Tour de Ski

Roenning nyerte a szakaszt, Cologna a siker kapujában

  • VNA

A norvég Eldar Roenning nyerte a 22,5 km-es klasszikus stílusú versenyt az olaszországi Val di Fiemmében.

A pénteki pihenőnap után már a nyolcadik szakasz várt a sífutók Tour de Ski sorozatának mezőnyére. Az olaszországi Val di Fiemmében ezúttal egy 22,5 km-es táv várt a férfiakra, ahol klasszikus stílusban kellett haladnia a mezőnynek. A tömegrajtos indítás után táv közben öt alkalommal is volt részhajrá, ahol időjóváírásokat lehetett szerezni. Ezeken a pontokon rendre ott volt az élen az összetettben vezető svájci Dario Cologna is, aki ezzel tovább erősítette pozícióit. Legfőbb riválisa, a norvég Petter Northug is elvitt ugyan egy részhajrát, de ezzel sem tudta csökkenteni hátrányát Colognával szemben.

Norvég siker született a Tour de Ski nyolcadik szakaszán

A befutónál ugyanis a svájci megelőzte Northugot és újabb lépést tett harmadik összetettbeli elsősége felé. A stadionba visszatérve a norvég Eldar Roenning indított hosszú hajrát, aki egy meredek emelkedő végén el is lépett a többiektől és végül simán nyerte meg a Tour de Ski idei nyolcadik szakaszát. Mögötte a kanadai Alex Harvey jött be másodikként, míg Cologna ezúttal is dobogós lett.A szakasz nagy vesztese az orosz Alexander Legkov lett, aki a negyedik kör közepén leszakadt és végül csak a 27. helyen végzett, kétperces hátránnyal Roenning mögött. Az orosz sífutó ezzel a harmadik helyről a nyolcadikra esett vissza összetettben, így - hiába lehet jó az utolsó szakaszon - alaposan eltávolodott a dobogótól. 

A mai fárasztó szakasz után már nincs további pihenő, vasárnap ugyanis az utolsó szakasz következik a Tour de Skin, ahol az immár hagyományossá váló módon az Alpe Cermis emelkedőjén - egy alpesi sí pályán - halad majd fel a mezőny. Mivel a kilencedik etapon hendikep indítással rajtolnak a sífutók, így az elsőként a hegytetőre felérő versenyző lesz a Tour de Ski sorozat 2012-es győztese.

Tour de Ski 2011/12
Val di Fiemmei (ITA) - férfi 22,5 km klasszikus
1. Eldar Roenning (norvég) 1:00:02,2
2. Alex Harvey (kanadai) +1,1 mp
3. Dario Cologna (svájci) +1,3 mp
4. Petter Northug (norvég) +1,5 mp
5. Szergej Turicsev (orosz) +2,3 mp
6. Devon Kershaw (kanadai) +3,2 mp

 

Tour de Ski 2011/12
az összetett verseny állása a 8. szakasz után
1. Dario Cologna (svájci) 4:01:33,1
2. Petter Northug (norvég) +1:22,0 mp
3. Marcus Hellner (svéd) +2:06,5 mp
4. Devon Kershaw (kanadai) +2:06,7 mp
5. Lukas Bauer (cseh) +3:35,3 mp
6. Alex Harvey (kanadai) +3:36,6 mp