Forma-1

Akik még versenyben vannak - kiké lehet a maradék két F1-es ülés?

  • Kele János

Már csak a HRT és a Williams keres pilótát az idei szezonra - holott a piac hemzseg a rutinos versenyzőktől. Ki a legesélyesebb?

Barrichello

A felszínen csendes január valójában a rohammunka szezonja a Formula-1-ben: a mérnökök a garázsban, a vezetők a mikrofonok előtt izzadnak vért, a versenyzők között pedig akad szép számmal olyan, aki az utolsó szabad vezetői ülések egyikéért küzd életre-halálra. A nevezési listán jelen pillanatban két üres hely árválkodik – mi megpróbáltuk összegyűjteni kik, és milyen esélyekkel szállnak ringbe a megszerzésükért.

Adrian Sutil - esély a szerződésre: 70%

A német versenyző 2007 és 2011 között zsinórban öt szezont húzott le a Spyker, majd a Force India pilótájaként, és nem túlzás kijelenteni, együtt nőtt fel csapatával a középmezőny szintjére. Évadról évadra lett egyre magabiztosabb, egyre érettebb és egyre gyorsabb, a tavalyi idényt is meglehetősen erősen fejezte be – éppen ezért volt kissé érthetetlen, hogy csapata Vijay Mallya csapatvezető kitette a szűrét, és Nico Hülkenberget ültette a helyére. Pedig pénz Sutil mögött is áll, az őt évek óta szponzoráló Medion pedig év közben fuzionált a Lenovóval – azzal a számítástechnikai céggel, amely a legfrissebb hírek szerint hajlandó lenne segíteni AT&T kiválása miatt szponzor nélkül maradt Williams istállóval. A következtetéseket nem nehéz levonni…

Bruno Senna - esély a szerződésre: 50%

Aligha van megosztóbb személyiség manapság az F1-ben a brazil pilótánál: a drukkerek és a szakemberek egy része szerint valójában nem több egy átlagos tucatversenyzőnél, aki jelentős mértékben a jól hangzó családnevének köszönheti azt, hogy esélyt kapott az elitkategóriában; míg mások úgy vélik, tehetsége révén is bőven van helye a rajtrácson. A Hispaniánál eltöltött 2010-es szezon nem volt perdöntő a kérdésben, ezért is várták sokan, mire lesz képes a Lotus-Renault kormányánál. Nos, a brazil félszezonja meglehetősen ellentmondásosra sikeredett, az időmérőkön többször képes volt villantani, ám követett el zöldfülűekre jellemző bakikat is. Aztán a szezonzárót követően nem sokkal robbant a bomba, a világbajnok Kimi Räikkönen ugyanis aláírt a Lotushoz, majd pár héttel később a finnhez csatlakozott a friss GP2-es bajnok, a francia Romain Grosjean is. Senna tehát kénytelen ülés után kajtatni, és mivel tőke mögötte is bőséggel áll, nem is rosszak az esélyei. A legtöbb madárka a Williams nevét csiripeli…

Jaime Alguersuari - esély a szerződésre: 70%

A katalán versenyző a valaha volt legfiatalabb pilótaként került be a Cirkusz vérkeringésébe, és úgy tűnt, különösebb megerőltetés nélkül veszi fel a tempót. Két egészen vállalható szezont húzott le a Toro Rossónál, sőt, az idei nyáron kifejezetten remek versenyei is voltak, többször került fel a neve a hétvége legjobbjait sorra vevő listánkra. Helmut Markóval való meglehetősen rossz viszonya azonban oda vezetett, hogy a Red Bull levette róla kezét, az ificsapatából elbocsátotta, és bár felajánlotta neki az összevont tesztpilótai státuszt, Alguersuari ezt jó érzékkel visszautasította. Spanyol nemzetisége miatt valószínűleg a HRT-nél lehet esélye.

Jerome D’Ambrosio - esély a szerződésre: 10%

Timo Glock zsinórban a második évben végzi ki újonc csapattársát, Lucas di Grassi után ugyanis a belga pilóta szerződését sem újította meg a csapat. Pedig D’Ambrosio újonc létére nem vallott szégyent, csapattársát például megelőzte a bajnokságban (köszönhetően két szerencsés tizennegyedik helynek) – bár olyan is többször megesett, hogy a HRT-ket sem sikerült legyőznie. Jelenleg állást keres, de igazából sem a Williamsnél, sem a Hispániánál nem került szóba komolyabban a neve.

Karun Chandhok - esély a szerződésre: 5%

Bár sokáig úgy tűnt, a történelem első indiai versenyén rögtön két hazai pilóta is megméretheti magát, 2012-ben könnyen előfordulhat az is, hogy egyetlen, a szubkontinensről származó versenyző nem fér be a Formula-1-es keretbe. Chandhok tavaly mindössze egy verseny erejéig kapott bizalmat a Lotusnál, ráadásul az is elég szörnyen sült el: többször megpördült, nagyokat is hibázott, végül két körrel még a csapattársától is elmaradva végzett.

Nick Heidfeld - esély a szerződésre: 5%

Sokakat meglepett, amikor Robert Kubica sajnálatos sérülését követően a Renault a veterán német reaktiválása mellett döntött – ennél megdöbbentőbbnek talán már csak az bizonyult, hogy a Magyar Nagydíj után hasonló lendülettel köszönték meg neki a munkát. Pedig még dobogón is végzett, sőt, Vitalij Petrovot is előzte a bajnoki ponttáblázaton; az orosz végül fél szezonnyi plusz versennyel a lábában is csak két ponttal szerzett többet Heidfeldnél.

Rubens Barrichello - esély a szerződésre: 30%

Az F1 történetének legtapasztaltabb versenyzője valószínűleg kitörölné emlékezetéből a 2011-es évadot: szinte semmi nem jött neki össze, olykor-olykor önmaga paródiájává silányult, bár igaz, minden idők egyik leggyengébb Willamsével kellett volna eredményt elérnie.  Az idény végén lejáró szerződését eddig nem újította meg a csapat, amely szeretne megújulni, s ezt a megújulát már nem a 39 esztendős brazillal képzeli el. Rubens persze még szívesen maradna, és elvileg akár fizetni is hajlandó lenne…

Vitalij Petrov - esély a szerződésre: 25%

Érdekes módon a Lotus-Renault-t 2011-ben vezető mindhárom pilóta ülés nélkül maradt az idei szezonra – ez pedig különösen Petrov esetében meglepő, aki a legtöbb pontot szerezte közülük, és még dobogóra is állhatott. Viszont ő van talán a legkedvezőbb helyzetben a visszakerülés szempontjából, hatalmas szponzori tőke, és kellő tapasztalat is áll a háta mögött, akár a HRT, akár a Williams számára megfontolandó lehetne a leigazolása.

Vitantonio Liuzzi - esély a szerződésre: 5%

Úgy látszik a paddock olasz playboya nem tud két esztendőnél többet egyhuzamban a Cirkuszban tölteni: korábban 2005 és 2007 között a Red Bull és a Toro Rosso, míg 2009 és 2011 között a Force India és a HRT masináit nyüstölte – kevés sikerrel. Idén már a Hispániánál sem ő volt a csapat legjobbja, az újonc és szupertehetséges Ricciardo valósággal feltörölte vele a padlót; kérdés, ezek után lát-e még valaki fantáziát a már nem is annyira fiatal Tonioban.