NBA

Háromszori hosszabbításra kényszerült a sztárjait nélkülöző Heat

Csütörtökön négy mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakasza, izgalomban pedig szokás szerint nem volt hiány. A LeBron James és Dwayne Wade nélkül felálló Miami Heat háromszori hosszabbításra kényszerítette az Atlantát, a Sacramento pedig nem akármilyen mérkőzéssel avatta új vezetőedzőjét.

A floridaiak legjobbja Chris Bosh, aki 33 pontot és 14 lepattanót szerzett

A nap nyitómérkőzésére Atlantában került sor, a Hawks a Miami Heat együttesét fogadta a Philips Arenában. Az összecsapás pikantériája, hogy egy héttel korábban a Hawks Miamiban 10 ponttal tudott nyerni, ezzel megfosztva veretlenségétől a sztárcsapatot. Dwyane Wade már a második mérkőzését hagyta ki, a bemelegítésben még résztvevő LeBron Jamesnek pedig tegnap kifordult a bokája, emiatt nem vállalta a játékot.

A félidőben öt ponttal vezető Miami a harmadik negyed közepére 67-54-re elhúzott, azonban a játékrész hátralévő perceiben a hazaiak egy 16-1-es rohamot indítottak el, amivel aztán átvették a vezetést. A mérkőzés hőse az a Chris Bosh volt, aki 0.6 másodperccel a dudaszó előtt elengedett triplájával döntetlenre hozta a mérkőzést együttesének. A döntést végül a harmadik hosszabbítás hozta meg, amelyet a Heat 7-0-ra hozott, ezzel pedig 116-109-es győzelmet arattak Bosh-ék.

A floridaiak legjobbja a már említett Chris Bosh, aki 33 pontot és 14 lepattanót szerzett, de Mario Chalmers is komoly részt vállalt csapata sikerében, ő 29 pontot, 7 lepattanót és 8 asszisztot termelt. Fontos kiemelni az újonc Terrel Harrist, aki védekezésben nyújtott kimagasló teljesítményt, ő 9 pontig és 14 lepattanóig jutott. Az Atlanta Hawks legponterősebb játékosa Joe Johnson volt, aki gyenge dobószázaléka ellenére is 20 pontig jutott.

Chris Bosh ezzel a triplával mentette hosszabbításra a meccset:

Nyugati rangadón csapott össze a San Antonio és a Dallas, a címvédő pedig ismét vereséget szenvedett idegenben. A mérkőzés lényegében már az első félidőben eldőlt, ekkor már 55-29-re vezetett a Spurs, a címvédő pedig később képtelen volt felzárkózni. Az összecsapás végül 93-71-es végeredménnyel zárult. A San Antonio mestere, Gregg Popovich így értékelte a látottakat: "A Mavs öt nap alatt négy meccset játszott, mi pedig négy nap alatt hármat, így egyik csapat sem volt valami éles. Mindkét csapatra hosszú út vár még."

A meccs meglepetésembere az a Matt Bonner volt, aki a padról beállva 17 pontot szállított a Spursnek.

A Sacramento Kings új vezetőedzője, Keith Smart győzelemmel debütált, csapata hősiesen küzdve 103-100-ra legyőzte az Andrew Bogutot nélkülözni kényszerülő Milwaukee Bucks együttesét.
Félidőben még 20 ponttal vezetett a Bucks, akik idén már nem először szórakoznak el óriási félidei előnyt. A Kings 21 triplakísérletéből csupán 4-et tudott értékesíteni, ezzel szemben Andrew Bogut hiányát láthatóan megérezte a Bucks, ugyanis 55-31-re veszítették el a lepattanó párbajt. A Bucks veresége annak is köszönhető, hogy 20 alkalommal adták el a labdát, amelyből 24 Sacramento pont született.

DeMarcus Cousins száműzetése a mai nappal véget ért, hiszen ismét a kezdőben kapott helyet, a bizalmat pedig 19 ponttal és 15 lepattanóval hálálta meg. A Kings tehetséges hátvédpárosa ismét nagyot alkotott, Tyreke Evans és Marcus Thornton összesen 53 egységgel terhelte a Milwaukee gyűrűjét. A Bucks legjobbja Brandon Jennings volt, 31 pontot dobott.

A nap zárómérkőzése szintén egy nyugati rangadó volt, a Portland hazai pályán 107-96-ra győzte le a Los Angeles Lakers együttesét. A szoros első félidőt követően a Blazers 14 ponttal megnyerte a harmadik negyedet, az így megszerzett előnyt biztosan tartották a meccs végéig. Kobe Bryant 30 pontot szerzett, de Andrew Bynum is folytatta remek szereplését, dupla-duplával, 21 ponttal és 12 lepattanóval zárt.

A hazaiak csatárpárosa, Gerald Wallace és LaMarcus Aldridge együttesen 59 ponttal és 15 lepattanóval járult hozzá csapatuk sikeréhez.

NBA, alapszakasz, 12. játéknap:
Atlanta Hawks-Miami Heat 109-116
San Antonio Spurs-Dallas Mavericks 93-71
Sacramento Kings-Milwaukee Bucks 103-100
Portland Trail Blazers-Los Angeles Lakers 107-96