Gyorskorcsolya-Eb

Pajor Kornél 88 évesen is rendszeresen korcsolyázik

  • MTI

Manapság is rendszeresen korcsolyázik, sőt minden nap súlyemeléssel tartja magát karban a Svédországban élő 88 esztendős Pajor Kornél, Magyarország eddigi egyetlen gyorskorcsolyázó világbajnoka.

Az 5000 méteren 1949-ben vb-t nyert és világcsúcsot futott sportember az MTI-nek adott budapesti nyilatkozatában azt mondta, nagyszerűnek tartja, hogy január első hétvégéjén, a Városligeti Műjégpályán került sor az idei Európa-bajnokságra.
   
"Ez egy gyönyörű rendezvény, amely azt is bizonyítja, hogy Magyarországon értenek a sportesemények szervezéséhez és lebonyolításához" – mondta. "Emlékszem, a 2001-es vb alkalmával is nagyon megdicsérték a házigazdákat, s tapasztalatom szerint ez most sincs másképp."
   
Pajor úgy fogalmazott, az elmúlt több mint 60 évben szinte minden megváltozott a sportágban, annak idején, amikor ő versenyzett, még az összes viadalt szabadtéren rendezték.
   
"Később aztán bevitték a versenyeket a fedett csarnokokba, megváltozott a ruházat is. Emlékszem, mi még olyan ruhákban korcsolyáztunk, amelyek alá befújt a szél, s ha ez nem lett volna elég, ráadásul még bent is maradt."
   
A kétszeres Eb-bronzérmes, négyszeres magyar bajnok elárulta, a norvégok és a hollandok az ő korcsolyázási technikáját figyelték és vették filmre az 1940-es évek végén, s később ezt használták fel a sportág fejlesztésekor.
   
A mindmáig építészként dolgozó Pajor azt mondta, a jelenben is szívesen követné a gyorskorcsolya-viadalokat, Svédországban azonban mostanában nincs előtérben ez a sportág, mert nincs világszínvonalú svéd versenyző.
   
"Jégcsarnok is éppen most épült Stockholmban, egy héttel azelőtt, hogy elutaztam volna Budapestre, az Eb-re, ezért azt még nem volt alkalmam kipróbálni” – mesélte az 1951-ben vb-bronzot nyert sportember. Az autóversenyzésbe amatőr szinten belekóstolt Pajor 1955-ben vásárolta meg első Porschéját, s elmondása szerint azóta nem vett más márkájú autót, jelenleg már a tizenegyediket használja.
   
"A feleségem és én is imádunk utazni, repülőgépen már vagy 20 éve nem ültünk, számunkra sokkal kényelmesebb beülni az autóba, és nekem nem probléma évente kétszer levezetni a Stockholm-Budapest útvonalat oda-vissza" – mondta. "Persze a kocsimhoz hozzátartozik, hogy néha furcsa dolgokat tapasztal az ember. Magyar sajátosság például, hogy itt a Porschét mindenki meg akarja előzni. Én nem szoktam túllépni a megengedett sebességet, de Budapest környékén mindig azzal találkozom, a legtöbben csak azért akarnak gyorsabbak lenni, mint én, hogy elmondhassák, megelőztek egy Porschét."