NBA

All-Star centere nélkül is győzött az Atlanta Hawks

  • Molnár Dávid

Csupán öt mérkőzést játszottak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 19. játéknapján, melyen csak a Cleveland és az Orlando tudtak borsot törni a hazai csapatok orra alá. Az Atlantát nem viselte meg túlságosan Horford három hónapos kényszerpihenője, és simán nyert, a Memphis a Knickst fektette két vállra, a Milwaukee pedig a gyengélkedő Detroitnak adott újabb pofont. A Cavaliers Steve Nashéket leckéztette meg idegenben, míg a Magic Howard domináns produkciójával győzte le a Miamit verő Warriorst.

A találkozó előtt Joe Johnson felhívta csapattársai figyelmét, hogy a pálya mindkét részében uralniuk kell a játékot – és úgy tűnik hallgattak a veterán szavaira. Johnson, Josh Smith és Jason Teague összesen 69 pontot dobtak össze az Atlanta 111 pontjából és sikerrel vették az első akadályt, melyet All-Star centerük, Al Horford nélkül kellett megvívniuk. Horford előreláthatólag 3 hónapot kényszerül kihagyni, úgyhogy az alapszakaszban már biztos nem tér vissza, és playoffbeli részvétele is kérdéses, ha egyáltalán eljut nélküle odáig a Hawks. Mindenesetre a Bobcats nem tudott mit kezdeni a nagy elánnal játszó atlantaiakkal, és sima 111-81-es vereséget szenvedett, immáron öt mérkőzésre növelve vereségi szériáját.

Steve Nash (13) volt a Phoenix legjobbja, de az ő teljesítménye is kevés volt a Cleveland ellen - Fotó: AFP

Rudy Gay szezoncsúccsal vezényelte a Memphist győzelemre a New York ellen. És erre a teljesítményére már a szezonnyitó óta vártak a szurkolók és a játékostársak egyaránt. Gay 26 ponttal, 16 kísérletből 11 sikeres dobással vetette észre magát, emellett 5 lepattanót is összeszedett, valamint 2 asszisztot is adott társainak.

"Erre van szükségünk tőle" – kezdte csapattársa értékelését az irányító Mike Conley. "Ő az, akire hosszú távon számíthatunk, hogy fontos mozzanatokkal és sok ponttal vezesse a csapatot. Nagyon jó csapat vagyunk, ha ő eredményes és egy ilyen veszélyforrás tud lenni az ellenfél számára."

A Grizzlies végig vezetett, az utolsó negyedben azonban a Knicks játékosai megtáltosodtak a hárompontos dobási kísérletek terén, és 9 próbálkozásból hatszor is felírhatták a három pontot a csapatnak. De még ez sem volt elegendő, hogy ledolgozzák a három negyed alatt összeszedett hátrányt. A Grizzlies 94-83-ra nyert, és ha Gay lendülete kitart, akkor okkal bizakodhatnak a csapatnál a szebb folytatásban.

A Detroit folytatta vesszőfutását, ezúttal a Milwaukee Bucks mért rájuk 102-93-as vereséget. A hazaiaknál kezdőként léphetett pályára az újonc Jon Leuer, aki 15 ponttal hálálta meg a beléfektetett bizalmat, azonban a hazaiak legjobbja Stephen Jackson volt, aki 25 pontig jutott, és 6-6 lepattanó, illetve assziszt is került a neve mellé. A találkozó érdekessége, hogy mindkét csapat értékesítette az összes büntetődobását, a Bucks 17-ből 17-et, a Pistons 24-et – erre utoljára 2000. december 22-én került sor, az Atlanta és a Toronto összecsapásán, ahol a csapatok 16 büntetődobásból hozták ki a maximumot.

Azzal a reménnyel kezdtek neki a csapatok a mérkőzésnek a Phoenix-Cleveland derbin, hogy amelyik csapat nyer, az 50 százalékosra javíthatja a mérlegét. Kyrie Irving és Antawn Jamison tettek róla, hogy ez az együttes a Cavaliers legyen, előbbi 26, utóbbi 23 ponttal járult hozzá az idegenbeli sikerhez. Bár a Sunstól hatan is 10 pont fölé jutottak, igazán kiemelkedő teljesítményt egyik játékosuk sem nyújtott – Steve Nash 16 pontja mellé 15 asszisztot is kiosztott, de ennél több kellett volna a győzelemhez.

Az Orlando egy pompás záró negyeddel, és Dwight Howard 45 pontjával zsinórban harmadszor győzedelmeskedett, ezúttal a pár napja Miamit verő Golden State Warriorst kapták el. Pedig az utolsó játékrészt kétpontos hátránnyal kezdték, és egészen az utolsó percig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a végén Howard fantasztikus teljesítményével nem tudtak mit kezdeni a hazaiak. Monte Ellis igaz eljutott 30 pontig, 2 lepattanóig és 11 asszisztig, de mindez eltörpült Howard 45 pontja, 23 lepattanója és 3 asszisztja mellett. A Magic mostani győzelmével beérte a Miamit a délkeleti csoportban.

Rudy Gay játékából adunk a mai napon egy kis ízelítőt – magabiztossága a harmadik kosárnál már tisztán látható. Valóban ő lenne csupán a Grizzlies sikerének kulcsa?

NBA
19. játéknap
Atlanta Hawks – Charlotte Bobcats 111-81
Memphis Grizzlies – New York Knicks 94-83
Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 102-93
Phoenix Suns – Cleveland 90-101
Golden State Warriors – Orlando Magic 109-117