Aranylabda-gála

Lionel Messi harmadszor lett a világ legjobbja

  • MTI

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat.

Messi harmadszor nyerte meg az Aranylabdát - Fotó: AFP

Portré
Neve: Lionel Andrés Messi
Született: 1987. június 24., Rosario (Argentína)
Magasság/testsúly: 169 cm/67 kg
Klubjai: FC Barcelona (2004-)
Posztja: támadó, támadó középpályás
Válogatottság/gól: 66/19
Első mérkőzés a válogatottban: 2005. augusztus 27. (Magyarország ellen, 2-1)  
Első gól a válogatottban: 2006. március 1. (Horvátország ellen, 2-3)
Eredményei: Aranylabda (2009), FIFA Év játékosa (2009), FIFA-Aranylabda (2010, 2011), klubvilágbajnok (2009, 2011), Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009, 2011), Európai Szuperkupa-győztes (2009, 2011), spanyol bajnok (2005, 2006, 2009, 2010, 2011), spanyol Király Kupa-győztes (2009), spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009, 2010, 2011), olimpiai bajnok (2008), U20-as világbajnok (2005)
A sorozatban harmadszor első Messi klubtársát, a spanyol Xavit, illetve az ősi rivális Real Madridot erősítő portugál Cristiano Ronaldót előzte meg a szavazáson.

"Nagy megtiszteltetés, hogy zsinórban harmadszor is én nyertem. - mondta Messi, aki a már visszavonult brazil Ronaldótól vette át a díjat. - Szeretném megosztani ezt az elismerést azokkal az emberekkel, akik segítettek nekem, a csapattársaimmal, köztük Xavival és az edzőmmel."

A 24 éves támadó Johan Cruyff, Michel Platini és Marco van Basten után a negyedik olyan futballista, aki háromszor érdemelte ki az egyik legrangosabbnak számító egyéni elismerést. Messi előtt ugyanakkor csak Platini végzett háromszor egymás után a szavazás élén.

Messi 1987. június 24-én született Rosarióban, ötévesen kezdett el futballozni, majd a Newell,s Old Boys-hoz igazolt. Tizenegy esztendősen növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, de a klubnak nem volt elég pénze ahhoz, hogy állja a kezelés költségeit, ekkor csapott le rá az FC Barcelona, amely végül az egész családot Európába költöztette.

Első hivatalos mérkőzését 2004. október 16-án játszotta a Barca színeiben, ezzel a klub történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki bajnoki találkozón pályára lépett. Első gólját 2005. május 1-jén az Albacete ellen szerezte. Akkor ő volt az együttes legifjabb gólszerzője, de a rekordot azóta Bojan Krkic már megdöntötte.

2005 nyarán aranyérmet nyert az U20-as világbajnokságon az argentin válogatottal, hat góljával a torna gólkirálya lett, és a legjobb játékosnak járó elismerést is kiérdemelte.

A tornát követően José Pekerman szövetségi kapitány a felnőtt válogatottba is behívta Messit, aki augusztus 4-én a magyarok ellen mutatkozhatott be a Puskás Ferenc Stadionban (akárcsak annak idején Diego Maradona). A debütálás nem sikerült fényesre, Messi csereként beállva alig egy percet töltött a pályán, amikor a német Markus Merk játékvezető kiállította, mert lekönyökölte Vanczák Vilmost.

2006-ban megkapta a spanyol állampolgárságot is, 17 bajnoki mérkőzésen 6 gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában egyszer talált a kapuba. A BL-ben aztán súlyos combsérülést szenvedett, veszélybe került világbajnoki szereplése, ám végül ott lehetett a németországi tornán.
A 2007-es idényben több alkalommal is sérüléssel bajlódott, egy történelmi tettet azért így is véghez vitt: a Real Madrid elleni rangadón mesterhármast rúgott, ami azt megelőzően az 1993/94-es szezonban Romáriónak sikerült.

2008. február 27-én századik hivatalos mérkőzését játszotta a Barca színeiben. A március 4-i, Celtic elleni BL-mérkőzésen izomszakadást szenvedett és sírva hagyta el a Nou Camp gyepét. Az idény végén a Barcelona a csalódást keltő harmadik helyezést érte el a bajnokságban, ami miatt Frank Rijkaard vezetőedzőtől megvált a Barca vezetősége és a B csapatot sikerre vezető Josep Guardiolát nevezte ki.

Guardiola kinevezése után több meghatározó játékos is távozott, köztük Ronaldinho, akinek 10-es mezét Messi "örökölte". Messi ezután több gólt szerzett fél idény alatt, mint az előző szezonban összesen. Decemberben második helyen végzett az Aranylabda-voksoláson. A szezon második fele is parádésra sikerült Messi és a csapat számára egyaránt. A Bilbao elleni Király Kupa-döntő megnyerése után a bajnokságban is bebiztosították az első helyet a 6-2-re megnyert El Clásicón, majd következett a Manchester United elleni BL-döntő, ahol a Barcelona 2-0-ra legyőzte a címvédőt, Messi szerezte csapata második gólját. Az argentin zseni 2009 szeptemberében 2014-ig meghosszabbította szerződését az FC Barcelonával, majd decemberben megkapta az Aranylabdát és a FIFA Év játékosa címet.

Az elismerések után sem esett vissza a teljesítménye, tovább szárnyalt tavasszal, aminek köszönhetően a Barcelonával bajnokságot nyert, a Bajnokok Ligájában pedig az elődöntőig menetelt. Mindkét sorozatban Messi lett a gólkirály 34, illetve nyolc találattal. A dél-afrikai világbajnokságon azonban teljesítménye elmaradt a várttól: egyetlen egyszer sem volt eredményes, csapata pedig a negyeddöntőben búcsúzott a németektől elszenvedett vereséget követően. Ennek ellenére klubjában tovább szárnyalt és ismét elnyerte az ekkor már összevont FIFA-Aranylabdát.

Az ezt követő idényben ismét csúcsformában futballozott, olyannyira, hogy egyénileg pályafutása legeredményesebb szezonját futotta: csapatával bajnoki címet és Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett, és ismét kiérdemelte a FIFA-Aranylabdát. 55 tétmérkőzésen 53-szor volt eredményes, a BL-ben 12 találattal zárt, ami rekordbeállítás a sorozatban. Ezek között szerepelt az ősi rivális Real Madrid elleni elődöntő első, madridi mérkőzésén szerzett dupla, valamint a Manchester United elleni fináléban lőtt gól is.

A nyári Copa Americán nem ment neki a játék, az argentin válogatottal már a negyeddöntőben búcsúzott a hazai rendezésű tornán. A Barcában azonban mostani szezonja ismételten pazar: szeptemberben beérte, majd lehagyta a klub örök góllövőlistájának második helyezettjét, Kubala Lászlót. A bajnokságban jelen pillanatban a második helyen áll csapata, amely ugyanakkor a listavezető Real Madridot saját közönsége előtt legyőzte (1-3), a Japánban rendezett klubvilágbajnokságon pedig simán diadalmaskodott.