NBA

Az Atlanta szakította meg a Chicago győzelmi sorozatát

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 14. játéknapjának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzése az Atlanta Hawks-Chicago Bulls összecsapás volt, nagy meglepetésre a három napon belül három meccset játszó Hawksnak két hosszabbításos meccs után még arra is futotta erejéből, hogy legyőzze a kiváló formában lévő Bullst.

A Dwyane Wade-et továbbra is nélkülöző Miami 101-90-re verte a pénteken Torontóban nyerni tudó New Jersey Netset. LeBron James 32 ponttal tért vissza a Heatbe, ráadásul ebből 22-őt az első negyedben szerzett. Az összecsapás a harmadik harmad közepéig izgalommentesen alakult, ugyanis végig 15-20 ponttal vezetett a Heat, ekkor azonban a Nets 10 ponton belülre zárkózott, de Jemsék meg tudták tartani előnyüket a meccs végéig.

A nap legjobban várt mérkőzését Atlantában rendezték, ahol a Hawks a Bullst fogadta. Előzetesen nem sok jóra számíthatott a hazai közönség, mivel az Atlanta csütörtökön a Miamival játszott három hosszabbításos találkozót, pénteken pedig a Charlotte ellen is túlórázni kényszerültek, szombaton pedig a jó formában lévő Bulls látogatott a Philips Arenába.

Az összecsapást meglepetésre a hazaiak nyerték 109-94-re, ráadásul úgy, hogy a félidőben 18 ponttal, a harmadik negyed végén pedig már 27-tel vezetettek. A meccs legjobbja a szezoncsúcsát megdöntő Josh Smith volt 25 ponttal, ráadásul az atletikus játékos csak egy labdalopással maradt el az 5x5-től (legalább 5 egység 5 különböző kategóriában).

Az Atlanta legjobbja a szezoncsúcsát megdöntő Josh Smith volt

Larry Drew, az Atlanta vezetőedzője így értékelte a látottakat: „Amikor Houstonban léptünk pályára (dec. 31.), a Rockets óriási energiával játszotta a harmadik meccsét három napon belül… Ma pedig mi nyújtottunk nagyon hasonló teljesítményt. A srácok az elejétől fogva odatették magukat, láthatóan nagyon akarták a győzelmet. Csapatként játszottunk, mintha csak az első mérkőzés lenne. Az összecsapás nagy részében komoly energiát mozgósítottunk, és soha nem engedtünk ki.”

A Detroit ismét Rodney Stuckey nélkül lépett pályára, de legalább Ben Gordon visszatérhetett, azonban ez is kevés volt a Knicks ellen, hiszen a Pistons 103-80-as vereséget szenvedett. A New York együttesében az irányítóposzton a tegnap még csak valószínűsíthető változtatás szombat hajnalra már realizálódott: Toney Douglas helyét az újonc Iman Shumpert vette át, aki 11 ponttal hálálta meg a bizalmat. A Knicks vezére ma Amare Stoudemire volt 22 ponttal, de fontos megemlíteni Mike Bibbyt, aki a tegnapi 11 pontja után ma 16 egységgel járult hozzá a New York sikeréhez.

Két napon belül kétszer találkozott az Oklahoma és a Houston. A tegnapi kiütéses Thunder siker után ma egy szolid, 98-95-ös győzelmet könyvelhettek el Kevin Duranték. A harmadik negyed végén már 72-60-ra is vezetett a Rockets, de a Thunder egy 19-2-es rohamot indított a hazaiakkal szemben, ezzel visszavette a vezetést a záró játékrész elejére. Durant 27 egységgel zárt, a mérkőzés legmeglepőbb teljesítménye viszont a cserecenter, Nazr Mohammed nevéhez fűződik, aki 17 pontot szerzett. A hazaiak legjobbja Luis Scola volt 28 ponttal. Az argentín erőcsatár így nyilatkozott a mérkőzés után: „Egyszerűen túl jó volt a Thunder. Összehoztak néhány gyönyörű játékot, a meccs végén pedig olyan nagy játékosok kezében volt a mérkőzés sorsa, mint Kevin Durant.”

A Dallasban Vince Carter ismét kezdőként léphetett pályára, ugyanis Jason Kidd nem vehetett részt a New Orleans elleni mérkőzésen, amelyet a címvédő nyert 96-81-re. A vendégek együtteséből hiányzott Eric Gordon, valamint Trevor Ariza is. Előbbit Marco Belinelli, utóbbit pedig Al-Farouq Aminu pótolta, de további érdekesség, hogy Carl Landry kikerült a kezdőből, az ő helyét Chris Kaman vette át. A hazaiak sztárja, Dirk Nowitzki csupán 10 pontig jutott, 11 dobásából csak kettőt értékesített. A csapat legjobbja holtversenyben Vince Carter és Ian Mahinmi volt 13-13 ponttal. A vendégeknél ideiglenesen kezdő Aminu dupla-duplával zárt, 15 pont mellett 12 lepattanót is összegyűjtött.

A Utah Jazz együttese idegenben, a Golden State otthonában tudott nyerni 88-87-re. Az összecsapás folyamatosan szorosan alakult, 87-87-es állásnál 14 másodperccel a vége előtt a Warriors támadhatott, azonban Monta Ellis eladta a labdát, Brandon Rush pedig szabálytalankodott a másodéves Gordon Haywarddal szemben, aki két büntetőjéből egyet értékesített, erre pedig már nem tudott válaszolni a hazai csapat, Ellis ismét hibázott. A meccs legjobbja a már említett Ellis volt, aki 32 ponttal terhelte a vendégek gyűrűjét, a Jazznél a fiatal Hayward termelt a legtöbbet 18 egységgel.

Lassan már magától értetődő jelenség lesz, hogy amennyiben a Clippers játszik, akkor a nap legszebb jelenetét is ők szállítják, íme a mai adag:

NBA, alapszakasz, 14. játéknap:
Atlanta Hawks-Chicago Bulls 109-94
Indiana Pacers-Charlotte Bobcats 99-77
Detroit Pistons-New York Knicks 80-103
New Jersey Nets-Miami Heat 90-101
Houston Rockets-Oklahoma City Thunder 95-98
Philadelphia 76ers-Toronto Raptors 97-62
San Antonio Spurs-Denver Nuggets 121-117
Dallas Mavericks-New Orleans Hornets 96-81
Golden State Warriors-Utah Jazz 87-88
Los Angeles Clippers-Milwaukee Bucks 92-86