NBA

A San Antonio továbbra is nyeretlen idegenben

Hat mérkőzéssel folytatódott vasárnap az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011-2012-es szezonja. A nap mérkőzése előzetesen a San Antonio oklahomai vendégjátéka volt, de a Thunder három napon belül a harmadik meccsét is megnyerte, ezzel a Spurs továbbra is nyeretlen idegenben.

A nap nyitómeccsét a fővárosban rendezték, ahol a Wizards fogadta a Michael Beasley nélkül felálló Minnesotát. Az összecsapás a papírformának megfelelően alakult, Kevin Love együttese 93-72-es kiütéses sikert aratott. Az első negyed végén még 17-13-ra vezetett a Washingtont, azonban ekkor pályára került Ricky Rubio és Derrick Williams, akik egy 17-2-es rohammal nyitottak, ezután pedig a legkisebb különbség hat pont volt a két együttes között. Kevin Love ismét dupla-dupláig jutott, 20 ponttal és 16 lepattanóval, Ricky Rubio pedig karrier rekordot jelentő 14 asszisztot osztott ki 13 pont mellett.

Dwight Howard faultgondok miatt csupán 19 percet játszott csapata Sacramentói mérkőzésén, azonban ez sem akadályozta meg a Magicet abban, hogy két vállra fektesse a hazaiakat. Jason Richardson 22 pontot ért el, ezzel a Magic legjobbja volt. A Kings fiatal hátvédje, Tyreke Evans 28 egységgel terhelte az Orlando gyűrűjét.

A nap legjobban várt mérkőzésén a három napon belül három meccset játszó Oklahoma City fogadta az idegenben még nyeretlen San Antoniót. Tony Parkerék ezúttal sem tudtak nyerni, sima 108-96-os vereséget szenvedtek Durantéktől. A döntő játékrész a harmadik negyed volt, amelyet a Thunder 37-21-re nyert. Ebben az időszakban Duranték 13-4-re nyerték a lepattanó párbajt, 13 pontot szereztek leindításból 0 ellenében, valamint 12 pontot szereztek a festékből, ezzel szemben a Spurs csak 4-et tudott. A Durant-Westbrook-Harden triumvirátus 53 pontot szállított a hazaiaknak.

Scott Brooks, az Oklahoma vezetőedzője így értékelte csapata teljesítményét: „Komoly energiákat mozgósítottunk, a védelmünk is nagyon jó volt, sok pontot szereztünk leindításból, de úgy gondolom, hogy a srácok ma a kiváló védekezéssel nyerték meg a meccset.”

Sikerével az Oklahoma City Thunder lett az NBA történetének első csapata, amely három egymást követő napon is győzni tudott.

a Thunder három napon belül a harmadik meccsét is megnyerte, ezzel a Spurs továbbra is nyeretlen idegenben.

Zsinórban második győzelmét aratta a Phoenix Suns, a napocskák áldozata ezúttal a Milwaukee Bucks együttese volt, amelyet 109-93 arányban győzött le Steve Nash csapata. Félidőben már tíz egységgel vezetett a Suns, a harmadik játékrész végére pedig már 34 pontos előnyre tettek szert Grant Hillék. Steve Nash 17 gólpasszt osztott ki, emellett 10 pontot szerzett. A Suns ma igazi csapatjátékkal nyert, hiszen hét játékosuk ment 10 pont fölé.

A Portland javítani tudott a Phoenix elleni hatalmas zakó után, a Blazers hazai pályán verte 20 ponttal a Clevelandet. A mérkőzés egészen a harmadik negyed végéig szorosan alakult, ekkor azonban LaMarcus Aldridge vezérletével egy 12-0-s rohamot indított a Blazers, az így kialakult hátrányból pedig már nem volt visszaút a Cavsnek. Aldridge egyébként 28 ponttal csapata legjobbja volt, a mérkőzés után pedig így nyilatkozott a fiatal erőcsatár: „Nem volt olyan rossz, mint a Phoenix elleni mérkőzésünk, úgy éreztem, hogy akkor mindenki két lépéssel lassabb volt. Ma csupán egy picit voltunk lassúak. Később elkezdtünk védekezni is, ez pedig lehetőséget adott a meccs megnyerésére.”

A nap zárómeccsét Los Angelesben rendezték, a Lakers a Memphist fogadta. A mérkőzés fordulópontja a negyedik negyed eleje volt, amikor egy 6-0-s starttal 4 pontra zárkózott fel a Grizzlies, ekkor Mike Brown időt kért, majd Matt Barnes szerzett négy pontot, a Lakers pedig végig megtartotta ezt az előnyt, ezzel 90-82-re megnyerve a nyugati rangadót. A Lakers legjobbja szokás szerint Kobe Bryant volt a maga 26 pontjával.

Mike Brown így nyilatkozott a meccs után: „Úgy gondolom, hogy az egyetlen csalódást keltő eleme a játékunknak a 27 labdaeladás volt. Nagyon gyerekes hibák voltak, amelyek sok-sok gyors ponthoz vezettek.”

NBA, alapszakasz:
A 15. játéknap eredményei:
Los Angeles Lakers-Memphis Grizzlies 90-82
Phoenix Suns-Milwaukee Bucks 109-93
Sacramento Kings-Orlando Magic 97-104
Oklahoma City Thunder-San Antonio Spurs 108-96
Washington Wizards-Minnesota Timberwolves 72-93
Portland Trail Blazers-Cleveland Cavaliers 98-78