Vitorlázás

Megdőlt a Föld körüli vitorlázás rekordja

  • MTI

Közel három nappal rövidebb idő alatt kerülte meg a Földet a francia Loick Peyron vitorlásával, mint a korábbi csúcstartó, elhódítva ezzel a nem mindennapi teljesítményért járó Jules Verne Kupát.

Az 52 éves kapitány és 13 fős legénysége közel három nappal rövidebb idő alatt kerülte meg a Földet, elhódítva ezzel a Jules Verne Kupát

Az 52 éves kapitány és 13 fős legénysége szombatra virradóra haladt át a 40 méter hosszú, Banque Populaire V nevű háromtörzsű hajóval (trimaránnal) a franciaországi Brest és a dél-angliai Lizard-fok közötti, képzeletbeli célvonalon.
   
A beszámoló szerint a csapat 45 nap, 13 óra, 42 perc és 53 másodperc alatt kerülte meg a Földet, s ezzel közel három nappal gyorsabb volt, mint az eddigi rekorder, a szintén francia Franck
Cammas, aki 2010 elején hajózta körbe csúcsidő alatt a bolygót.
   
"Egy fantasztikus hajó, kivételes képességű legénység és a remek időjárási körülmények tették lehetővé ezt a sikert" - mondta Peyron.
   
A november 22-i rajt óta a hajó több mint 24 ezer tengeri mérföldet (mintegy 44 400 kilométert) tett meg, érintve többek között a Jóreménység fokát és a Horn-fokot.