Karrier

Cantona jelöltetné magát elnöknek, hogy segítse a hajléktalanokat

  • MTI

Az elnökjelöltséghez szükséges 500 támogató aláírás megszerzése érdekében Eric Cantona, a Manchester United labdarúgócsapatának korábbi kiváló csatára levelet küldött a francia polgármesterekhez. Az egykori világsztár azonban nem akar elnök lenni, akciójával a lakhatás problémáját szeretné a hamarosan kezdődő elnökválasztási kampány fő témájává tenni.

Franciaországban bárki jelöltetheti magát elnöknek, amennyiben jelöltségét legalább ötszáz polgármester támogatja az aláírásával. A Libération című napilap kedden azt írta, hogy Cantona január 4-én levelet küldött valamennyi francia polgármesternek, amelyben az elnökjelöltséghez szükséges támogatást kéri tőlük. A manapság az amerikai profiligában (MLS) szereplő New York Cosmos sportigazgatójaként dolgozó, 1997-ben visszavonult támadó hivatalosan nem jelentette be, hogy jelölteti magát az áprilisban esedékes elnökválasztáson.

Cantona hírnevét kihasználva segítene a rászorulókonA 45 éves futballista akciója valójában egy médiafelhívás a hajléktalanok lakhatását segítő Abbé Pierre Alapítvány érdekében, amelynek az a célja, hogy a lakhatási probléma az elnökválasztás egyik fő témája legyen.

"A célom, hogy legalább ötszáz aláírást gyűjtsek össze annak érdekében, hogy egy egyszerű, de egyértelmű üzenetet hirdessek, az igazság és a tisztelet üzenetét, egy szolidáris és hatalmas üzenetet" - fogalmaz a levélben a 45-szörös válogatott világsztár, amelyet "Eric Cantona elkötelezett állampolgárként" írt alá.

Cantona "elnökjelölti" honlapja (www.ericantona.fr) kedd reggel óta automatikusan átirányítja az internetezőket egy olyan oldalra, amelyen az Abbé Pierre Alapítvány "Kötelezzük a jelölteket, hogy kötelezzék el magukat" elnevezésű petícióját lehet aláírni. Ennek négy legfőbb pontja több szociálislakás építését, a lakáspiac szabályozását és a lakhatás árának rendezését, kevesebb igazságtalanságot és több szolidaritást, valamint olyan városok építését követeli, amelyekben igazságosabban és tartósan élhetnek együtt az emberek.

Az alapítvány szerint petíciójukat az elmúlt hetekben már 100 ezren írták alá, amely arra utal, hogy a lakhatás valamennyi réteget sújtó társadalmi problémává vált Franciaországban. A felhívás ellenére azonban az elnökjelöltek eddig keveset beszéltek a témáról. "Eric Cantona fellépése kellett ahhoz, hogy a lakhatás a neki kijáró helyet megkapja a kampányban" - mondta Patrick Doutreligne, az alapítvány vezetője a Le Monde című napilapnak. 

A Manchester United futballtudásáról és botrányos viselkedéséről egyaránt elhíresült egykori labdarúgócsillaga 2010-ben hasonlóan meglepő médiaakciót indított a bankrendszer megdöntésére. Akkor arra kérte a számlatulajdonosokat, hogy egy adott napon vegyék ki a pénzüket a bankokból. Az emberek végül nem rohamozták meg a bankokat, de a felvételt, amelyben az egykori legendás labdarúgó a pénzintézetek iránti ellenérzéseit fogalmazta meg, 28 nyelvre lefordították és több százezren nézték meg.