sérülést szenvedett. Dirk Nowitzki csupán 11 pontot szerzett, de ez is elég volt ahhoz, hogy átlépje a bűvös 23000 pontos határt karrierje során. A Bucks mai vereségével már 0-7-es mérleggel rendelkezik idegenben.

A San Antonio Spurs továbbra is remekel hazai pályán, ezúttal a Portland Trail Blazerst fektették két vállra. A meglehetősen izgalmas meccsen a negyedik negyed hozta meg a döntést, amelyet 34-18-ra nyertek Parkerék, ezzel kialakítva a 99-83-as végeredményt. A Blazers centere, Marcus Camby még az első félidő során megsérült, Nate McMillan, a Portland edzője egyenesen azt mondta a veterán játékosról, hogy ő a Blazers védelmének a gerince. Állítása beigazolódott: 17-10 arányban vezetett a Spurs a második lehetőségekből szerzett pontok tekintetében, valamint 25 alkalommal állhatott büntetővonalra hazai játékos.

Manu Ginobili hiányában Tony Parker ismét vezére volt csapatának, 20 pont mellett 9 asszisztot szerzett. A Portland legjobbja ezúttal is LaMarcus Aldridge volt 29 egységgel.

Nem tudta pozitív mérleggel zárni idegenbeli túráját a Miami Heat, ugyanis az első két megnyert meccs után zsinórban háromszor kaptak ki LeBron James-ék, szombat hajnalban a Denver Nuggetsnél szenvedtek 117-104-es vereséget. A mérkőzés egészen a negyedik negyed elejéig szorosan alakult, a záró játékrész rajtjánál azonban beragadtak James-ék, az így kialakult 10 pont körüli előnyt folyamatosan tartani tudta a Nuggets. Az előzetes várakozások ellenére a sérüléssel bajlódó Ty Lawson és Danilo Gallinari is pályára lépett, utóbbi csapata legjobbjának bizonyult a maga 24 pontjával és 9 gólpasszával. A Heat legjobbja LeBron James volt 35 ponttal, Dwyane Wade azonban továbbra is szenved, ezen a meccsen csak 12 pontig jutott a Miami sztárja.

A játéknap tíz legszebb jelenete

 

NBA
A 20. játéknap eredményei:
Philadelphia-Washington 120-89
Charlotte-Detroit 81-98
Toronto-Indiana 90-95
New Orleans-Minnesota 80-87
Houston-Sacramento 103-89
Boston-Chicago 79-88
Dallas-Milwaukee 102-76
San Antonio-Portland 99-83
Phoenix-New Jersey 103-110
LA Lakers-Cleveland 97-92
Denver-Miami 117-104