FA-kupa

Őrület Manchesterben, a United kiejtette a Cityt

A Manchester United hihetetlen fordulatokat hozó mérkőzésen 3-2-re legyőzte idegenben a városi rivális Manchester Cityt az angol labdarúgó FA-kupa 3. fordulójában, ezzel már a 64 között búcsúzott a címvédő a további küzdelmektől.

A City kezdte jobban az összecsapást, a 10. percig a United jószerével át sem lépte a felezővonalat, ennek ellenére a vendégek az első támadásából vezetést szereztek: Valencia jobb oldali beadását a középen érkező Rooney látványos mozdulattal fejelte a kapuba úgy, hogy a labda a felső lécről vágódott a hálóba (0-1).

Két perccel később ráadásul emberhátrányba került a hazai alakulat, Vincent Kompany páros lábbal csúszott rá Luis Nanira, a labdát érve, de Chris Foy a szándékot piros lappal büntette. Két perccel később Sergio Agüero jelentkezett veszélyes lövéssel, a David De Geát ezúttal is a kapuból kiszorító Anders Lindegard védett nagyot, de a folytatásban fölénybe került a vendégegyüttes. A Vörös Ördögök kihasználták a létszámfölényt, és előbb Welbeck nagyszerű kapásgóljával (0-2), majd Rooney találatával (a válogatott támadó kihagyta a büntetőt, de a kipattanót a hálóba fejelte, 0-3) három gólos előnnyel mehettek a szünetre.

Roberto Mancini a kreatív David Silvát és Adam Johnsont is lecserélte a szünetben két védőre, Zabaletára és Szavicsra, de a szokatlan hadrendben és emberhátrányban futballozó kékmezesek teljesítménye jelentősen feljavult a második félidőre.

A reményt a fordulást követően Kolarov pazar szabadrúgásgólja hozta vissza (1-3), közben a másik oldalon a 60. percben csereként pályára lépett Paul Scholes is: az MU 37 éves középpályása - aki az előző szezon végén jelentette be visszavonulását - a sok sérült miatt döntött úgy, hogy az idény végéig visszatér.

A 61. percben Valencia borította fel Kolarovot a tizenhatoson belül, de elmaradt a jogosnak tűnő büntető. Három perccel később Agüero talált a hálóba - előzőleg éppen Scholes adta el a labdát -, így egy gólra feljött a City (2-3).
   
A United az egy gólosra fogyatkozott előnyének tudtában higgadtan futballozott, az eredményt próbálta őrizni, míg a házigazda az egyenlítés érdekében nagy erőket mozgósított a hajrában, és a 83. percben újabb vitatott ítélet született, Phil Jones kezezését sem követte büntető. Majd az utolsó másodpercekben szabadrúgáshoz és szöglethez jutottak a "Polgárok", de a szerencse ezúttal Sir Alex Ferguson csapatának kedvezett, Lindegaard ugyan többször is bizonytalannak tűnt, de megúszta újabb gól nélkül. Meglepő módon a másik kapuban a válogatott Joe Hart helyett Costel Pantilimon állt.

A Manchester United drámai körülmények között nyert, és jutott tovább a legjobb 32 közé. A Vörös Ördögök a két csapat legutóbbi - bajnoki - randevúján hazai környezetben 6-1-es vereséget szenvedtek, bár az első félidő már-már hasonló különbséget sejtetett, a kiütés elmaradt, de revánsot vettek az októberi megaláztatásért.

A mérkőzés összefoglalója

FA-kupa, 3. forduló (a 32 közé kerülésért):
Manchester City-Manchester United 2-3 (0-3) - továbbjutott az MU
Manchester, Etihad-stadion, vezette: Chris Foy.
MANCHESTER CITY: Pantilimon - Richards, Kompany, Lescott, Kolarov - Milner, De Jong - Johnson (Zabaleta, 46.), Nasri (Hargreaves, 82.), Silva (Szavics, 46.) - Agüero. Cserepad: Hart, Zabaleta, Szavics, Clichy, D. Suárez, Hargreaves, Razak. Menedzser: Roberto Mancini.
MANCHESTER UNITED: Lindegaard - Smalling, Jones, Ferdinand, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Nani (Scholes, 60.) - Welbeck (Anderson, 75.), Rooney. Cserepad: De Gea, Evans, Rafael, Anderson, Pak, Scholes, Chicharito. Menedzser: Sir Alex Ferguson.
Gólszerző: Kolarov (48.), Agüero (64.), illetve Rooney (10., 39.), Welbeck (30.)
Sárga lap: Welbeck (35.), Nani (36.), Evra (48.). Piros lap: Kompany (12. - Man. City)
Később:
Chelsea-Portsmouth (II. osztályú) 16:00
Peterborough (II.) - Sunderland 16:3

90+4. perc: A szöglet veszélytelen, majd Chris Foy véget vet a mérkőzésnek! Őrült meccsen nyert 3-2-re a Manchester United, és kiejtette a címvédőt az FA-kupából!

90+3. perc: Szöglet! A két méteres Pantilimon is fut előre.

90+2. perc: Kolarov bal lába elsült jobbról, 17 méterről, Lindegaard csak beleütni tud, de valahogy kiimádkozza a labdát, kivágják.

90+2. perc: Ígéretes szögből lőhet szabadrúgást a City! Kolarov készülődik.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

90. perc: Próbálja tartani a labdát az MU, hihetetlen izgalmak várhatók a hátralévő néhány percben.

88. perc: Szavics kapott egy turbánt a fejére.

87. perc: Szavics fejelt össze Evrával, dől a vér az arcából.

87. perc: Óriási nyomás alatt a United kapuja, a szabadrúgás után Lindegaard rosszul mozdult ki, kétszer is beleütött a labdába, végül a vendégek kivágták.

86. perc: Evra paskolja meg Agüero vállát, az argentin arcát fogdosva fekszik a földön. Aztán meggyógyul.

85. perc: Anders Lindegaard a nézőtérre rúgta a szabadrúgást.

83. perc: Phil Jones kézzel ért a labdához, miközben a földön feküdt, elmaradt a büntető.

82. perc: A halovány Samir Nasrit váltja az ex-unitedes Hargreaves.

81. perc: Megint Scholes adta el a labdát, Milner begyorsított, de érkezett Jones, és tisztázott.

80. perc: Még egy érdekes visszatérés, Owen Hargreaves köti be cipőjét.

75. perc: Kell az erősítés a United középpályájára, Anderson váltja Welbecket.

A United a második félidőben nem találja a szokatlan hadrendben játszó City ellenszerét, de még előnyben van.

72. perc: Scholes szánta el magát lövésre 20 méterről, középről, Pantilimon rajta volt.

70. perc: Giggs mérgelődik, szögletet szeretett volna kicsikarni.

64. perc: GÓÓL! Milner jobbról adott be, Agüero lövését Lindegaard védi, de a kipattanót begyömöszöli az argentin a hálóba (2-3). A City akciója Scholes eladott labdájával indult...hihetetlen meccs!

61. perc: Valencia került a földre Kolarov mellett, de Foy nem fújt újabb büntetőt.

61. perc: Agüero passz helyet maga akarta befejezni az akciót, de kisodródott az alapvonalon túlra, és szabálytalankodott is.

60. perc: És érkezik Paul Scholes! Nanit váltja. A manchesteri derbin "mutatkozik be" újra, azok után, hogy tavaly áprilisban piros lapot kapott a City ellen.

55. perc: Jones lövése lövését blokkolják.

52. perc: Rooney lőtt laposan a tizenhatos vonaláról, a labda centikkel suhant el a bal kapufa mellett.

52. perc: Phil Jones iramodott meg a jobb oldalon, Nigel de Jong szerelt előle.

Paul Scholes kezdett el melegíteni.

51. perc: Nani fejese kerülte el a kaput.

48. perc: Góól! Szépít a City! Alekszandar Kolarov 25 méterről, ballal a bal felsőbe tekerte a labdát (1-3).

48. perc: Evra sárga lapot, a City szabadrúgást kapott.

46. perc: A Man. City kezdte a második játékrészt. Roberto Mancini kettőt is cserélt, Pablo Zabaleta állt be Adam Johnson, Stefan Szavics pedig David Silva helyére. Öt hátvéddel játszik a folytatásban a hazai gárda.

45+2. perc: Vége az első, de milyen félidőnek! 3-0-ra vezet a Man. United a City of Manchester Stadionban, jól halad a vendégcsapat afelé, hogy revánsot vegyen az 1-6-ért...

45+1. perc: Welbeck kis híján duplázott, a kapu torkában erőtlenül rúgott bele a jobbról érkező labdába, ami a jobb alsó mellett csorgott ki az oldalvonalon túlra.

45. perc: 2 perc a ráadás.

42. perc: Rooney 22 méterről, középről Pantilimon kezébe célzott.

39. perc: GÓÓL! Rooney bal oldalra helyezte a büntetőt, Pantilimon védett, de a kipattanó labdát a támadó végül fejjel juttatta a hálóba (0-3). Mi lesz még itt...

39. perc: Tizenegyes! Kolarov buktatta Welbecket.

36. perc: Az imént éppen az ékszerekkel gazdagon feldíszített Mario Balotellit, és öccsét, Enoch-ot mutatta a kamera, majd utána David Beckhamet és fiait.

36. perc: Nani kapott sárga lapot reklamálásért.

35. perc: A gólszerző, Danny Welbeck szabálytalankodik Kolarovval szemben, sárgát érően.

30. perc: GÓÓL! A második kapuralövésből a második gólt szerzi a United: Evra adott be balról laposan, Welbeckhez pattant a labda Nasriról, amit De Jong és Nasri is csak szemmel vert, a fiatal csatár háttal a kapunak, kapásból, 11 méterről lőtt a bal alsóba, Pantilimon csak beleütni tudott (0-2).

27. perc: Agüero kevergetett a bal oldalon, majd az oldalhálóba vágta a labdát, utána Rio Ferdinand próbálta kioktatni Phil Jonest, de a 13 évvel fiatalabb védőtárs nem hagyta magát. 

27. perc: Ryan Giggs passzolt Nanihoz, a portugál lövésébe Milner vetődött bele.

24. perc: David Silva tört be a tizenhatoson belülre, de a lövés már veszélytelen, beleléptek.

18. perc: A tíz emberre fogyatkozott hazaiaknál Micah Richard húzódott be a védelem közepébe, James MIlner pedig hátra, jobbhátvédnek, de alighanem cserélni fog hamarosan Roberto Mancini.

A City kapuját öt, gól nélkül lehozott FA-kupa-meccset követően vették be ismét.

14. perc: Agüero 17 méteres lövését kotorta ki a bal felsőből Lindegaard.

12. perc: Piros lap! Vincent Kompany, a City csapatkapitánya és legjobb védője szerelte Nanit, a visszajátszás szerint egyértelműen a labdára irányuló mozdulattal, de Chris Foy könyörtelen volt.

10. perc: GÓÓL! Az első valamire való támadásából vezetést szerez a vendégcsapat, Rooney tette ki jobbra a labdát Valenciának, az ecuadori hajszálpontosan ívelt a kapu előterébe, Rooney szinte háttal a kapunak, a tizenegyespontról fejelt a jobb felsőbe, a labda a felső lécről hullott a hálóba (0-1).

9. perc: A City irányít, gyakorlatilag még alig lépte át a felezővonalat a United.

8. perc: Kolarov a sorfalba vág egy szabadrúgást.

5. perc: David Silva lövése nem volt veszélyes Lindegaard kapujára.

Tavaly áprilisban az elődöntőben került össze a két manchesteri gigász, Yaya Touré góljával 1-0-ra nyert a későbbi győztes City. Októberben a bajnokságban 6-1-re nyertek a kékmezesek - az Old Traffordon.

3. perc: Milner kapott remek labdát Adam Johnsontól a jobbszélen, de Rio Ferdinand érkezett és tisztázott.

1. perc: A Manchester United kezdte a mérkőzést.

13:52 - A legnagyobb meglepetést nem a kezdőcsapatoknál, hanem a cserepadon kell keresni, Paul Scholes visszatért, nevezték a mérkőzésre a vendégeknél!

13:50 - Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik az FA-kupa 3. fordulójának csúcsrangadója!