NBA

Három napon belül kétszer kapott ki a Miami Heat

  • Barcsai Róbert

Ismét volt mit nézniük az éjszakázó NBA rajongóknak, hiszen 11 mérkőzést rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban. A nap legnagyobb meglepetése, hogy a Los Angeles Clippers hazai pályán hosszabbításban le tudta győzni a Miami Heat csapatát. Természetesen a többi összecsapás is bőven tartogatott izgalmakat, a Dallas például Bostonban nyert, de a Sixers győzelmi sorozata is véget ért.

Két meccset bukott el sorozatban a Miami - Fotó:nba.com

Két keleti rangadóval indult a játéknap, ezek közül az elsőn az Indiana Pacers 96-84-re verte az Atlanta Hawkst. A félidőben csupán 3 pont volt a különbség a Pacers javára, azonban a harmadik negyedet 27-9-re nyerték a hazaiak, ezzel lényegében eldöntötték a mérkőzés sorsát. Az Indiana sztárja Danny Granger 24 pontig jutott, a kiscsatár így értékelte teljesítményét: „Jól mozgattuk a labdát, könnyedén megtaláltuk a szabad embert, ráadásul úgy gondolom, hogy a formám is kezd visszatérni. Mindenki tudja, hogy minden évben lassan kezdek, idén pedig rendkívül rövid volt az előszezon, szóval nézzük úgy a dolgokat, mintha még mindig ott tartanánk, én pedig most lendülnék bele…”

A Knicks-Sixers mérkőzés sokkal szorosabban alakult, azonban a három nap alatt harmadik meccsét játszó Philly ezúttal 85-79 arányú vereséget szenvedett. Félidőben még tíz ponttal vezetett a Knicks, a Sixers azonban jól kezdte a második félidőt, 58-56-ra zárkóztak fel, Carmelo Anthony azonban lehűtötte a kedélyeket, sorozatban hat pontot dobott, majd Harrellson is berámolt egy triplát, amivel 67-56-ra alakította a mérkőzés állását. A már említett Anthony 27 egységet szerzett, a csapat vezére pedig így értékelte a győzelmet: „A Philly az egyik legjobb formában lévő csapat az egész NBA-ben, mi pedig 79 ponton tartottuk őket, ez hatalmas dolog számunkra.” Amare Stoudemire dupla-duplát ért el, 20 pontja mellett 10 lepattanót is gyűjtött. A Philadelphia hat mérkőzésből álló veretlenségi sorozata tehát New Yorkban szakadt meg.

Bostonban is nyerni tudott a címvédő Dallas Mavericks, a szezon során ezzel először rendelkeznek pozitív győzelmi mutatóval Nowitzkiék. A végig szorosan alakuló meccsen a már említett német erőcsatár kezébe adták a mérkőzés eldöntésének lehetőségét, aki 5 másodperccel a vége előtt 85-85-nél nem hibázott ziccert, ráadásul egy szabaddobást is kiharcolt, ami az ő esetében szinte biztos egy pontot jelent. Rick Carlisle vezetőedző így értékelte a győzelmet: „Óriási dolog számunkra, hogy Jason Kidd nélkül is meg tudtunk nyerni sorozatban három meccset. Úgy érzem, hogy a csapat kezdi megtalálni önmagát.”

Íme Nowitzki győztes kosara:



Kobe Bryant egy nappal a Suns elleni 48 pontja után csütörtök hajnalban 40-et dobott a Utah Jazz otthonában, ezzel 90-87-es hosszabbításos győzelemre vezetve csapatát, a Los Angeles Lakerst. A Jazznek a harmadik negyed után öt pontos hátrányt kellett ledolgoznia, mindezt pedig úgy tették meg, hogy a záró játékrészben csupán 12 pontot tudott szerezni a Lakers. A rendes játékidő vége előtt 21 másodperccel egyenlített Paul Millsap, Bryant azonban kihagyta a buzzer beatert, így a játékosoknak túlórára kényszerültek, ahol 12-9-re diadalmaskodott a Lakers. Paul Millsap, a Jazz erőcsatára 29 pontjával és 9 lepattanójával csapata legjobbjának bizonyult.

A 17. játéknap egyik legérdekesebb összecsapásának a Portland-Orlando mérkőzés ígérkezett. A szurkolóknak most sem kellett csalódnia, hiszen annak ellenére, hogy a Magic már 17 ponttal vezetett a negyedik negyed előtt, a Portland erejéből még azért futotta egy komoly hajrára, a Blazers ugyanis 36-22-re nyerte a záró játékrészt, ezzel kialakítva a 104-107-es végeredményt. A Magic igazi csapatjátékkal intézte el az oregoniakat, hiszen a kilenc pályára lépő játékosból heten értek el legalább 10 pontot. A hazaiak legjobbja a kispadról beálló Jamal Crawford volt, aki 24 egységgel terhelte az Orlando gyűrűjét.

A Miami Heat a Golden State elleni zakót követően ezúttal a kisebbik Los Angeles-i gárda, a Clippers otthonában vérzett el, a hosszabbításba torkolló meccsen 95-89-re nyertek a hazaiak. Az utolsó 16 másodpercben James kétszer is büntetőzhetett, azonban mindkét alkalommal kihagyott egy-egy dobást, így döntetlennel zárult a rendes játékidő, a hosszabbításban pedig esélyt sem adott ellenfelének a Clippers. James 22 ponttal csapata legjobbja volt, a Clippersnél azonban a Butler-Griffin-Paul trió 67 pontot termelt.

NBA
A 18. játéknap eredményei:
*: hosszabbítás után
Toronto-Sacramento 91-98
Indiana-Atlanta 96-84
New York-Philadelphia 85-79
Chicago-Washington 78-64
Boston-Dallas 85-90
New Orleans-Oklahoma 85-95
San Antonio-Houston 101-95*
Denver-New Jersey 123-115
Utah-LA Lakers 87-90*
Portland-Orlando 104-107
LA Clippers-Miami 95-89*