Tour de Ski

Kowalczyk visszavette a vezetést Björgentől

  • VNA

Újra a lengyel Justyna Kowalczyk vezet a sífutók Tour de Ski sorozatának összesítésében.

Szombaton délután a hölgyek számára is az utolsó előtti szakaszt rendezték meg a Tour de Ski sífutó sorozaton. Az olaszországi Val di Fiemmében kilenc kilométer megtétele várt a mezőnyre, amely tömegrajttal indult ezúttal. A két 4,5 km-es körből álló táv során végig a két nagy esélyes, a lengyel Justyna Kowalczyk, valamint a norvég Marit Björgen határozták meg a tempót és a két részhajránál is rendre ők voltak a leggyorsabbak. Mindkét ellenőrző pontnál a lengyel haladt át elsőként, így a hajrá előtt ledolgozta hét másodperces összetettbeli hátrányát Björgennel szemben.

Kowalczyk is a negyedik szakaszát nyerte meg a Tour de Ski idei kiírásában

Mivel a befutónál is Kowalczyk volt a jobb, így végül az összetett versenyben is átvette a vezetést a hajrára elfáradó Björgentől. A szakasz harmadik helyét a svéd Charlotte Kalla szerezte meg, aki némiképp meglepetésre most gyengébbik szakágában, klasszikus stílusban is versenyképes volt, sőt a finn Aino Kaisa Saarinent is meg tudta végül előzni. Az összetett verseny a vasárnapi záró szakasz előtt már csupán kétesélyes, lévén a harmadik helyen álló Therese Johaug szombaton is komoly hátránnyal ért be a célba, így számára a dobogós helyezés megtartása lehet csak a cél.

Vasárnap délután egy órakor egy újabb 9 km-es etappal zárul a Tour de Ski, ahol a hölgyek a korábbi években megszokott módon az Alpe Cermis emelkedőjén mennek fel. Nagy kérdés, hogy Kowalczyk vagy Björgen ér fel elsőként a célba, vagyis lesz-e végre norvég győztese a Tournak, vagy sorozatban harmadszor is lengyel győztes lesz összetettben.

Tour de Ski 2011/12
Val di Fiemme (ITA) 9 km klasszikus
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 25:49,8
2. Marit Björgen (norvég) +7,5 mp
3. Charlotte Kalla (svéd) +31,0 mp
4. Aino Kaisa Saarinen (finn) +33,6 mp
5. Julia Ivanova (orosz) +42,3 mp
6. Katrin Zeller (német) +46,5 mp
Tour de Ski 2011/12
az összetett verseny állása a 8. szakasz után
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 2:17:36,0
2. Marit Björgen (norvég) +11,5 mp
3. Therese Johaug (norvég) +4:49,1 mp
4. Charlotte Kalla (svéd) +6:02,8 mp
5. Krista Lahteenmaki (finn) +6:14,4 mp
6. Marthe Kristoffersen (norvég) +6:35,6 mp